Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]KW-5

kozanator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Pomyslalem sobie, ze skrobne maly poradnik o KW-5. Czesto ludzie uwazaja go za szajs, ale w dobrych rekach jest morderca. Na razie napisze jedynie jak walczyc ta bestia, lub w teamie razem z nia - pozwolicie, ze porady jak walczyc przeciw niemu sobie darujemy

;)

Rys historyczny (niestety po angielsku)

Specyfikacja

Poziom 8

Wytrzymałość 1680 HP

Waga 100.17 / 105.0 t

Cena 7 500

Załoga Dowodca

Strzelec

Kierowca

Radiooperator

Ladowniczy 2x

Mobilność

Moc silnika 1200 KM

Maksymalna prędkość 40 km/h

Szybkość obrotu 18 °/s

Szybkość obrotu wieży 19 °/s

Pancerz

Pancerz główny (mm) przod 180

boki 150

tyl 140

Pancerz wieży (mm) przod 180

boki 150

tyl 140

Uzbrojenie

Działo 107 mm ZiS-6M

Ilość pocisków 60

Zadawane obrażenia 225-375 HP

Penetracja 125-209 mm

Szybkostrzelność 7 pocisków/minutę

Zasięg widoku 350 m

Zasięg radia 440 m

Weakspoty

http://wot-shot.com/...etration_zones/

(nie bede kopiowal obrazkow, mysle ze lepiej bedzie w ten sposob)

Plusy i minusy

+ super świetny pancerz

+ magiczne gąski, które pochłaniają damage

+ nienajgorsza mobilność jak na taką wielką krowę

+ nienajgorsze działo, któremu co prawda brakuje penetracji, ale pestka leci środkiem celownika zazwyczaj - weakspoty nie sa problemem

+ MATCHMAKING - jestes za kazdym razem na gorze, ewentualnie nad toba jest 1-3 t9, t10 w ogole nie spotykasz

+ uroczy RoF, strzelasz co niecale 7 sekund

- widac go z kosmosu

- ogromny weakspot z przodu i ogromny weakspot na wiezy

- malutko penetracji, jego dzialo to stara poczciwa 107mm z KW, zas po patchu KW-2

- wystarczy okolo 220 penetracji i magiczny pancerz przestaje byc taki zabawny

- gaski potrafia pasc kilka (3-8) razy na bitwe, a to boli, gdy stajesz w szczerym polu z zepsuta gasienica i pokazujesz wszystkim kibel (przedni weakspot), wolajac 'tu strzelajcie, tu na pewno wejdzie!'

- wychyl dziala w pionie moglby byc lepszy

- wooooooolno kreci wieza

Ogolnie

Kazdy bal sie kiedys KW-5. 100 ton sowieckiej stali, 180mm pancerza i wyglad bestii budzil respekt. Przynajmniej do czasu, gdy poznales jego ogromny weakspot z przodu, zwany tez kiblem, pryszczem lub r2-d2. Zasloniecie tej piety Achillesowej bedzie naszym glownym problemem. Staramy sie go zawsze zaslonic, gdy tylko za czyms stoimy. Problem zaczyna sie, gdy stoimy w otwartym polu. Staramy sie wtedy ruszac kadlubem lewo-prawo, jak najbardziej losowo, tak aby maksymalnie utrudnic przeciwnikowi przycelowanie w niego. To samo obowiazuje nas podczas jazdy. Skrecamy delikatnie lewo-prawo, w tym samym celu - aby przeciwnik nie mial lekko celujac do r2-d2. Musimy sobie wyrobic nawyk ciaglego krecenia tylkiem podczas jazdy tym czolgiem - po opanowaniu ta umiejetnosc daje baaaaardzo duzo. Drugim naszym slabym punktem jest wystajace gniazdo KM-ow na wiezy. Zasada jest ta sama, jednak ruszamy zarowno delikatnie wieza jak i kadlubem - wszystko po to, aby przeciwnik mial malpi gaj, zanim uderzy nas ponizej pasa. Z doswiadczenia wiem, ze bardzo ciezko jest przycelowac w ten weakspot na wiezy powyzej 200m, wiec powyzej tej odleglosci mozemy czuc sie w miare bezpieczni. W przypadku naszych weakspotow musimy sie nauczyc takze katowac - dzieki temu nasz pancerz jest jeszcze lepszy i nie musimy sie juz bac niemieckich dzial tak bardzo. Z doswiadczenia wiem tez, ze nierzadko jest lepiej ustawic sie bokiem, mniej wiecej pod katem 45-55 stopni, niz przodem. Czemu? Z boku mamy tez 150mm syberyjskiej blachy powiekszonej dzieki katowi, mniej widac weakspota no i mamy gaski, ktore pochlaniaja ogromna ilosc strzalow.

Okej, jak juz nauczylismy sie bronic, czas na atak. A on tez wcale nie jest latwy. Nasza pukawka mozemy postraszyc jedynie wroble. Okej, spisywala sie bosko na KW, po patchu nie najgorzej na KW-2, ale tutaj to jest zdecydowanie za malo. Z tego powodu musimy nauczyc sie bic po weakspotach. Przydaje sie mod z zaznaczonymi hitzones. Bardzo sie przydaje. Gdy juz mamy opanowane co i gdzie bic, nasza pukawka staje sie jakos jakby lepsza od razu ;-). No i w koncu mozna powalczyc z tymi bestiami 9 tieru, na ktorych widok jak dotad cofalismy sie instynktownie. Mamy calkiem niezly RoF, niecale 9 strzalow na minute. Co celny strzal robimy mniej wiecej 250-300 dmg. Slabo? Do tego dzialko jest ladne i celne. Pestka leci zazwyczaj srodkiem, co bardzo ulatwia sprawe weakspotow - 300m po weakspotach to jest cos, co budzi usmiech na twarzy.

Podsumowanie, czyli konczymy moje wypociny

KW-5 jest jednym z ciekawszych czolgow. Tier 8 premium, kosztuje 120zl - nieduzo w porownaniu do Lowe i T34. Wg mnie frajdy daje znacznie wiecej. Z miejsca podbil moje serce i zagoscil na liscie ulubionych tankow, zaraz po T20. Niestety nie zarabia tak dobrze jak Lowe - ale co bitwe mamy te mniej wiecej 35-40k kredytow. Malo? Jak dla mnie wystarczy. Kazdemu goraco polecam ten czolg, jest to kwintesencja frajdy ukryta w 100 tonach sowieckiej blachy.

standardowo, jak mi sie cos przypomni to dopisze. to pierwszy moj poradnik, wiec smialo krytykujcie - byle konstruktywnie.

Opublikowano

super panowie, no slepy by to zauwazyl... ale to wina forum, po nacisnieciu przycisku 'napisz temat' nic sie nie dzialo, tylko strona ladowala w nieskonczonosc.

a swoja droga nie ma to jak zamiast wypowiadac sie na temat merytorycznosci artykulu pisac o takim czyms.

Opublikowano

Ja jedank wole taki sposób , spoilerowy oraz z użyciem czcionki Comic Sans MS.

Wtedy to wszystko jakoś ładniej wygląda. Tu zastosowałem właśnie ten sposób

""

http://www.mpcforum.pl/topic/673332-tut-plusy-i-minusy-pierwszego-czolgu-z-seri-ruskie-som-op-kb-1/

Opublikowano

Popraw stylistykę, tak samo przejrzystość + dodaj spoilery i ładną czcionkę.

Zobacz jak to wygląda na moim poradniku.

http://www.mpcforum....ski-ulubieniec/

Dam Ci radę:

"Zasadą dobrego poradnika jest to, że wiesz o czym piszesz" Mój cytat ;)

Spoilery zaraz dodam, czcionki nie zmieniam - arial jest najbardziej czytelna. Na poszukiwanie ewentualnych bledow stylistycznych wyrusze jutro, jak sie wyspie.

I uwierz mi, ze wiem, o czym pisze - na tym czolgu przezylem niejedna bitwe i naprawde znam go na wylot, co zreszta widac, bo nie pisalem ogolnikow jak w innych poradnikach tylko proste i konkretne knyfy ulatwiajace przetrwanie i anihilacje przeciwnikow. Np w Twoim poradniczku o T34 takiego czegos nie ma, jest sam rys historyczny (u siebie tez moge dodac), zdjecia (tak samo), wady i zalety bardzo ogolnikowe i oczywiste dla kazdego kto zagral tym tankiem 1 bitwe. Zreszta, dopisze Ci pare przydatnych rzeczy w Twoim temacie, coby poradniki na mpc byly jeszcze lepsze ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...