Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]Co wy na czołg "Maus" ?

dupekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie co do czołgu Maus. Czy opłaca się go zakupywać ? (Dziwne słowo ale tak się pisze...) Chciałbym poczytać wasze opinie. W obecnej chwili posiadam czołg PzKpfw 38 nA. Mam jeszcze 2 możliwości przekroczenia na inną drogę czołgów na mapie badań. Dzisiaj pewnie uzbieram exp na nowy czołg. Ale poczekam z kupnem.

.

Opublikowano

maus został znerfiony w którymś patchu teraz bardziej oplaca się iść w e-100

Hmm... Przemyślę to. Dzięki za odpowiedź. Zobaczymy co powiedzą inni.

.

Opublikowano

E-100 ma zawaliste działo to 155mm ale pancerz taki średni za to Maus dobry pancerz słabe działo

osobiście polecam E-100

Opublikowano

w najblizszym patchu bedzie miec juz 3000 pkt. zdrowia wiec niezle , mam za soba juz ponad 400 bitew na nim i powiem tylko ze przy dobrym ustawieniu jest niedorozjeb... i mozna nim wiele zdziałac (świetnie sie sprawdza na bitwach klanowych)

Opublikowano

e-100 miękki i działo 150mm daje rade tylko na goldzie na normalnej 225 pen czyli jak na 8 tierze maus kupa nie to co na closed becie ogulnie niemców nie polecam na pierwsze drzewko zbyt wymagający lepiej idz w USA lub ruskie

Opublikowano

Pz38nA i Ty już o Mausie myślisz :D

A tak w ogóle to lepsze E-100. Mobilniejsze, lepsze na cw. Maus to jeżdżący bunkier

Radziłbym Ci też na początek spróbować rosyjskich (IS-7 łatwa droga), gdyż niemieckie są zbyt wymagające dla początkującego gracza, a w szczególności droga na Mausa.

Opublikowano

Zanim dojdziesz do mausa stoczysz jakies 3-4k bitew a tak pro po nastepnymi czolgami od 8 tieru zaczyna sie tracic na bitwach. Ja bym polecal Ci e-100 za te lepsze dzialko, pancerz tez nie jest zly.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Kur** a wy macie chociaż jeden czołg ze takie durnoty gadacie ???

Maus jest bardzo dobrym czołgiem dobrze skontowany go nie przebijesz a z tego co się orientuje to w 7.5 dostanie 300 hp i 20 mm pancerza więcej. Do Cw idzie jak się patrzy na defa.. a E-100 to wsparcie ataku i tylko jeżeli ma gold ammo bo jak nie to to jest do dupy przebije jakiego kolwiek 10 tieru oprócz AMX50B to jest coś (od przodu) mam e-100 i nie jestem wcale za dowolny wolał bym jeździć stakowym działem ... a maus ma większy pancerz, hp, no i lepsza penetracje co daje bardzo duzy + co z tego ze masz wielkie dmg jak sie z PP nie przebijesz.

Opublikowano

[quote name=Metin2 :)' timestamp='1343285012' post='4922223]

Kur** a wy macie chociaż jeden czołg ze takie durnoty gadacie ???

Maus jest bardzo dobrym czołgiem dobrze skontowany go nie przebijesz a z tego co się orientuje to w 7.5 dostanie 300 hp i 20 mm pancerza więcej. Do Cw idzie jak się patrzy na defa.. a E-100 to wsparcie ataku i tylko jeżeli ma gold ammo bo jak nie to to jest do dupy przebije jakiego kolwiek 10 tieru oprócz AMX50B to jest coś (od przodu) mam e-100 i nie jestem wcale za dowolny wolał bym jeździć stakowym działem ... a maus ma większy pancerz, hp, no i lepsza penetracje co daje bardzo duzy + co z tego ze masz wielkie dmg jak sie z PP nie przebijesz.

Jak bys nie wiedział ze na CW strzelasz tylko gold ammo bo inaczej nie opłaca sie

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Jak bys nie wiedział ze na CW strzelasz tylko gold ammo bo inaczej nie opłaca sie

a ty myślisz ze on będzie grał cw skoro nie ma żadnej pewnie X w dodatku mu za darmo golda nie dadzą

Opublikowano

[quote name=Metin2 :)' timestamp='1343297426' post='4923490]

a ty myślisz ze on będzie grał cw skoro nie ma żadnej pewnie X w dodatku mu za darmo golda nie dadzą

No ale na randomy tez nie jest zły 225 penetracji to jest wystarczajaco duzo 200+ i mozna praktycznie wszystko przebic tylko trzeba wiedziec gdzie strzelac

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

w moim klanie [PAB] częściej wykorzystuje sie Mausa na CW. ale co do randomów E-100 tez jest dobre, nie mowie że nie ale to zależy od osoby jak i czym lubi grac. Droga do Mausa moim zdaniem jest drogą przez mękę natomiast do E-100 mamy E-75 bodajże najlepszy czołg 9 tieru i Tygrysa 2 który nadaje sie na kampanie mistrzowskie natomiast do Mausa jest Tiger P który ma 200 milimetrów pancerza.

Temat ma na celu pomóc koledze wybrania danego czołgu a nie kłótnie graczy którzy lobią swoje czołgi i nie zmienia go za żadne skarby

Maus

1. 3000 HP w 0.7.5

2.Pancerz kadłuba

• przód 200
  • boki 185
  • tył 160

3.Pancerz wieży w 0.7.5

• przód 240
  • boki 210
  • tył 210

4. Dobrze skontowany ciężki do przebicia

5. Ma tylko 1 week spot miedzy gąsienicami nie wiem jak będzie z wieżą po 7.5

6. Jest dość wolny

7. Działo w porównaniu do innych dziesiątek jest dość słabe

Działo: 12,8 cm KwK 44 L/55

Obrażenia: 490/490/630

Penetracja: 246/311/65

Szybkostrzelność: 4.2

8. Sam nic nie zdziała

9. Dość łatwy do trafienia dla arty ale zawsze możemy sie chować

10. Czołg obronny

E-100

1. 2 400 HP

2. Pancerz kadłuba

• przód 200
  • boki 130
  • tył 150

3. Pancerz wieży w 0.7.5

• przód 250
  • boki 150
  • tył 150

4. Ma dość duzy week spot na dolnej płycie i 2 na wieży

5. Jest mobilny jak na tak masywna duża bestie

6. Działo daje dużo do życzenia

Działo: 15 cm KwK 44 L/38

Obrażenia: 750/750/950

Penetracja: 235/334/85

Szybkostrzelność: 3.18

Działo: 12,8 cm KwK 44 L/55

Obrażenia: 490/490/630

Penetracja: 246/311/65

Szybkostrzelność: 4.2

na 150mm tylko z zlotem na CW na radnomie może denerwować, bodajże ma słabe skrypty

7. Czołg wsparcia lub obronny

8. W to arta nie może nie trafić :)

Opublikowano

Kolego mam dla ciebie bardzo dobrą radę. Zostaw te niemieckie czołgi i zacznij robić IS-4 albo IS-7. Bo jak tak dalej pójdzie to niemieckie czołgi na starcie będą się sypały a rosyjskie będą strzelać atomówkami.

Co z tego, że maus dostanie więcej życie skoro wszystko w niego wchodzi. Może i kilka patchy temu był bardzo fajny ale teraz? Porażka.

Opublikowano

Powiem tak mam mausa i e-100 według mnie maus jest lepszy gdyż ma większe przebicie a e-100 bardzo ciężko przebić tiery 10 i trzeba liczyć się z tym że e 100 wolniej ładuje. Ja polecam mausa osobiście a posiadam oba czołgi.

[quote name=Metin2 :)' timestamp='1343337445' post='4927715]

1012

jak widać na tych filmikach mausa ciężko przebić i nawet 4 e-100 sobie nie radzą z nim. powiem tak mam tiger P i e-100 przebijam spokojnie od przodu a tym bardziej od boku a mausa nie ani od przodu ani od boku tylko styłu wiec maus lepszy

Opublikowano

Trzeba się liczyć z tym, że po patchu Maus'a będzie łatwiej przebić (wszystkie TD tieru X mają coś koło 300penetracji). Jeśli chcesz grać nie zużywając tony golda wybierz Mausa, bo jest naprawdę dobry. Ustawiony pod odpowiednim kątem do wroga rykoszetuje nawet strzały w "podbrzusze". Jeszcze co do patchu 7.5 to Maus będzie jedynym czołgiem zdolnym przeżyć 3 strzały X TD ;)

signature@501527218-Arthei@eu@106@0@1101garage@501527218@eu@0@321000@-1.png

Opublikowano

Maus-Maus to taki bunkier na gąsiach lepiej stać w baze i chronić np.Arte[Wpadłem na taki pomyśł xD:są 3 mausy one się ustawiają dookoła arty i żaden med ani scout przez nie nie przejednie[chyba że kiedy będzie fizyka scout sie rozpędzi z górki i przeskoczy na nimi :P ]ale tak na serio maus to do obrony i wsparcia głównie bo zanim dojedzie do wrogiej bazy do czas sie skończy xD[choć jakoś da sie nim grać,uważaj na "koty"które chcą cię upolować xD żeby zrobić se Maus trap.Teraz bardziej konkretne rzeczy:

Pancerz- pancerz świetny nawet z tyłu ale trzeba uważać na dolną płytę[pisze do operatórów "dużej myszy" :P ]bo bardzo jest cienka i tam właśnie trzeba mu nawalać[do polujących na mausa]Maus ma również słabe punkty tuż obok działa.Dlatego po wystrzale nie patrz sie na gostka którego chcesz ubić bo może ci tam przywalićl.Obróć po prostu wieże i czekaj na załadowanie pocisku.Gdy pocisk już gotowy możesz gostkowi przywalić.Uff to tyle o mausie.Właściwie napisałem taki mini-tut :P ale dobra teraz na:

Działo- działo ma takie sobie ale może być

HP- HP[2800]Ma najwięcej ze wszystkich czołgów

Teraz czas na :

E-100- E100 to czołg do bardzie do ataku.Jest niewiele szybszy od swojego większego kumpla[Maus jedzie 20km/h a E-100 30km/h]

Co napisać o E-100?po prostu lepszy od mausa jest.

Pancerz-Tego to nie wiem ale ciut gorszy od Mausa

Działo-Świetne ale trzeba kupić mu to najlepsze

HP-Hp ma niewiele mniej od mausa[2400]nie ma tu żadnej różnicy

Wniosek idź do e-100 mausa od nowego patcha będzie łatwo przebić[x tiery niszczycieli czołgów]

xxx

Opublikowano

Ech tak czytam Wasze wypowiedzi o Mausie i wnioskuję, że większość z Was nim nie grała. I E100 i Maus są bardzo dobrymi superciężkimi czołgami. Wystarczy pograć którymś z nich +- 250 bitew i nauczyć się nimi grać. W zwarciu z Mausem nie ma szans żaden czołg, chyba że zostanie objechany, ale zdarzają się wyjątki. Miałem bitwę, Maus vs 2x T54 i JagdTiger - zostało mi 2k hp. Wystarczy odpowiednio się ustawić, wykorzystać teren i nawet T54, które objeżdżają Mausa nie dadzą mu rady. Co do E100 - nie nadaje się do walki w zwarciu. Wielki week spot na wieżyczce tzw. listwa. Wchodzi wszystko. E100 to tylko i wyłącznie czołg wsparcia. Nie polecam stawania na wprost przeciwnika tymi czołgami, trzeba za każdym razem kątować pancerz a najlepiej "tańczyć" - chyba wiecie o co mi chodzi :P Obracanie się w prawo, lewo za każdym razem o inny kąt, wieża w innym kierunku!

Więc tak, co lepsze Maus czy E100... Moim zdaniem Maus. Dlaczego? Zagrałem na nim ponad 400 bitew, wydaje mi się, że potrafię nim grać, w starciu przeciwko dwóm E100 zwyciężyłem - zostało mi bodajże 1200hp. E100 zagrałem kilka bitew na koncie znajomego. Nie mam o nim zdania. No może jedno. Łatwy frag dla mojego Mausa :)

Opublikowano

Ok dzięki. Temat do zamknięcia. Teraz jeżdżę czołgami ruskimi. Morze dzisiaj się dorobię KW-1 ale wątpię :D

.

Opublikowano

Czytając wasze wypociny to sądzę, że większość z was nawet nie ma tego czołgu w garażu a jak się nim nie jezdziło to się nic nie wie na temat czołgu. Maus ma działa takie samo jak inne X tiery HT tylko ma mniejszą penetracje. Na CW jest dobry, E 100 to gold ammo noob bez złota z działem 150mm nie pożyjesz zbyt długo.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...