Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Spalony procesor?

Rafalwielki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio dałem zbyt duże napięcie w procesorze (tak myślę) i przestał działać Jestem ciekaw czy spalił się on czy inne buty. Resetowałem biosa przy pomocy wyciągnięcia bateryjki, ale nie pomogło i komputer nadal się nie włącza, do tego wiatraczek od procesora nie pracuje. Da się jeszcze odratować czy niebardzo?? A może to coś z płytą główną? Mam AMD athlon ii x2 245 i płytę Gigabyte GA-MA770-UD3. Pozdrawiam.

Wbij na mój kanał http://www.youtube.com/user/MrOrnion?feature=guide może Ci się spodoba :)

Opublikowano

Mógłbyś podać też zasilacz. Całkiem możliwe że walnął zasilacz, noi też zepsuł płytę główną albo coś, mi się np. tak stało raz.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

nic nie da, spaliłeś procesor albo przeciążyłeś obwody zasilania na płycie , pozostaje wymienić to co uszkodzone

zasilacz rzadko pada przy takich niewielkich przeciążeniach, prędzej uszkodził by się w trakcie grania albo z przegrzania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

No, chyba ze mial jakas chinska 350-tke.

Jak masz mozliwosc pozyczenia czy czegos to sprawdz czy inny zasilacz ruszy plyte, jesli nie to prawdopodobnie ona padla.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

Powiem tak, bo podałem za mało szczegółów. Zasilacz chodzi, bo wiatrak od zasilacza się kręci, dysk też się kręci, no i wiatrak od karty graficznej. Jedyne co nie działa to procesor i wiatraczek od chłodzenia procesora. Zasilacz zwie się Tracer 4Life 450 Hell Fire Silent (nie wiem czy to dobra firma, której zasilacze potrafią trzymać napięcia). Po "odpaleniu" komputera jak już mówiłem słychać wszystkie dźwięki z dysku karty graficznej i zasilacza, sprawdzałem również na innym zasilaczu, bo nie byłem pewien czy kabel od płyty głównej był dobry, ale nadal nic nie pykło. Generalnie rzecz biorąc wydaje mi się, nie walnęła płyta główna tylko właśnie procesor (nie znam się na tym za bardzo, więc nie zakładam niczego tylko pytam Was :)), ale czy wiatraczek od chłodzenia potrzebuje procesora żeby się kręcić?, bo jak też wspominałem to on ani rusz. Jeśli to nie płyta główna tylko procesor to bardzo się cieszę, bo miałem i tak kupować procesor nowy za niedługi czas, a to tylko dodatkowa motywacja do oszczędzania ^^.

BTW Jak sprawdzić czy płyta główna działa? Wystarczy fakt, że wszystko poza procesorem działa?

Wbij na mój kanał http://www.youtube.com/user/MrOrnion?feature=guide może Ci się spodoba :)

Opublikowano

no to co że wszystko chodzi, przy uszkodzonej płycie albo procesorze reszta sprzętów działa w większości przypadków normalnie

wentylator się wyłącza ( czasem nawet działa dalej ) przy uszkodzonym procku, płycie i jeszcze dziesiątków innych awarii to na to nawet nie zwracaj uwagi

poza sprawdzeniem procka na innej płycie czy dobrego procka na tej płycie, nawet wymianą zasilacza na inny innego rozwiązania nie ma bo nie masz dostępu do sprzętu diagnostycznego by stwierdzić co nawaliło

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

A jeśli kupię procka, a okaże się, że to MOBO jest zjechana to procesorowi może się coś stać po podpięciu do zepsutej płyty? Pytam, bo mam zamiar kupić najpierw procesor, a później ewentualnie zarobić na płytę główną. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia co jest zepsute, żaden ze znajomych nie ma socket'u am2+ w płycie głównej.

Opublikowano

Raczej nic sie nie powinno stac, jak plyta uszkodzona i wentylator od procesora nie kreci to prawdopodobnie padla sekcja zasilajaca na plycie.

Ja na twoim miejscu oddalbym komputer do serwisu zeby zdiagnozowali co jest, bo jak nie masz sprzetu do sprawdzenia u siebie to na slepo tez nie ma sensu kupywac procesora.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...