Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Factions - czyli jak założyć gildię oraz ją prowadzić.

VercilioN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pewnie wiesz, serwer bazuje na frakcjach które gracze mogą zakładać. W tym poradniku przybliżę Ci proces jej powstawania.

Komendy Gracz

/f help - wyświetla pomoc

/f map - wyświetla mapę chunków w czacie z zaznaczonymi frakcjami. Zasięg mapy jest mały, więc na dłuższą metę nie da się lokalizować innych.

/f power - pokazuje twój stan energii

/f join [nazwa frakcji] - Jeśli dostaniesz zaproszenie, a potem użyjesz tej komendy - staniesz się członkiem frakcji.

/f leave - opuszczasz szeregi frakcji

/f chat - przełącza Cię na czat sprzymierzonych lub frakcji. Różowy to czat z sojusznikami, natomiast Zielony to czat z frakcją. Przełączamy je między sobą wpisując kilka razy komendę. O obecnym trybie zostaniemy powiadomieni na czacie. Z reguły raz wpisana komenda = sojusznicy, a dwa razy = frakcja.

/f home - teleportuje nas do spawnu frakcji (np. zamku)

Komendy Admin

/f create [nazwa frakcji - tworzy frakcję

/f desc [tekst] - tworzy opis frakcji który wyświetla się kiedy ktoś wejdzie na Twój teren.

/f tag - tworzy tag frakcji

/f open - otwiera frakcję - każdy może przyłączyć do niej bez zaproszenia.

/f inv [nick] - zaprasza gracza

/f deinvite [nick] - kasuje zaproszenie

/f sethome - ustawia spawn frakcji

/f claim - claimuje teren

/f declaim - declaimuje teren

/f owner - nadaje komuś prawa do konkretnego chunka - staje się jego włascicielem.

/f kick - wyrzuca kogoś z frakcji

/f title [nick] [tekst] - Ustawia przyrostek do nicku w czacie frakcyjnym, przykład: Po wpisaniu /f title VercilioN Lord w czacie frakcji edekskarpeta będzie funkcjonował pod nickiem "Lord VercilioN"

/f ally [frakcja] - sojusz z frakcją

/f enemy [frakcja] - wojna z frakcją

/f neutral [frakcja] - ani to ani to, bronić się można.

Co warto

• Założyć frakcję w kilka osób, jako jedna będziesz miał mało powera i twój zamek zostanie podbity!
  • Claimować teren
  • Zrobić mur
  • Zdobywać sojuszników i razem z nimi atakować wroga
  • Handlować i zbierać dobytek, nawet jeśli cenne przedmioty nie są nam potrzebne.

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dopisz zasady claimowania i ilości powera. I zasady walki gildii.

Proszę nieprzeszkadzać zmarłemu.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ja nie radzę sobie nadal. Inne gildie atakują mnie, a ja poszedłem daleko od spawna, zbódowałem mur obronny( i to gruby) a i tak się wdrali, claimowalem do okola, i sie udawalo moją gildię zniszczyć, a w końcu mi ją rozwalili, a stosowałem się dokładnie do tego, co mi powiedziałeś! Nie wiem co robie źle, jak coś robie, to powiedz :( .

10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 125 150 175 200 250 300 350 400 450 500 Postów

i 0/100% ostrzeżeń!

Opublikowano

Może być, jednak nie są tu wszystkie komendy. Wytłumacz jeszcze o co chodzi z claimowaniem i powerem, jak atakować inna gildię oraz jak ochronić swoją przed atakami innej gildii.

Moje poradniki:

- Plugin KATASTROFA

- Plugin 1VS1

- Plugin Troll

- Poradnik Redstone

- Plugin FakeSlots

Jeśli pomogłem daj like!

Robię paczki na zamówienie!

Resztę informacji na moim profilu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...