Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Wydajność - sprzęt i gra

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1340999138-U368925.png

Siema. W tymże poradniku opiszę wam i dam rady dotyczące wydajności gry, jak uzyskać większą ilość FPS (klatek na sekundę) itd. Niektóre ograniczenia płynności gry wywodzą się ze złych ustawień gry, jednakże w większości przypadków komputer nie spełnia wymagań gry, a nawet jeśli to i tak powiem jak uzyskać lepszą wydajność przy lepszym sprzęcie, tzn magiczne 60fps, które oznaczają zazwyczaj najpłynniejszą grę (zależy od częstotliwości odświeżania monitora, np. jak jest 72hZ to widok będzie jeszcze płynniejszy. Udzielę tutaj porad dotyczących konfiguracji gry oraz sprzętu.

1340999516-U368925.png

Jak już napisałem wcześniej, w większości przypadków ograniczeniem jest sprzęt. Minimalne wymagania gry:

1. System Windows XP/Vista/7. Tak więc na 98 i starszych nie pójdzie, ale gra zostanie zaś przystosowana pod Windows 8. Zalecam XP lub 7, bo Vista jest słabsza, ma mniejszą wydajność od 7, a pobiera tyle samo pamięci RAM.

2. Procesor o taktowaniu 2,2 GHz, np Intel Celeron 2.2 lub Athlon XP 3100+. Hierarchię różnych procesorów możecie znaleźć w googlach. Pamiętajcie, że właściwie nie liczy się tylko jego taktowanie, ale też pamięć cache (czytaj kesz), ale takie rzeczy to w dziale Komputery.

3. Karta graficzna posiadająca 256mb pamięci, oraz obsługująca standard DirectX 9.0c. Polecam dla w miarę płynnej gry kartę nVidia GeForce 8600GT lub ATI Radeon HD3650. Można też podkręcać, ale o tym nie napiszę w tym poradniku.

4. Pamięć RAM - 1,5gb dla posiadaczy Windows XP, a 2GB RAMu dla nowszych. Dla Windows8 zapewne będzie trzeba jeszcze więcej (około 3gb). Jeśli chcesz dokupić pamięci RAM napisz w dziale Komputery i podaj markę oraz moc zasilacza, płytę główną oraz informacje dot. twej aktualnej pamięci RAM. Aby dodać takiej "pseudopamięci" wejdź w Mój Komputer>>Zaawansowane>>Wydajność Ustawienia>>Tutaj możesz zwiększyć wartości i daj ustaw a potem zastosuj, zrestartuj komputer. Tylko nie dokładaj tego za dużo bo to jest baaaaaardzo powolna pamięć, więc zalecam nie dawać więcej niż dwukrotna ilość zamontowanej pamięci RAM.

5. Potrzeba mieć około 3,5gb wolnego miejsca na dysku. Aby zwolnić trochę pamięci użyj programu CCleaner i najzwyczajniej pousuwaj niepotrzebne pozycje.

6. Prędkość internetu - 128kb/s, jednak mogą być lagi, ale i tak - kto w dzisiejszych czasach ma taki wolny internet? Chyba że z telefonu.

Zalecana konfiguracja sprzętu:

1. System Windows XP/Vista/7.

2. Procesor co najmniej dwurdzeniowy o taktowaniu 3GHz (jak szybszy to lepiej)

3. Cztery lub więcej gigabajtów pamięci RAM.

4.Karta graficzna:

-jeśli nVidia to co najmniej GeForce 9800GT

- jeśli Radeon to model co najmniej 4850.

PORADNIK ZOSTANIE DOKOŃCZONY

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Człowieku. Napisałem, że to będzie dokończone, bo jestem już zmęczony a po co mam napisać jakiś syf. I ogarnij ortografię. Spżęt?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Mam nadzieję, że napiszesz jak podnieść FPS-y ?

I możesz zmniejszyć czcionkę o parę stopni. :D

Pozdrawiam!

x

Opublikowano

Też mi coś... wymagania... jak nie masz całości to po co ten post i temat? Lepiej zapisać se do notatnika a potem CTRL+C

76561198018588473.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...