Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź][RPG]Project Apocalypse

Warmexx

Real RP  

67 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jeste? za czy przeciw wprowadzeniu odgrywania postaci? (wi?cej w pierwszym po?cie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie w 2012 roku nastąpił przewidywany przez Majów koniec świata. Nastąpił on trzy lata później, kiedy…

Zacznijmy od początku.

Po pewnym zamieszaniu z trzęsieniami ziemi w grudniu roku 2012, kiedy ludzie naprawdę zaczęli wierzyć, iż gatunek ludzki i wszystkie inne wymrą, zaczęły się masowe przestępstwa na szeroką skalę. Morderstwa oszalałych psychopatów, gwałty, kradzieże… Zapanowała anarchia. Jednak już trzecim kwartale 2013 roku rząd USA zrekrutował kilkadziesiąt tysięcy jednostek, które miały za zadanie zaprowadzić porządek na ulicach kraju. Przewidywania analityków sprawdziły się… Był to prawdziwy sukces – masowo transportowano więźniów na Rosyjski sybir, gdzie najczęściej zabijał ich mróz. Wszystko oczywiście odbywało się w tajemnicy, gdyż mogła wybuchnąć III Wojna Światowa (z powodu wtargnięcia na teren Rosji, pod koniec roku 2012 wprowadzono stan wojenny).

Rok 2014. Zamieszki i przestępstwa ustały już w prawie całej Europie, Australii, Afryce i Ameryce. Jedynie w Azji, a przede wszystkim w Korei Północnej, Rosji i Chinach nadal wskaźnik przestępstw był bardzo wysoki. Prezydent Putin, który nie potrafił sobie z tym poradzić został zamordowany, a na jego miejsce weszła przywódczyni rebeliantów, Inga Amatow. Po kilku miesiącach bezskutecznych prób podjęła radykalne środki, wysłała naloty do największych miast. Bombardowanie przyniosło wiele strat w ludziach i budynkach. Gdy największe państwa Europy i USA dowiedziały się o tym, wypowiedziano wojnę Rosji. Po stronie azjatyckich przeciwników stanęły Chiny i Korea Północna. Bomby jądrowe i wodorowe zostały zrzucone na państwa zdecydowane wypowiedzieć wojnę. Na świecie pozostało już jedynie trzy miliardy ludzi, reszta została zamordowana, zginęła w nalotach lub w wybuchu broni masowego rażenia. Europa środkowa i zachodnia nie nadawały się już do zamieszkania, tak jak północ Ameryki (Kanada, Alaska) i Ameryka Południowa (Argentyna i Brazylia). Do nietkniętej wojną Australii zaczęły przenosić się oddziały naukowców z różnych państw, gdzie na pustyni mieszkali w podziemnych bunkrach pracując nad nowym rodzajem broni.

Rok 2015. Na Wenus znaleziono minerał zwany Unobtainium, który prawdopodobnie powstał w wyniku kwaśnych deszczów, które nawiedzały tą planetę od zawsze. Gram Unobtainium posiadał ogromną energię, porównywalną z dziesięcioma tonami Uranu. Oczywiście została z niego stworzona bomba. Krótko po tym odkryciu azjatyccy szpiedzy zajęli bunkier USA i Europy, ale było już za późno – rakiety były kilka kilometrów od celu. Dziesięć tysięcy naukowców zostało zamordowanych przez specjalne służby Korei Północnej. Cały obszar Rosji stał się niezdatny do zamieszkania dla jakiejkolwiek formy życia. Dwie Ameryki zostały zamienione w proch przez bomby atomowe wysłane z Chin. Rząd i wojsko Azji założyły siedzibę we wschodniej części Europy (Polska, Ukraina, Czechy, Słowacja, Białoruś).

Lipiec 2015. Bomba z Unobtainium zostaje wysłana na jedenastu tysięcy nieświadomych niczego naukowców Azji i pięciu tysięcy ukrytych wojsk i uczonych z Europy. Australia została zniszczona, jednak kilkanaście tysięcy osób znajdujących się tam przeżyło w bunkrach.

2016. Z powodu ogromnego ciepła wytworzonego przez Unobtainium stworzyły się radioaktywne chmury, zakrywające całą powierzchnię Ziemi tworząc ciemność. Naukowcy z trzech różnych kontynentów zjednoczyli się, tworząc potężne kominy-wyrzutnie, które poprzez naładowanie Uranem wystrzeliwały pociski rozrzedzające chmury, dzięki czemu światło mogło przeniknąć na około godzinę. Sęk w tym, że ich chłodzenie trwało aż jedenaście godzin, więc dzień trwał tylko dwie godziny – między 8:00 a 9:00 i między 20:00 a 21:00. Czasami zwiększając moc pocisków minerałem Lapis Lazuli udawało się przedłużyć dzień nawet do dwóch godzin.

Aktualnie mamy grudzień 2017 roku. Pięć lat temu ludzie rozpoczęli prawdziwą apokalipsę, która doszła do skutku tylko dzięki nim…

---

Jeśli to przeczytałeś, widać, że naprawdę ci się chciało. W przyszłości streszczę tą oto fabułę, aby każdy gracz mógł spokojnie się z nią zapoznać bez tracenia kilku-kilkunastu minut na czytanie.

Okay. Zacznijmy od tego, czym będzie Project Apocalypse. Niedawno w mojej głowie zrodził się pomysł, według mnie naprawdę dobry - stworzyć serwer RPG w klimatach postapokaliptycznych, gdzie ludzkość stara się przetrwać po katastrofie spowodowanej użyciem nieznanej dotąd broni.

Ten, kto czytał Metro 2033/2034 wie o co chodzi. W tej książce na powierzchni rządziły zmutowane stworzenia (przykładowo Czarni z pierwszej części), a ludzie zmuszeni byli mieszkać pod ziemią, w moskiewskim metrze. Tutaj natomiast mam wizję życia na częściowo napromieniowanej wyspie (dzięki czemu można wyjść na powierzchnię, ale co jakiś czas będzie ubywało życie) w podziemnych miastach - dawnych bunkrach. Jak było wspomniane w fabule, serwer będzie hardcore survival - nie ma bana po śmierci, ale naprawdę ciężko tu przeżyć, zaraz wspomnę dlaczego.

Teraz przejdźmy do ogólnej rozgrywki. Ma ona się przede wszystkim toczyć pod ziemią, gdzie gracze będą mieli za zadanie drążyć kolejne sale i tunele swojego miasta. Oczywiście będzie można wychodzić na powierzchnię. Tam czeka nas noc trwająca około 660 minut (11 godzin) i dzień trwający 60 minut (1 godzinę). Jako iż nie możemy dokładnie ustawić, ile będzie trwała noc, dzień, wschód i zachód, godziny mogą się różnić (np. po dwóch tygodniach stania serwera zamiast o 8:00 dzień zacznie się o 8:15 albo 7:45). Na wyspie znajdować będzie się coś w rodzaju elektrowni, z której potężne działa wystrzeliwują pociski rozrzedzające chmury (będzie temu towarzyszyć odpowiednia czynność w elektrowni (falsebook)).

Dlaczego przetrwanie będzie trudne? Gdyż nie dość, że noc trwa 90% doby, moby posiadają unikalne zdolności uaktywniane po uderzeniu.

---

Zombie - Efekt zaburzenia wzroku (widać, jakby znajdowało się w portalu) i spowolnienia

Szkielet - Zatrute strzały

Endermany - Podpalenie

Pająki - Oślepienie (widać jedynie 3-4 bloki w każdą stronę)

---

Dzięki temu graczom wróci strach przed mobami, który towarzyszył im podczas pierwszych chwil grania. Dodatkowo łuki staną się bardzo użyteczne.

Chcemy, by to gracze tworzyli swój własny świat. Początkowo będzie ustawiona granica, której nie będzie można przekroczyć (promieniowanie w pozostałych częściach świata), lecz z czasem umożliwimy eksploracje podziemi nowych terenów (tunelami, dopóki nie zostanie jasno określone że promieniowanie jest do zniesienia dla człowieka). Także eventy, typu budowa bomby, broni, wypowiedzenie wojny itp. będą mogły być organizowane przez graczy za zgodą administracji.

Przejdźmy teraz do radia. Na serwerze co prawda będzie plugin factions, lecz gracze nie będą mieli możliwości zakładania takowych. Każda frakcja służyć będzie do komunikowania się - będzie to swego rodzaju radio (każda osobna frakcja to osobny Kanał). Kanałami zarządzać będzie specjalne centrum, które nadawać będzie przez nie również specjalne komunikaty.

Jako, że sam z kolegą nie dam rady ogarnąć tego wszystkiego, będę potrzebował kilku budowniczych, których proszę o pisanie na GG: 24308608, STEAM: Makideshi (nazwa konta: kubasior) lub SKYPE: michci03.

Gdyby znaleźli się również sponsorzy, bardzo prosiłbym o napisanie na jeden z kontaktów podanych powyżej.

Serwer real RP - odgrywanie postaci, tj. kreowanie swojej postaci w świecie gry. Na takim serwerze nie istnieje żaden świat realny, także twoja postać nie może wykorzystywać zdobytych w nim informacji w grze.

Scenka RP:

((naukowiec przychodzi do zarządcy miasta w celu poinformowania o zbudowanej bombie))

* Naukowiec wchodzi do gabinetu Zarządcy, po czym podbiega do jego biurka.

<Naukowiec> Dobre wieści! W końcu udało nam się skonstruować bombę używając jedynie Lapis Lazuli!

* Zarządca wstaje zaskoczony, po czym zwraca się do stojącego przed nim Naukowca:

<Zarządca> Świetnie! Rozkaż, aby załadowano ją na pokład bombowca, a następnie by zrzucono na naszych wrogów!

<Naukowiec> Oczywiście. *mówiąc to, odwraca się, po czym wychodzi w stronę tajnej hali laboratoryjnej*

To by było jak na razie na tyle. Ewentualne pytania proszę kierować w tym temacie. Od razu odpowiem - serwer wystartuje, gdy wszystko będzie skonfigurowane, sprawdzone i zbudowane. Nie chcę wypuszczać zbugowanego "szajsu", lecz serwer, który zasłuży na miano co najmniej bardzo dobrego.

Pozdrawiam,

Warmexx

Just kidding.

• Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Kurwa warmexX ?!?!?! To ja !! Man_Crafter !!!! OMG ?!?!Jak my się tutaj spotykamy ?!W każdym razie zapowiada się nieźle i będę grał.

Pozdrawiam !

Opublikowano

Pluginy są w wersji alpha (skonfigurowane w 90%, wszystkie podstawy wgrane). Niedługo zaczniemy przygotowywać mapę, a także dokończymy konfigurację.

Just kidding.

Opublikowano

Czy ja jestem slepy czy niema ip ?

20141229160810uid1.gif

Opublikowano

Nieźle, życzę powodzenia w dokańczaniu budowy i konfiguracji serwera, zapowiada się wspaniale. Uwielbiam serwery tego typu.

Pozdrawiam, Irving a'ka Howard

Opublikowano

Czepiając się szczegółów majowie nie przepowiadali żadnego końca świata.

Jak już powtarzałem to kilka razy Zapowiedzi można w dupe wsadzić. Ile razy to było kiedy zapowiedz piękna i kolorowa a wszyscy czekają na server kilka miesięcy potem temat off.

Opublikowano

Jak potrzebna pomoc pisz na PW :)

jak będzie WL to dodaj agam333 :)

@

VioiD Majowie zapowiadali koniec świata ale nie ma się czego bać po prostu Bieguny (przebiegunowanie) zamienią się miejscami (trochę większe trzęsienia ziemi .) było już tak 70.000 mln lat temu :) to naturalne!

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
               DAMN THIS PROFILE IS FANCY
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Opublikowano

Kiedy start ??

20141229160810uid1.gif

Opublikowano

Kiedy start ??

Nie wiem :) Dzisiaj zajmiemy się mapą, także w najbliższym czasie powinien stanąć.

Czepiając się szczegółów majowie nie przepowiadali żadnego końca świata.

Jak już powtarzałem to kilka razy Zapowiedzi można w dupe wsadzić. Ile razy to było kiedy zapowiedz piękna i kolorowa a wszyscy czekają na server kilka miesięcy potem temat off.

W kalendarzu Majów 13.0.0.0.0 to 21.12.2012. Wtedy ma nastąpić koniec tej ery, a rozpocząć się ma kolejna.

Just kidding.

Opublikowano

Nie moge sie doczekac gralem a identycznym serwie wlasnie !!! mam pytanie czy beda surowce pod ziemia ???

20141229160810uid1.gif

Opublikowano

Nie moge sie doczekac gralem a identycznym serwie wlasnie !!! mam pytanie czy beda surowce pod ziemia ???

Owszem, będą. Większość czasu gry spędzicie pod ziemią :)

Just kidding.

Opublikowano

No No No Serwer będzie godny podziwu Co do umiejętności potworów to nieźle to wykombinowałeś.

Jak TheEnd będzie to dodaj ze smok podpala.

Z Endermanem bym zmienił ze jak cie uderzy teleportuje o 3-5 kratek ale to tylko moja propozycja :D

A jak byś mógł podaj parametry maszyny :D

Opublikowano

Serwer zapowiada się naprawdę dobrze. Lubie klimaty post apokaliptyczne więc ten serwer wydaje się być dla mnie idealny.

Opublikowano

Witam, z tej strony Qaina, współtworzę serwer razem z Warmexxem. Mamy nadzieję stworzyć coś odmiennego od wszystkiego, o czym zresztą przekonacie się już wkrótce.

Opublikowano

Warmexx - PW :)

Nie, dzięki :) Posiadam własną stronę i domenę, a TS mogę załatwić taniej.

Co do mapy, aktualnie edytuję teren poza wyspą główną i zamieniam ocean w lawę.

Just kidding.

Opublikowano

@Warmexx

Majowie nie przewidywali końca świata na 2012. Tylko kalendarz się kończy ale nic więcej na ten temat nie ma. To ludzie zaczeli nazywać tą date koncem swiata.

Żeby nikt mi nie narzucał spamu:

"Myśle że to będzie fajny serwer"

Opublikowano

Mam pytanie, będzie mod Wasteland? (czy jakos tak), on nadaje grze wlasnie taki post-apokaliptyczny klimat :P

You MAD?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...