Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Głód postaci - part 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Ten temat ma na celu ośmieszenie autora oryginalnego questa oraz ma być przestrogą na przyszłość, dla innych (pseudo)skrypterów.

Wasze skrypty są okropne (bynajmniej większości), proszę więc, nauczcie się je pisać, jeśli nie wiecie nic o LUA to proszę o przeczytanie dokumentacji, bo moje oczy krwawią, kiedy patrze na kod, który dajecie ludziom, myśląc, że jest dobry - bo w sumie jest, ale po co marnować miejsce i performance naszego dedyka ... takie nieumiejętne pisanie questów prowadzi tylko do większego zasobożerstwa serwerów ludzi, więc proszę, opamiętajcie się i nauczcie się posługiwać językiem LUA.

Co miałem na myśli w tym wstępie?

Ten oto quest: http://www.mpcforum....t-glod-postaci/ , ma on 145 linijek i dużo niedopatrzeń.

Zobaczcie, jak ten skrypt mógłby wyglądać gdyby napisał go ktoś, kto zna się na tym co robi:

quest glod begin
state start begin
	when login begin
		loop_timer("glod", 300)
	end
	when glod.timer begin
		if pc.getf("glod") ~= 0 then
			pc.setf("glod", pc.getf("glod")-1)
			chat("Twój Aktualny Poziom Głodu: " .. pc.getf("glod") .. "%")
		end
	end
	when 10011.use or 10012.use or 10013.use or 10014.use or 10015.use or 10016.use or 10017.use or 10018.use or 10019.use or 10020.use begin
		local food = {
			[10011] = {add = 5},
			[10012] = {add = 15},
			[10013] = {add = 10},
			[10014] = {add = 10},
			[10015] = {add = 15},
			[10016] = {add = 10},
			[10017] = {add = 5},
			[10018] = {add = 5},
			[10019] = {add = 5},
			[10020] = {add = 5}
		}
		local hunger_new = pc.getf("glod") + food[item.get_vnum()].add
		if pc.getf("glod") == 100 then
			chat("Jesteś najedzony!")
			return
		end

if hunger_new > 100 then
			pc.setf("glod", 100)
		else
			pc.setf("glod", hunger_new)
		end

chat("Przedmiot został użyty.")
		item.remove()
	end
end
end

Mój quest ma zaledwie 41 linijek, i będzie z pewnością wydajniejszy od skryptu który dał wcześniejszy szkodnik. Czy nie wygląda on lepiej oraz bardziej przejrzyście? Wiecie, jak Metin2 zyskałby performance gdyby wszystkie questy były napisane z użyciem mózgu? No właśnie, więc tym skryptem apeluję: nauczcie się języka, wtedy coś publikujcie.

Dodatkowo, mojego questa idzie bardzo łatwo skonfigurować oraz dodać inne jedzenie dodajac tylko jedną linijkę w tabeli:

local food = {
                               [10011] = {add = 5},
                               [10012] = {add = 15},
                               [10013] = {add = 10},
                               [10014] = {add = 10},
                               [10015] = {add = 15},
                               [10016] = {add = 10},
                               [10017] = {add = 5},
                               [10018] = {add = 5},
                               [10019] = {add = 5},
                               [10020] = {add = 5}
                       }

Jeśli chcemy dodać nowe jedzenie to dodajemy tylko:

[12345] = {add = 10}

Gdzie [12345] to id jedzenia a 10 w add to % jaki dodaje jedzenie aby nie być juz głodnym.

Dodanie jedzenia w skrypcie oryginalnego autora to jakies 12~ linijek do dodania, u mnie to tylko 1 - opłaca się znać język? Opłaca...

Mam nadzieję, że mój nowy (odmieniony skrypt) przyda się, bo naprawdę i pokaże, co znaczy umieć pisać questy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Bardzo dobrze uporządkowany Quest, Wystarczy popatrzeć okiem i już wiesz o co chodzi.

Tylko ja zawsze dodam parę sajów xD(say xD )

Żeby ładniej wyglądało.

Oczywiście należy Ci się Lajk.

1355920968-U274371.jpg

Obiecanki Cacanki z 2008 roku

:D

Opublikowano

Póki nie połączy się tego z klientem i pododaje akcje zależne od poziomu głodu, ten quest nie będzie miał większego sensu.

Opublikowano

Póki nie połączy się tego z klientem, ten quest nie będzie miał wielkiego sensu.

Sens ma, bo gdyby bo nie miał to nic byś nim nie osiągnął - tutaj jednak jakieś tam działanie i presję na graczu wywiera, można sobie dodać jakieś bajerki, ze jak się jest głodnym bo postać wolniej się porusza itp.

Mi jednak generalnie chodzilo o to, aby pokazac ludziom, ze nie potrafia dobrze pisac questow.

Opublikowano

Witajcie,

Ten temat ma na celu ośmieszenie autora oryginalnego questa oraz ma być przestrogą na przyszłość, dla innych (pseudo)skrypterów.

Wasze skrypty są okropne (bynajmniej większości), proszę więc, nauczcie się je pisać, jeśli nie wiecie nic o LUA to proszę o przeczytanie dokumentacji, bo moje oczy krwawią, kiedy patrze na kod, który dajecie ludziom, myśląc, że jest dobry - bo w sumie jest, ale po co marnować miejsce i performance naszego dedyka ... takie nieumiejętne pisanie questów prowadzi tylko do większego zasobożerstwa serwerów ludzi, więc proszę, opamiętajcie się i nauczcie się posługiwać językiem LUA.

Co miałem na myśli w tym wstępie?

Ten oto quest: http://www.mpcforum....t-glod-postaci/ , ma on 145 linijek i dużo niedopatrzeń.

Zobaczcie, jak ten skrypt mógłby wyglądać gdyby napisał go ktoś, kto zna się na tym co robi:

quest glod begin
state start begin
	when login begin
		loop_timer("glod", 300)
	end
	when glod.timer begin
		if pc.getf("glod") ~= 0 then
			pc.setf("glod", pc.getf("glod")-1)
			chat("Twój Aktualny Poziom Głodu: " .. pc.getf("glod") .. "%")
		end
	end
	when 10011.use or 10012.use or 10013.use or 10014.use or 10015.use or 10016.use or 10017.use or 10018.use or 10019.use or 10020.use begin
		local food = {
			[10011] = {add = 5},
			[10012] = {add = 15},
			[10013] = {add = 10},
			[10014] = {add = 10},
			[10015] = {add = 15},
			[10016] = {add = 10},
			[10017] = {add = 5},
			[10018] = {add = 5},
			[10019] = {add = 5},
			[10020] = {add = 5}
		}
		local hunger_new = pc.getf("glod") + food[item.get_vnum()].add
		if pc.getf("glod") == 100 then
			chat("Jesteś najedzony!")
			return
		end

if hunger_new > 100 then
			pc.setf("glod", 100)
		else
			pc.setf("glod", hunger_new)
		end

chat("Przedmiot został użyty.")
		item.remove()
	end
end
end

Mój quest ma zaledwie 41 linijek, i będzie z pewnością wydajniejszy od skryptu który dał wcześniejszy szkodnik. Czy nie wygląda on lepiej oraz bardziej przejrzyście? Wiecie, jak Metin2 zyskałby performance gdyby wszystkie questy były napisane z użyciem mózgu? No właśnie, więc tym skryptem apeluję: nauczcie się języka, wtedy coś publikujcie.

Dodatkowo, mojego questa idzie bardzo łatwo skonfigurować oraz dodać inne jedzenie dodajac tylko jedną linijkę w tabeli:

local food = {
							[10011] = {add = 5},
							[10012] = {add = 15},
							[10013] = {add = 10},
							[10014] = {add = 10},
							[10015] = {add = 15},
							[10016] = {add = 10},
							[10017] = {add = 5},
							[10018] = {add = 5},
							[10019] = {add = 5},
							[10020] = {add = 5}
					}

Jeśli chcemy dodać nowe jedzenie to dodajemy tylko:

[12345] = {add = 10}

Gdzie [12345] to id jedzenia a 10 w add to % jaki dodaje jedzenie aby nie być juz głodnym.

Dodanie jedzenia w skrypcie oryginalnego autora to jakies 12~ linijek do dodania, u mnie to tylko 1 - opłaca się znać język? Opłaca...

Mam nadzieję, że mój nowy (odmieniony skrypt) przyda się, bo naprawdę i pokaże, co znaczy umieć pisać questy.

Pozdrawiam.

Nie każdy ma umiejętności takie jak ty...

Napisał to tak jak umiał.

Gdyby tego nie zrobił nie mógł byś pokazać swoich pro elo elo zdolności, dlatego że nie było by w ogóle pomysłu na taki quest.

Każdy pisze jak umie. A ktoś kto bardziej ogarnia może sobie poprawić, a nie kazania prawić!

Opublikowano

Ty potrafisz questy pisać. Z tego co widzę, mogę stwierdzić że jest to poziom najwyraźniej wysoki tzw. amatorski.

Your superman is here, bitch!

Opublikowano

To nie kazanie tylko apel, aby ludzie uczyli się LUA, a nie przepisywali funkcje od niemców... Wiem, że nie każdy takie ma, ale to co zaprezentowałem to PODSTAWY - gdyby ktoś poświęcił kilka dni na przeczytanie dokumentacji LUA, to potrafiłby takie podstawy zrobić również... Ja tylko pokazałem, że warto, bo i ladniej się na to patrzy oraz lepiej sie edytuje.

up

Amator Twoj stary, chcesz się zmierzyć czy co? Bo masz te 2k postów a 99% to pisanie o gównie i równie inteligentne pierdolenie jak teraz pierdolisz.

Opublikowano

Mhm. Ja tu widzę nowe ręce profesjonalisty na MPCForum! jednakże użycie tablic w queście nie oznacza że znasz język.

ps. nie jedź mi po rodzicach, jest to dyskusja między nami do której ty najwyraźniej wdrążasz niepotrzebne osoby.

Opublikowano

Mhm. Ja tu widzę nowe ręce profesjonalisty na MPCForum! jednakże użycie tablic w queście nie oznacza że znasz język.

ps. nie jedź mi po rodzicach, jest to dyskusja między nami do której ty najwyraźniej wdrążasz niepotrzebne osoby.

Nie zrozumiałeś przesłania, akurat tutaj dodałem tablice, bo quest tego wymagał - tak powinien zostać napisany, nie inaczej, po prostu chce, aby ludzie zaczęli się uczyć jak DOBRZE pisać, a nie jak kopiować funkcje i wklejać, pomysł był dobry, ale zdolności do wykonania zabrakło. Mam dużo innych questów, które robiłem sam, nie chcę się chwalić czy coś, chce po prostu dać ludziom do zrozumienia, że nie mogą stać wiecznie w miejscu i pisać tak samo, bo to w dużej mierze wpływa na wydajność serwerów...

Przepraszam ze obrazilem Twojego ojca

Opublikowano

Nie każdy ma umiejętności takie jak ty...

Napisał to tak jak umiał.

Gdyby tego nie zrobił nie mógł byś pokazać swoich pro elo elo zdolności, dlatego że nie było by w ogóle pomysłu na taki quest.

Każdy pisze jak umie. A ktoś kto bardziej ogarnia może sobie poprawić, a nie kazania prawić!

W sumie taka prawda masz rację należy Ci się Lajk...

Autor jak tak się chwalisz to napisz coś od siebie a nie poprawiaj, jeśli dla ciebie są to podstawy.

To chętnie zobaczę twoją pracę. Byle jaką ale zobaczę; ))

A I jeszcze jedno Wiesz co Sensual na pewno by wygrał w tym twoim "zmierzeniu"

Nie dajesz sobie z tego sprawy ile on ludziom pomógł.

Topic@@

Mógł byś dodać coś od siebie a nie tylko go skracać. Jakieś nowe funkcje.

1355920968-U274371.jpg

Opublikowano

To Ustalaj z nim ; ))

Tylko nie wyskocz mu z samymi questami, tylko ogólnie Tematyka Metin2 ;]

"Yhm hee Ju Ar Programistę he Puchałkę"

Ja mam cię prosić? Na tym forum nikt nie będzie się o coś prosił chyba że coś potrzebnego. zaprezentuj coś sam od siebie ; ))

Topic@@@

do tego questa można by było dodać bonusy na minusie ale to jak kto woli.

Pozdrawiam.

Edit//Tak to ode mnie poszedł raport i za to dostał bana.

Nie może Stwierdzać że Jestem nie dorozwinięty lub ułomny.

Więc Poleciał raport.

1355920968-U274371.jpg

Opublikowano

Ale ja się z nikim nie chcę zmierzać, jednakże mam pojęcie o tym co piszę i to mi wystarczy.

ps. Masz zajebiście podwyższone ego o sobie, ale to już Twoja sprawa. ;)

Opublikowano

@AmOs

Nie piszę juz z Toba, stwierdzam ze jestes ulomny lub niedorozwinięty, zacznij pisac normalnie albo spotkasz sie z moim olewaniem.

Questy to tylko ułamek metina. Zrób coś trudniejszego, bo w lua jest naprawdę "trudne".

Kolejny, który nic nie zrozumiał. Czytaj ze zrozumieniem, bo nie po to robiłem taki post - zgodze się, że to ułamek, ale zakoduj sobie w mózgownicy, że mimo, że to ułamek, oraz że wydaje Ci się, że LUA jest łatwe to wiele ludzi nawet podstaw nie potrafi (np. autor oryginalnego tematu). Zrozumiałeś już czy jeszcze trzeba tłumaczyć?

@Sensual

Wiem, wiem ;f walcze z tym slodziaku

Opublikowano

Jestem pewien, że wszyscy wezmą sobie do serca Twój temat i wezmą sięza naukę lua <beka>.

Zrozumiałeś już czy jeszcze trzeba tłumaczyć?

To Ty nie zrozumiałeś. Po prostu musisz najwidoczniej swoją samoocenę dopasować do rzeczywistości, bo piszesz jakbyś chciał zmienić świat jednym questem.

Opublikowano

Jestem pewien, że wszyscy wezmą sobie do serca Twój temat i wezmą sięza naukę lua <beka>.

To Ty nie zrozumiałeś. Po prostu musisz najwidoczniej swoją samoocenę dopasować do rzeczywistości, bo piszesz jakbyś chciał zmienić świat jednym questem.

Od czegoś trzeba zacząć <beka> , bo gdyby wszyscy mieli takie podejście jak Ty to jeszcze ameryki by nie odkryto, a Kolumb zostałby kowalem.

Opublikowano

Nie mów do mnie słodziaku bo żadnym słodziakiem dla Ciebie nie jestem, nie wiem czy ty masz coś z głową, może coś z poglądami a może w ogóle cały taki inny jesteś.

@topic: przestań cwaniaczyć bo na dobre Ci to nie wyjdzie. :huh:

@offtopic: wybacz ale muszę opuścić ten Twój jakże zajebisty topic ze względu na to iż boję się Twoich umiejętności w używaniu tablic lua.

Opublikowano
bo gdyby wszyscy mieli takie podejście jak Ty to jeszcze ameryki by nie odkryto, a Kolumb zostałby kowalem.

może i to by było dla nas lepsze? ;) choć, ktoś i tak w końcu by ją odkrył.

Opublikowano

Śmieszy mnie, że niby jakaś sklejka kilkuset linijek tekstu może wpłynąć na wydajność serwera... Tak samo jak z quest flag, że większa ich ilość zmula bazę.

Opublikowano

@Sensual

nom wyjdz, bo tlumaczyc tępakowi który i tak nic nie zrozumie nie ma najmniejszego sensu, próbowałem z całych sił, jednak trzeba mieć coś w głowie, aby móc coś przyswoić - Ty temu nie podołałeś, bardzo mi przykro, plebsie.

@Destruxwdwpfo

Zostań filozofem, albo wróżką, masz aspiracje. <beka>!

@Dargon

Może warto byłoby przetestować, zanim się wypowiesz? Ah, sorry, nie ma "TUTA" więc nie wiesz jak, hehe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...