Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego nie warto kupować laptopów?

PingwineQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

W tym temacie chciałbym poruszyć wątek dlaczego nie warto kupować laptopów ?

Większość z was już pewnie o tym wie , ale temat może się przydać jeszcze jakiemuś użytkownikowi .

No więc ...

Rozdział I

Rozmiar

Spójrz na rozmiary laptopa a komputera .

Widzisz różnice ? Teraz wyjaśnię ci co ta wielkość ma do siebie że komputer jest o wiele wydajniejszy od laptopa . Dajmy na to że mamy laptopa z Intel core i7 i komputer z intel core i7 . Na laptopie zagrasz sobie w bf3 na średnich detalach , natomiast w komputerze na wysokich bez zacięć itp.

Dlaczego tak jest ?

Procesor w laptopie jest mniejszy przez co traci na wydajności .

Dobrze teraz już wiesz co ma do siebie wielkość , ale to jeszcze nie wszystko.

Rozdział II

Części wymienne

Grasz sobie na laptopie no i nagle bum przepala ci się procesor no i to samo w komputerze.

Idziesz do sklepu i pytasz się ile kosztuje nowy procesor do twojego laptopa . Sprzedawca odpowiada że około 1500 zł . Pytasz go o ten sam procesor tylko że do komputera , na co sprzedawca odpowiada że kosztuje on ok. 800 zł .

Dlaczego tak jest ?

Części w laptopie tak jak to w rozdziale pierwszym napisano są mniejsze i ich wartość jest o wiele większa od części w komputerze. Są jeszcze dwie sprawy dotyczące części w komputerze. Pierwsza: taki procesor możesz wymienić sam bez pomocy technika czy innej osoby znającej się na tym.

Druga: Dajmy na to zabrakło ci ram'u . Po prostu idziesz do sklepu ze swoją kością wyciągniętą z komputera i kupujesz taki sam ram , tyle że w komputerze zamotujesz znowu go o wiele łatwiej bo jest większy .

Poradnik w fazie beta 0.1

Cześć.

Opublikowano

Procesor w laptopie jest mniejszy przez co traci na wydajności .

Od kiedy rozmiar o tym decyduje? Mam w domu starego pentiuma prawie tak dużego jak dyskietka. Teraz procesory są połowę mniejsze i kilkadziesięciokrotnie wydajniejsze.

Spójrz na rozmiary laptopa a komputera .

A laptop to pralka, a nie komputer?

Ogólnie każdy kupuje to, co jest mu potrzebne. Jak ktoś podróżuje, potrzebuje komputera do pracy, którego będzie mógł wszędzie zabrać to bierze laptopa. A jak komputer ma stać w miejscu to normalne, że nikt nie kupi laptopa.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Laptop może służyć do gier, ale nie musi. W większości wybierają go ludzie, którzy cenią sobie mobilność. Nie skreśla go to jednak już na wstępie. Istnieją specjalne laptopy do gier, jednak ich cena jest dość wygórowana. Przeciętny gracz, który nie chce mieć wszystkiego na maksymalnych detalach i tym podobnych rzeczy, spokojnie znajdzie dobrego laptopa, na którym będzie mógł przez dłuższy czas grać w nowe tytuły. Na tej samej podstawie można stwierdzić, że komputer nie jest do grania. To sprzęt do pracy, a do gry służą konsole, które są przystosowane właśnie do takiego rodzaju rozgrywki

Opublikowano

Rodział I

. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,

. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,

. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,

. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}

. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}

. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./

. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./

. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./

. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/

. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}

. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../

. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../

. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”

. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\

. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__

,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,

. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\

. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .q

Rozdział II

. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,

. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,

. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,

. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}

. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}

. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./

. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./

. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./

. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/

. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}

. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../

. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../

. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”

. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\

. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__

,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,

. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\

. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .q

Zrozumiałeś?

Procki mają maxymalną temp. więc musisz być hardkorem zeby odrazu spalić procka po pierwszym przegrzaniu

Opublikowano

Większych farmazonów to ja jeszcze nie czytalem.... Ludzie nie czytajcie tego i nie bierzcie wgl pod uwagę..... Jak chcecie laptopa to bierzcie laptopa a nie bo się jeszcze coś stanie..... eeeehhhh

Prawda jest taka że teraz różnicy po między Laptopem a PC nie ma !!!! Wystarczy laptop za 2500zł ( mam taki ) I wszystko śmiga BF3 np. w wysokich.... I to samo na PC... nie ma różnicy !!! A laptop jest lepszy można go wszędzie zabrać mi się przydaje w szkole ( mi akurat technikum... technik informatyk ) I na jakieś prezentacje i tak dalej...

Nie odstraszaj ludzi od laptopów...... Jest różnica w cenie częście ale nie taka jak podałeś no chyba że i7 w PC jest pierwszej generacji 1.8Ghz np. a ta w laptopie i7 to 3.3Ghz + turbo do 4.0Ghz to wtedy tak ale nie jeśli jest to ten sam model z tym samym takotaniem :/ ( taktowanie podałem dla przykładu )

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Coder tylko takiego BF3 na high/ultra na kompie za 2k zł odpalisz płynnie, a na laptopa musisz wydać 4k + żeby tak było. Bodajże 580 w wersji mobilnej uzyskuję wynik w granicach 560Ti, a kosztuję fortunę.

Opublikowano

Coder tylko takiego BF3 na high/ultra na kompie za 2k zł odpalisz płynnie, a na laptopa musisz wydać 4k + żeby tak było. Bodajże 580 w wersji mobilnej uzyskuję wynik w granicach 560Ti, a kosztuję fortunę.

To właśnie napisałem w tym poradniku ale jak widzisz wszyscy Hejterzy ;x

Cześć.

Opublikowano

To czy lepszy jest laptop czy komputer stacjonarny jest zależne od upodobań klienta, a nie jakiegoś jeb**** poradnika na mpcforum.

Bzdura.

Opublikowano

Nie mam zastrzerzen do poradnika, jest tutaj wiele poprawnych stwierdzen.

to zalezy od upodoban, jak ktos woli mobilnosc to kupis sobie takiego laptopa zeby chodzil w miare przyzwoicie ale bierze pod uwage to ze nie nadaje sie on zabardzo do gier. Jak ktos chce grac to kupuje sobie komputer stacjonarny.

Niektore czesci nie sa takie drogie do laptopow, ale zawsze moga byc problemy z ich wymiana (zwlaszcza jak laptop nie ma odkrecanej klapki nad elementem ktory chcemy wymienic).

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

To właśnie napisałem w tym poradniku ale jak widzisz wszyscy Hejterzy ;x

Ty dziecko wiesz co to hejter?

my tu mówimy że ten tutorial jest po prostu "Do dupy"

Opublikowano

Ja mam lapka za 2500zł Asus X53S intel i5 6GB dalej nie będę pisał bo nie oto chodzi... BF3 na maxa mi działa... I nie ma z nim problemów... Każda gra mi na nim pójdzie chociaż wcale nie kupowałem go pod kątem gier. Więc wcale nie trzeba wydawać 4k na lapka żeby poszedł BF . I nie ma co patrzeć na podzespoły tylko trzeba w realu sprawdzić czy gra pójdzie :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

45FPS nie ma ale spokojnie sobie gram nie ma zacin ani klatkowań :) Zaraz screen Dam :)

fotki tutaj :)

20267ef74de327d4a1656a18bc2fd34d79.163.119.92WP_000272.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

20267ef74de327d4a1656a18bc2fd34d79.163.119.92WP_000275.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

20267ef74de327d4a1656a18bc2fd34d79.163.119.92WP_000282.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

cbef54aa3ea89c4db10f30119300163579.163.119.92WP_000276.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

cbef54aa3ea89c4db10f30119300163579.163.119.92WP_000283.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

cbef54aa3ea89c4db10f30119300163579.163.119.92WP_000277.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

Sorka że okno widać :P I na tym zdjęciu co strzela troche rozmazane bo ostrość łapał a on jak strzela to się trzęsie dlatego tak to wygląda :) i co ?? Zdjęcie labka żeby nie było że z PC zdjęcia :)

Weteran
Opublikowano

Nie znam się na hardware, ale dorzucę swoje trzy grosze.

Dawno temu miałem notebooka i byłem z niego niezadowolony.

Po pierwsze strasznie się przegrzewał. Po kilku godzinach gry system potrafił go wyłączyć, żeby po prostu się nie zepsuł.

Po drugie rozdzielczość. Nie wiem jak na 15 calowym ekraniku można grać w jakieś lepsze produkcję i doznawać tych samych wrażeń co na 24"(aktualnie mam taki monitor). Również te głośniczki w laptopach to porażka, a nie wszyscy lubią używać słuchawek.

PC vs Laptop - ofc. PC`et jest bez porównania lepszy.

...ale owszem, jeżeli komuś zależy na mobilności czy po prostu chcę kupić zabawkę, aby się pobawić gdzieś poza domem, to laptop znakomicie sprawdzi się w tej roli.

Opublikowano

Na rozdzielczości w laptopie to wiesz co możesz sobie zrobić?. Gówno :D. Odpal na FULL HD chociaż, to tylko dym zobaczysz :D.

W wydajności są ogromne różnice dlatego że po 1 wszystko musi być zmniejszone. Moja HD 5870 1,5 GB jest dłuższa i wyższa niż Twój laptop, i do tego ma świetne referencyjne chłodzenie, a w laptopie lipa. Tak samo jest również z procesorami. Mój core i7 860 ma kilkakrotnie więcej punktów w 3D Mark'u niż laptopowy i7 i to z serii SB o niby takim samym taktowaniu i to nie tylko w 3D Mark'u. U mnie jak odpale GTA 4 na wszystkim co się da na max i dam benchmark obciążenie procesora to 26% a u siostry na tym i7 SB w laptopie to 58%.

World Of Tanks KW rulez!

Opublikowano

Ustawiłem na ultra tak jak chciałeś i co teraz kolejne jakieś zwody ??? Działa działa więc co nie czepiasz jeszcze po prostu udowodnilem ci że nie masz racji i na labku za 2,5k też BF działa świetnie :D

A może od razu w 3D ??

Opublikowano

Rozdzielczość max mogę 1366 x 768

A taki tokiem rozumowania to wieszzzz.... To może od razu odpalę Cod2, fife 11, Warrock'a, Minecrafta... Frapsa a potem Bf3..... Człowieku żaden komp by tylu gier na raz nie uciągnął ale to jest twoje myślenie bo nikt normalny nie będzie miał tylu w tel włączonych tylko będzie grał w jedną.....

Na co mi fraps w trakcie gry... Garam sobie na FULL i jest OK... Po co soie życie utrudniać Frapsem.... I tak cie zagiąłęm więc skończ już. Nic o frapsie nie pisałeś... Zrobiłem takie ustawienia jakieś chciałeś i działa więc wypad z baru hejcie.

Opublikowano

Ultra + rozdzielczość FULL HD a nie jakieś gówniane rozdzielczości z laptopa :). Jak wyciągniesz na FULL HD + Ultra 25 FPS to przyznam Ci rację.

World Of Tanks KW rulez!

Opublikowano

Breyton, będziesz teraz tak jechał po laptopach tylko dlatego, że masz mega pro koxu PC kupionego z wyprzedaży/kasy rodziców/kasy za zbieranie rzodkiewki czy za własną, tylko po to, aby się nim pochwalić?

Sam mam monitor 21,5', full hd, samsung, a komputer jest do chrzanu.

Co z tego, że PC może więcej? Ja osobiście preferuję laptopa, gdyż pracuję zazwyczaj na siedząco i w takich momentach chciałbym grać.

PC vs. Laptop to temat rzeka, to tak jakby porównać Xboxa 360 i PS3, połowa będzie za tym, połowa za tym, no ludzie, please.

Sam kupiłem laptopa, 720p wyciąga (trochę ponad, standardowy 15'), trafiłem na dobrą okazję, z tego co testowałem w sklepie to mój laptop za 2000zł robił to, co niektóre komputery za podobną sumę.

Battlefield 3 na rozdzielczości 1366 x 768 na ultra to dla takiego laptopa nie jest pestka, a jednak wyrabia normę i jestem z niego bardzo, bardzo happy.

Jak już mówiłem, jedni będą za PC, jedni za laptopami, osobiście preferuję to drugie, gdyż:

- Mam siedzącą pracę i często wyjeżdżam

- Zajmuje mniej miejsca, nie muszę uprzątać kabli

- Zawsze mam go przy sobie w torbie (PC z monitorem, klawiaturą i myszką tam nie wsadzę)

- Gdy jesteś chory a chcesz obejrzeć film nie wstajesz i nie siadasz przed komputerem, tylko bierzesz laptopa

- I wiele, wiele więcej

Opublikowano

Boże ... Chciałem zrobić coś dobrego dla forum i napisałem poradnik , co z tego wynikło ? Spam i kłótnie ... Jak już powiedzieli koledzy jedni preferują PC a inni laptopy ... Koniec offtopu .

Cześć.

Opublikowano

@UP

Chodzi o to że tylko oczerniasz laptopy... że są bbee i żeby za żadne skarby ich nie kupować. I za bardzo koloryzujesz....

Opublikowano

@UP

Chodzi o to że tylko oczerniasz laptopy... że są bbee i żeby za żadne skarby ich nie kupować.

Gdzie masz napisane że są ble i żeby za żadne skarby ich nie kupować , tutaj chodzi tylko o to że są trochę mniej wydajne i to tyle .

Cześć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...