Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

adriank™.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Dziś grzebiąc w kodzie naszego ukochanego Minecrafta znalazłem dwie rzeczy, które są bardziej ciekawostkami niż jakimiś hitami, ale postanowiłem o nich napisać (choć bardzo mozliwe, ze ktos o nich juz slyszal wczesniej).

Pierwsza rzecz to te linijki w części odpowiedzialnej za wyświetlanie tzw. Splash Textu, czyli tych żółtych napisów przy starcie obok loga Minecrafta. Prezentuje się to tak:

if (calendar.get(2) + 1 == 11 && calendar.get(5) == 9)

{

splashText = "Happy birthday, ez!";

}

else if (calendar.get(2) + 1 == 6 && calendar.get(5) == 1)

{

splashText = "Happy birthday, Notch!";

}

else if (calendar.get(2) + 1 == 12 && calendar.get(5) == 24)

{

splashText = "Merry X-mas!";

}

else if (calendar.get(2) + 1 == 1 && calendar.get(5) == 1)

{

splashText = "Happy new year!";

}

Tłumacząc to na "polski" - o danych datach wyświetla się podany wyżej tekst na Splash Text, zamiast randomowego jak to na ogół bywa.

A tu już druga ciekawostka, w sekcji odpowiedzialnej za śmierć:

if (username.equals("Notch")) //jeśli nick to "Notch"

{

dropPlayerItemWithRandomChoice(new ItemStack(Item.appleRed, 1), true); //po śmierci upuszcza jedno czerwone jabłko

}

inventory.dropAllItems(); //a tu już normalna instrukcja, odpowiedzialna za wyrzucenie wszystkich itemów

Tutaj na bieżąco opisałem co gdzie się dzieje, więc myslę ze komentarza nie potrzeba. Jak znajdę coś ciekawego to dam znać. Pozdrawiam ^^

Opublikowano

Pomysłowe z tą śmiercią Notcha. ,czyli np. jeżeli Notch zginie ,na jakimkolwiek serwerze to każdemu wypada jabłko ?

Nie, jeśli Notch zginie to wypadają jego itemy + dodatkowo jedno jabłko, z niego. Ale nie upada ono jak itemy po smierci tylko tak jakby odskakuje dalej.

Zresztą jeśli masz pirata (a fu, beee, fujć!) to możesz sobie zmienić nazwę na Notch i się zabić, zobaczysz że wyskakuje jabłko :)

Opublikowano

no o tym nie słyszałem, muszę zobaczyć to na własne oczy :P

a da się tak to zmodyfikować, żeby po śmierci wypadały diaxy?

przydatne by to było na serwerach minecraft xD

Opublikowano

no o tym nie słyszałem, muszę zobaczyć to na własne oczy :P

a da się tak to zmodyfikować, żeby po śmierci wypadały diaxy?

przydatne by to było na serwerach minecraft xD

Jeżeli nawet by się dało to baaaardzo dużo osób,musiało by mieć zmodyfikowanego clienta.

Na razie szperałem tylko w jar'ze clienta, ale myslę, że jeśli by zmodyfikować w jar serwera, że mają wypadać diamenty i nie przy nicku tylko Notch, a ogolnie po smierci (co jest jak najbaardziej wykonalne) to nikt nie musiałby nic podmieniać, bo byłoby to już na serwerze, (co z kolei wykluczyłoby jakieś bypassy itd.).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...