Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wino z wiśni :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wpadłem z kolegom na pomysł zrobienia wina z wiśni bez drożdży i pożywek, same wiśnie i cukier ( i dzikie drożdże zawarte w wiśniach).

Mój problem polega na tym, że nie wiem ile dać cukru na np. kilogram wiśni, na ile zostawić miazgę przykrytą gazą i ile wino powinno "odpoczywać"

z góry dzieki.

Pozdrawiam aday1997.

Zmieniłem upodobania... Pomogłem ? - Lubię To !

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

Opublikowano

Ok, nalewka.

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%,

które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

Opublikowano

dobre, nie ma wina z wiśni ... uśmiałem się

wino zrobi praktycznie z każdego owocu z drożdżami czy bez

10 l wody ( letnia przegotowana woda ok 40-50 stopni )

8 l wydrylowanych wiśni ( nie mylić z kilogramami ! )

2 kg cukru

na każdy litr całości co ci wyszedł dajesz 1 g kwasku cytrynowego

można dodać też jak się ma pirosiarczyn potasu 1 g na 10 l jeśli chcesz by wino dłużej stało

proporcje 5 / 4 / 1 na 10% winko

mocniejsze to dajesz mniej wody a zamiast cukier

można mieszać bez problemu zamieniając składniki 1:1 z jagodami, jeżynami, malinami i czarnymi porzeczkami

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Bardzo pomogłeś, dzięki.

Pozostaje pytanie ile takie wino musiałoby fermentować ?

Opublikowano

od kilku dni do kilku tygodni , zależy od ilości cukru i jakie wiśnie są, im bardziej ciemniejsze wiśnie po 3-4 dniach już fermentują , po 3-4 tygodniach można wino zlać do dymionka , do cukrować lekko i leżakować przez kilka tygodni. świeże młode wino jest raczej niezalecane do picia, jak chcesz mieć biegunkę to spróbuj :P

świetne winko wychodzi jak dodasz pół na pół wiśnie z czarnym bzem , albo robisz każde wino osobno i potem po zrobieniu sobie wymieszać, wino mocne ale i cierpkie, niejednokrotnie lepsze w smaku niż każde inne

przemieszaj co 2-3 dni jak zacznie sie robić skorupa wyschnięta na powierzchni

szybciej wychodzi nalewka na spirytusie robiona nawet w słoiku litrowym, pakujesz wiśnie luźno nie ugniatając tak ok 3/4 słoika i zalewasz spirytusem 0.5 l , po tygodniu-dwóch odlewasz, dodajesz przegotowanej letniej wody ok 1 do 2 l , dosładzasz i masz . do reszty można znowu dolać spirytusu i tak można spokojnie ok 3 razy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Dzięki Tobie uniknę biegunki ^_^

Jeszcze raz dziękuje, temat do zamknięcia.

Opublikowano

Weź mi kurwa nic nie mów o "Wiśniowym Winie" ostatnio wypiłem jakiś szajs za 9 zł i zatrucie pokarmowe 5 dni miałem.

KzcCxk2.png?1

By Myioshi

Opublikowano

bo tylko durnie piją wino marki wino konserwowane związkami siarki , a tobie jak widać mózg przy okazji przeżarło jak nie rozróżniasz wina robionego w domu od ''wina" kupionego za grosze w sklepie dla meneli

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

2-3 kilogramy, ale 3 to już słodko...

Opublikowano

Dodaj najpierw 1 kg, potem postaw i codziennie mieszaj i trzymaj w umiarkowanym cieple. Po paru dniach sprawdz, czy slodkie. Jak poczujesz niedobor cukru to dosypujesz i znowu stoi. Ja wino robie bez proporcji i po prostu sprawdzam. Mozesz zrobic "lzejsze", ale mozesz przetrzymywac dluzej.

Cześć :)

Opublikowano

bo tylko durnie piją wino marki wino konserwowane związkami siarki , a tobie jak widać mózg przy okazji przeżarło jak nie rozróżniasz wina robionego w domu od ''wina" kupionego za grosze w sklepie dla meneli

Ja pije Amarene z biedronki i co ? podskoczysz mi kozaczku ?

Opublikowano

jak to widać po wypowiedzi wolisz pić po prostu siki kota

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Weź mi kurwa nic nie mów o "Wiśniowym Winie" ostatnio wypiłem jakiś szajs za 9 zł i zatrucie pokarmowe 5 dni miałem.

To się nazywa burżuazja :D

Ja za 5 zł piłem, ale mi nic nie było :D

I <3 BERBELUCHA !

Opublikowano

Pij sobie ta Amarene i się truj.

robem wszystko ładnie wytłumaczył, mógłbyś jeszcze dziką róże spróbować też dobra sprawa ;)

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

wino z wiśni? xD

nie ma czegoś takiego, a nawet jeśli chcielibyście spróbować to wam nie wyjdzie. Nie marnujcie sobie czasu :D

Kupcie winogron ^^

Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...