Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dodawanie własnego NPC/Mobka do Minecraft!

Kanciastyyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten tutorial nie jest dla newbie! Jeśli Twoja wiedza ogranicza się do dodawania bloku, to na pewno nie poradzisz sobie z dodawaniem Moba!

Na pytania "Co to MCP?", "Jak stworzyć plik mod_NAZWA.java?", "Czy muszę umieć angielski?" itp. NIE ODPOWIEM!

Dziękuję.

Witam! Dziś chcę was nauczyć dodawania własnego NPC/Mobka do Minecraft'a.

Model naszej postaci będzie taki sam jak Steve'ego, ale gdy tylko najdzie mnie wena opiszę też jak dodać własny model. Zapewne był już taki poradnik, ale na pewno na starsze wersje Minecraft'a. Ja opisuję wersję na 1.2.5.

Okej. Let's do this!

Oczywiście potrzebujecie MCP, bez którego robienie tego typu rzeczy jest po prostu niemożliwe.

Macie? Okej, zaczynamy.

1. mod_NAZWA.java

Otwieramy src > minecraft > net > minecraft > src i tworzymy tam plik o nazwie mod_NAZWA.java (NAZWA zastępujemy nazwą moda).

Otwieramy pliczek za pomocą Notepad++ i wpisujemy tam następujący tekst:

package net.minecraft.src;

import java.util.Map;

public class mod_NAZWA extends BaseMod
{

public void load()
	{	  
			ModLoader.registerEntityID(EntityNAZWAMOBA.class, "NAZWAMOBA", ModLoader.getUniqueEntityId());
			ModLoader.addSpawn(EntityNAZWAMOBA.class, SZANSA, MINIMUM, MAKSYMALNIE, EnumCreatureType.RODZAJ);
	}

public void addRenderer(Map map)
	{
			map.put(EntityNAZWAMOBA.class, new RenderBiped(new ModelBiped(), 0.5F));
	}

public String getVersion()
	{
			return "WERSJA";
	}
}

NAZWA zastępujemy oczywiście nazwą moda.

NAZWAMOBA zastępujemy nazwą mobka.

WERSJA zastępujemy wersją moda.

SZANSA zastępujemy liczbą obrazującą prawdopodobieństwo zespawnowania się mobka. Prościej : Jeśli wpiszemy 1-2 mobek będzie rzadko spawnowany, 2-5 średnio-często, 5-10 często, powyżej 10 bardzo często.

MINIMUM zastępujemy minimalną ilością zepsawnowanych mobków na chunk.

MAKSYMANIE zastępujemy maksymalną ilością zespawnowanych mobków na chunk.

RODZAJ zastępujemy rodzajem mobka, czyli "Monster", "Creature" lub "waterCreature". Prościej : Jeśli wpiszemy "Monster" mobek będzie spawnował się w nocy, "Creature" w dzień i w nocy, "waterCreature" w dzień i w nocy, ale oczywiście w wodzie.

2. EntityNAZWAMOBA

Okej, mamy mod_NAZWA? Wspaniale! Teraz tworzymy kolejny pliczek tym razem o nazwie EntityNAZWAMOBA.java (NAZWAMOBA zastępujemy nazwą moba jaką nadaliśmy w mod_NAZWA.java) i wpisujemy tam :

package net.minecraft.src;

import java.util.Random;

public class EntityNAZWAMOBA extends EntityRODZAJ2
{
	public EntityNAZWAMOBA(World world)
	{
			super(world);
			texture = "ŚCIEŻKADOTEKSTUR";
			moveSpeed = SZYBKOŚĆPORUSZANIA;
			attackStrength = SIŁAATAKU;
	}
	public int getMaxHealth()
	{
			return ŻYCIE;
	}
	protected String getLivingSound()
	{
			return "mob.DZWIEK.default";
	}
	protected String getHurtSound()
	{
			return "mob.DZWIEK.defaulthurt";
	}
	protected String getDeathSound()
	{
			return "mob.DZWIEK.defaultdeath";
	}
	protected int getDropItemId()
	{
			return Item.DROP.shiftedIndex;
	}

protected boolean canDespawn()
	{
			return false;
	}
}

NAZWAMOBA chyba nie muszę tłumaczyć.

ŚCIEŻKADOTEKSTUR zastępujemy ścieżką do tekstury (skina) naszej postaci. Np. /mod/ludzik.png . Tekstura ma wyglądać jak zwykły Minecraft'owy skin i być w formacie .png .

RODZAJ2 zastępujemy tak jakby drugim rodzajem mobka, czyli "Mob", "Creature" lub "WaterCreature". Mob będzie nas atakować, Creature będzie jak krowa, a WaterCreature jak squid.

SZYBKOŚĆPORUSZANIA zastępujemy szybkością poruszania. Np. krowa porusza się z szybkością 0.5F. Po liczbie wyznaczającej prędkość KONIECZNIE musisz dać F . To jest taka jakby jednostka miary, szybkości itp. , czyli to samo co nasze CM, KM/H itp.

SIŁAATAKU zastępujemy siłą ataku mobka. Tak samo na końcu dajemy F. Jeśli nasz mobek jest Kreaturą (tak jak np. krowa) usuwamy całą tą linijkę.

ŻYCIE zastępujemy punktami życia. Np. Nasza postać ma 20 punktów (10 serduszek). Po liczbie wyznaczającą punkty życia NIE DAJEMY F !

DZWIEK zastępujemy dźwiękiem wydawanym przez mobka. Np. "Zombie", "Skeleton".

DROP zastępujemy oczywiście dropem z mobka. Np. "ingotIron", "diamond", "bone".

Uff..koniec. Kosztowało mnie to troszkę pracy :) Jeśli zauważyłeś jakiś błąd, to zgłoś mi go. Gdy pisałem poradnik byłem lekko zmęczony :P Poradnik oczywiście jeszcze rozwinę.

Czy mógłbym prosić o zdjęcie %?

Pozdrawiam, miłego modowania!

Guess Who's Back

Opublikowano

TheMechanos

Dziękuję. Głównie MinecraftForum.net. Tylko dodawać generowanie się rud nauczyłem się od Karol202, bo za nic nie ogarniałem tego :P

mpcsaimon

Pomagam też na PW.

Guess Who's Back

Opublikowano

Kanciastyyy ty uczysz się javy czy wszystko tak na sucho według poradnika ?

Javy. Kiedyś nawet w paru "kursach" brałem udział :)

Guess Who's Back

Opublikowano

Dzięki, poradnik się przydał !

Jakie to cudne - oglądanie mnie (moba w moim skinie) biegającego po polach :D

Możesz napisać też jak dodać własny dźwięk ?

928011413476457403957.png

Opublikowano

Dzięki, poradnik się przydał !

Jakie to cudne - oglądanie mnie (moba w moim skinie) biegającego po polach :D

HaHa :D W moim przypadku byłyby to pola pełne Pikachu :)

Aha, no i cieszę się, że się przydał.

Guess Who's Back

Opublikowano

Bardzo fajny tutorial mogłeś podać link do MCP bo niektóre osoby mogą nawet nie wiedzieć co to ;dd

hn5r.png

“Let's face it: the world is twisted. And rotten.” ― Natsuo Kirino

Opublikowano

a da się ustawić żeby mob był w dzień i w nocy i żeby atakował? lub że jest neutralny jak pigman?

Następnym razem napiszcie za co dostaje warna a nie że w poscie nieznane i bez notatki

Opublikowano

a da się ustawić żeby mob był w dzień i w nocy i żeby atakował? lub że jest neutralny jak pigman?

Da się.

Wystarczy w pierwszym kodzie wpisać Creature, a w drugim Mob.

Guess Who's Back

Opublikowano

Świetny tutorial, dzisiaj udało mi się przetestować ten sposób i jest naprawdę świetny !

Polecam!

hn5r.png

“Let's face it: the world is twisted. And rotten.” ― Natsuo Kirino

Opublikowano

Za chwilę przetestuje. Móglbyś mi napisać dokładnie wszystkie programy jakie trzeba mieć? Albo linki do pobrania. Jestem zielony...

9538432254dde4b0852335.gif

Game Over

Opublikowano

Za chwilę przetestuje. Móglbyś mi napisać dokładnie wszystkie programy jakie trzeba mieć? Albo linki do pobrania. Jestem zielony...

9538432254dde4b0852335.gif

Widzę po avatarze.

Potrzebujesz MCP, JDK i opcjonalnie Notepad++.

Guess Who's Back

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...