Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Głód postaci - part 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szkoda że to forum a nie real. Przestań cwaniaczyć bo na dobre Ci to nie wyjdzie a tym bardziej "rispektu tenmy" nie zdobędziesz - pośmiać zawsze się można.

Your superman is here, bitch!

Opublikowano

Przyszedłeś się wyżywać na to forum, pierdolony hipisie? Zarzucasz mi, że bez poradnika nie dam rady? Skąd o tym możesz wiedzieć... Gówno wiesz. Przerobiłeś tylko jakiś spierdolony quest zrobiony na quest flagach, świecąc, że znasz jakaś chujową dokumentację lua. Po co do pisania tak prostych skryptów dokumentacja? Będziesz pisał nim program do pralek? Metin to jest prosta gra i pisanie questów do niej to maksymalnie kilka dni nauki. Ale nie, ty kurwa użyłeś tablic - no ja pierdole :) Kłaniam się nisko, nie dorównam CI.

Opublikowano

Szkoda że to forum a nie real. Przestań cwaniaczyć bo na dobre Ci to nie wyjdzie a tym bardziej "rispektu tenmy" nie zdobędziesz - pośmiać zawsze się można.

Sram na tenme, ciebie, i innych, jestem sobą, miałeś wyjść a smród dalej czuć. ^^

Przyszedłeś się wyżywać na to forum, pierdolony hipisie? Zarzucasz mi, że bez poradnika nie dam rady? Skąd o tym możesz wiedzieć... Gówno wiesz. Przerobiłeś tylko jakiś spierdolony quest zrobiony na quest flagach, świecąc, że znasz jakaś chujową dokumentację lua. Po co do pisania tak prostych skryptów dokumentacja? Będziesz pisał nim program do pralek? Metin to jest prosta gra i pisanie questów do niej to maksymalnie kilka dni nauki. Ale nie, ty kurwa użyłeś tablic - no ja pierdole :) Kłaniam się nisko, nie dorównam CI.

Całuj mnie w worek.

Opublikowano

Hehe, nie ma to jak zobaczyć taką dyskusję po porannym kacu z dnia wczorajszego.

Wątpliwości mam co do działania paru linijek więcej, na szkodę serwera.

Co do umiejętności autora: zrób coś autorskiego, a nie przerabiasz czyjąś pracę.

Opublikowano

tak tez napisalem, slodziaku

Jesteś amatorem!!! przyznaj się, ciebie nawet nie mozna nazwac podrzednym koderem tylko SKRYPTEREM, a jak sam wiesz skrypter to najgorsze scierwo branzy IT, gorsze nawet od front-end developera albo od pana co pracuje w sklepie komputerowym.

Hehe, nie ma to jak zobaczyć taką dyskusję po porannym kacu z dnia wczorajszego.

Wątpliwości mam co do działania paru linijek więcej, na szkodę serwera.

Co do umiejętności autora: zrób coś autorskiego, a nie przerabiasz czyjąś pracę.

nie pij tyle

ja robie aplikacje dla bankow, a Ty mozesz mi naskoczyć "

________"

zobacz co to prawdziwa semantyka kodu!

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace Bank
{
   public class Menu_Manager
   {
       private List<Menu> menus = new List<Menu>();
       private Menu activeMenu;

public Menu_Manager()
       {
           menus.Add(new Menu_Main());
           menus.Add(new Menu_Account());
           menus.Add(new Menu_Savings());
           menus.Add(new Menu_Loan());
       }

public void DisplayActiveMenu()
       {
           while (true)
           {
               if (activeMenu == null)
                   activeMenu = menus[0];

activeMenu.displayOptions();
               int selection = activeMenu.getSelection();

if (activeMenu == menus[0])
               {
                   switch (selection)
                   {
                       case 1:
                           activeMenu = menus[1];
                           break;
                       case 2:

break;
                   }
               }
               else if (activeMenu == menus[1])
               {
                   switch (selection)
                   {
                       case 1:
                           activeMenu = menus[2];
                           break;
                       case 2:
                           activeMenu = menus[3];
                           break;
                   }
               }

}
       }
   }
}

Opublikowano

Ten oto quest: http://www.mpcforum....t-glod-postaci/ , ma on 145 linijek i dużo niedopatrzeń.

Zobaczcie, jak ten skrypt mógłby wyglądać gdyby napisał go ktoś, kto zna się na tym co robi:

(...)

Dodanie jedzenia w skrypcie oryginalnego autora to jakies 12~ linijek do dodania, u mnie to tylko 1 - opłaca się znać język? Opłaca...

Mam nadzieję, że mój nowy (odmieniony skrypt) przyda się, bo naprawdę i pokaże, co znaczy umieć pisać questy.

1299867456_the-situation-is-shocked.gif

Mamy tutaj gościa, co się zna! :O

Strasznie chamski i prowokacyjny temat. To prawda, że gdzie się nie spojrzy to widzi się niskiej jakości kod, ale to nie zmienia faktu, że ludzie tutaj nie zajmują się tym profesjonalnie tylko w ramach hobby. Nie widzę, żeby Cesare napisał w swoim oryginalnym temacie o "Queście na głód", że jest profesjonalistą i jego kod jest super. Swoją próbę ośmieszenia go obracasz przeciwko samemu sobie i Ty wraz ze swoim ego stałeś się pośmiewiskiem.

Opublikowano

autor tematu stawiał serwer i cos do dzis nie wystartowal taki z niego pro elo elo znawca ;> pozdro dla tego ''profesjonalisty''

@antywarn

quest dobrze poprawiony ale tylko tyle nic autorskiego

• 1 rok później...
Opublikowano

Nie, żebym była zgryźliwa czy coś, ale popraw to "bynajmniej" w nawiasie na początku pierwszego posta, bo w oczy wali.

"Bynajmniej" jest zaprzeczeniem, a nie synonimem wyrazu "przynajmniej".

Pozdrawiam.

Co do questa, może kiedyś spróbuję, na razie przejrzę resztę tematu i takie tam inne antywarnowe~

EDIT: Po dłuższym namyśle, nie użyję.

I dołączę do dyskusji.

Fajnie, że przerobiłes i pokazałeś jaki jesteś pro i elo i ąę. Ja nie umiem pisać questów, bo mnie takie rzeczy nie interesują, czy to hobbystycznie, czy to zawodowo, nie no, szacun, że ty potrafisz. Ale bierz pod uwagę, że nie każdy jest taki pro elo i nie każdy ma zawyżone poczucie własnej wartości (a czasem wręcz przeciwnie, są niedowartościowani) i robią coś tak jak umieją, a nie tak jak ty umiesz i byś zrobił.

I dołączam się do prośby kogoś z góry - wrzuć coś własnego, a jak wrzuciłes, to daj tu linka, bo wybacz, ale nie chce mi się szukać.

Pozdrawiam ponownie.

Makoto is not amused.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jesteś amatorem!!! przyznaj się, ciebie nawet nie mozna nazwac podrzednym koderem tylko SKRYPTEREM, a jak sam wiesz skrypter to najgorsze scierwo branzy IT, gorsze nawet od front-end developera albo od pana co pracuje w sklepie komputerowym.

nie pij tyle

ja robie aplikacje dla bankow, a Ty mozesz mi naskoczyć "

________"

zobacz co to prawdziwa semantyka kodu!

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace Bank
{
    public class Menu_Manager
    {
        private List<Menu> menus = new List<Menu>();
        private Menu activeMenu;

public Menu_Manager()
        {
            menus.Add(new Menu_Main());
            menus.Add(new Menu_Account());
            menus.Add(new Menu_Savings());
            menus.Add(new Menu_Loan());
        }

public void DisplayActiveMenu()
        {
            while (true)
            {
                if (activeMenu == null)
                    activeMenu = menus[0];

activeMenu.displayOptions();
                int selection = activeMenu.getSelection();

if (activeMenu == menus[0])
                {
                    switch (selection)
                    {
                        case 1:
                            activeMenu = menus[1];
                            break;
                        case 2:

break;
                    }
                }
                else if (activeMenu == menus[1])
                {
                    switch (selection)
                    {
                        case 1:
                            activeMenu = menus[2];
                            break;
                        case 2:
                            activeMenu = menus[3];
                            break;
                    }
                }

}
        }
    }
}

Zabawne.. kolejny przyszedł się chwalić, swoją drogą, obrażasz min. front developerów, a każdy ma swoją rolę. Naucz się szacunku do innych i te Twoje ego.. pewnie potrafisz też napisać kod który sam Ci zrobi dobrze... mistrzu.

PS. nie wiem czym tu się jarać, myślałem, że może to jakiś poważny skrypt, a Ty podsyłasz kod menu.. niebywałe :O myślę, że dla biedronki też mógłbyś pisać aplikacje.

Opublikowano

Zabawne.. kolejny przyszedł się chwalić, swoją drogą, obrażasz min. front developerów, a każdy ma swoją rolę. Naucz się szacunku do innych i te Twoje ego.. pewnie potrafisz też napisać kod który sam Ci zrobi dobrze... mistrzu.

PS. nie wiem czym tu się jarać, myślałem, że może to jakiś poważny skrypt, a Ty podsyłasz kod menu.. niebywałe :O myślę, że dla biedronki też mógłbyś pisać aplikacje.

Pisanie takiego prostego kodu to jest chwila, a on się nim podnieca, jakby to było source game conajmniej. Poza tym dziwne, że pisze to w C++, skoro o wiele lepsze by było zarządzanie przez stronę :s

gwo9.jpg

Opublikowano

Witajcie,

Ten temat ma na celu ośmieszenie autora oryginalnego questa oraz ma być przestrogą na przyszłość, dla innych (pseudo)skrypterów.

Wasze skrypty są okropne (bynajmniej większości), proszę więc, nauczcie się je pisać, jeśli nie wiecie nic o LUA to proszę o przeczytanie dokumentacji, bo moje oczy krwawią, kiedy patrze na kod, który dajecie ludziom, myśląc, że jest dobry - bo w sumie jest, ale po co marnować miejsce i performance naszego dedyka ... takie nieumiejętne pisanie questów prowadzi tylko do większego zasobożerstwa serwerów ludzi, więc proszę, opamiętajcie się i nauczcie się posługiwać językiem LUA.

Co miałem na myśli w tym wstępie?

Ten oto quest: http://www.mpcforum....t-glod-postaci/ , ma on 145 linijek i dużo niedopatrzeń.

Zobaczcie, jak ten skrypt mógłby wyglądać gdyby napisał go ktoś, kto zna się na tym co robi:

Mój quest ma zaledwie 41 linijek, i będzie z pewnością wydajniejszy od skryptu który dał wcześniejszy szkodnik. Czy nie wygląda on lepiej oraz bardziej przejrzyście? Wiecie, jak Metin2 zyskałby performance gdyby wszystkie questy były napisane z użyciem mózgu? No właśnie, więc tym skryptem apeluję: nauczcie się języka, wtedy coś publikujcie.

Mam nadzieję, że mój nowy (odmieniony skrypt) przyda się, bo naprawdę i pokaże, co znaczy umieć pisać questy.

Pozdrawiam.

Panie "profesjonalista", jeśli zaczynasz pierniczyć o "performance naszego dedyka" i chcesz robić wykłady dla innych, to zapoznaj się z działaniem serwerów. Od kiedy "Mistrzu" serwer korzysta z plików .quest? Robi to jedynie kompilator i to w nim skróciłeś czas wykonywania skryptu o ileś tam setnych sekundy. Pojawia się pytanie co więc poprawiłeś w działaniu serwera gry? - NIC, a wręcz przeciwnie. Serwer gry korzysta z "poszufladkowanego" kodu w katalogu object. Sprawdźmy więc jaka tam jest różnica między Twoim kodem, a tym oryginalnym, którego chciałeś ośmieszyć.

Ilość znaków:

Twój - 6404

Oryginalny - 3573

Zdziwiony co? Po przekompilowaniu obu questów, twój w żadnym miejscu nie jest lepszy. Zawiera kilkukrotnie powtórzone bardziej złożone warunki. Za przeproszeniem w dupie mam ile linii kodu ma plik .quest, może mieć w środku wrzucony kod game oznaczony jako komentarze jeśli komuś się nudzi - mam to gdzieś byle nie wywaliło błedu przy kompilowaniu! Po przekompilowaniu questa, można go wywalić z dedyka i zostawić sobie kopie na PC. Tu nie chodzi o zachwycanie się kodem, lecz o wydajność. Oczywiście masz trochę racji, że niektóre questy można napisać lepiej, ale w tym przypadku przegrałeś sam ze sobą. Dla serwera gry im prościej tym lepiej. Gdybym miał wybierać miedzy oboma questami to wybrałbym ten pierwszy (nie wgram żadnego, bo to dla mnie bez sensu quest).

Wniosek "Profesorze": Więcej pokory, wracaj do nauki i zjedz Snikersa, bo zaczynasz gwiazdorzyć . Pozdro.

Btw. Niektórzy nie dają na forum dopieszczonych questów z 2 powodów.

- Chca by inni też trochę pokombinowali, a nie tylko Ctrl+C Ctrl+V

- "Perełki" zostawiają dla siebie, a na forum wrzucają wersje robocze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...