Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja gry Minecraft

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz dobry komputer a minecraft ci się zacina ? Mam na to kilka sposobów !

Krok 1: Reinstalacja minecraft.
Wszystkie mody, texturepacki i generowanie przez minecraft "śmieci" znacząco go spowalniają.

• Naciskamy Windows+R i wpisujemy %appdata%
  • Wchodzimy do .minecraft/saves i kopiujemy swoje savy na pulpit.
  • Cofamy się do folderu %appdata% (w 7: "roaming") i kasujemy cały folder .minecraft
  • Uruchamiamy launchera i zaznaczamy ForceUpdate.
  • Pobierze nam się czysty minecraft, mozemy go zamknąć i skopiować swoje savy spowrotem.

Krok 2: Czyszczenie komputera
Zapchany śmieciami komputer bardzo spowalnia gry !

• Pobieramy i uruchamiamy program Ccleaner (Download z oficjalnej strony)
  • W menu głównym naciskamy "Analiza" a potem "Uruchom cleaner" jeśli pojawi nam się okienko to klikamy "OK".
  • Teraz przechodzimy do menu "Rejestr" i klikamy "Skanuj by znaleźć problemy" a potem "Napraw zaznaczone problemy" w okienku klikamy "Nie" a w kolejnym " Napraw wszystkie zaznaczone problemy".
  • Zamykamy program, powinniśmy odrazu poczuć powiew świerzości.

Krok 3: Optymalizacja minecraft.
Domyślnie silnik minecraft jest bardzo słabo zoptymalizowany, mod optifine podmieni silnik renderujący na dużo wydajniejszy !

• Pobieramy mod Optifine stąd: Oficjalna strona (Polecam wersję Ultra)(Upewnij się że jest on przeznaczony na twojego minecrafta!)
  • Uruchamiamy pobrany plik winrarem.
  • Naciskamy Windows+R i wpisujemy %appdata%/.minecraft/bin
  • Otwieramy plik minecraft.jar winarem.
  • Zaznaczamy wszystkie pliki z archiwum OptiFine i przeciągamy je do archiwum minecraft.jar
  • W archiwum minecraft.jar kasujemy folder "META-INF"
  • Zamykamy wszystko, i uruchamiamy grę.
  • Wchodzimy w Opcje... -> Ustawienia graficzne i ustawiamy konfigurujemy każdą opcję, jeśli chcesz uzyskać największą możliwą ilość fps znacznym kosztem grafiki najedź na dana opcję , pojawi się dymek który podpowie co ustawić dla najlepszej wydajności (fastest)
  • Gotowe !

Mod ma zintegrowaną obsługę tekstur HD, nie musisz używać dodatkowych !

Krok 4: Oczekiwanie na synchronizację pionową
Karta będzie miała duużo lżej :)

Dla starszych kart graficznych ATI:

• Klikamy PPM na pulpicie i wybieramy "ATI Catalyst Control Center"
  • Klikamy na zakładkę "3D"
  • Teraz "Wszystkie ustawienia" (All Settings)
  • Szukamy "Czekaj na odświeżanie pionowe" (Wait for vertical refresh)
  • Zmieniamy na "Zawsze wyłączone" (Always off)

Dla nowszych kart graficznych ATI:

• Klikamy PPM na pulpicie i wybieramy "AMD Vision Engine Control Center"
  • Klikamy "preferences" i na "Advenced View". (Preferencje i Zaawansowany widok)
  • Klikamy na zakładkę "Gaming" (Gry)
  • Teraz "3D Application settings" (Ustawienia aplikacji 3D)
  • Szukamy "Czekaj na odświeżanie pionowe" (Wait for vertical refresh)
  • Zmieniamy na "Zawsze wyłączone" (Always off)

Dla kart graficznych Nvidia:

• Klikamy PPM na pulpicie i wybieramy "Ekran Nvidia"
  • Wybieramy okno po prawo ( tu jest nazwa monitora bądź: plug in play )
  • Szukamy "ustawienia wydajności i jakości"
  • Teraz szukamy pozycji "Synchronizacja pionowa"
  • Odznaczamy pod kontrolą aplikacji i przesuwamy suwak na wyłącz

Krok 5: Aktualizacja sterowników karty graficznej.
Często aktualizacje poprawiają wydajność,stabliność i kompatybilność.Warto mieć najnowsze sterowniki !

• Wchodzimy do Start>PPM na Komputer>Właściwości>Sprzęt> Menedżer urządzeń
  • Szukamy Karty Graficzne i klikamy 2x na nazwę swojej karty graficznej.
  • Przechodzimy na sterownik i zapamiętujemy nazwę karty graficznej oraz patrzymy na datę, sterowniki wychodzą co ok. 1 miesiąc.
  • Gotowe !

Dla kart graficznych ATI(AMD):

• Wchodzimy na stronę "http://www.amd.com/p...MDHomePage.aspx"
  • Z prawej strony rozwijamy "Find a driver" i wybieramy Component category: "Desktop Graphics"
  • W product line wybieramy linię produktów (czyli model naszej karty , np. jeśli mamy Radeon 9550 to wybieramy Radeon 9xxx Series, a jesli HD 5670 to wybieramy Radeon HD Series)
  • W product model wybieramy dokładny model produktu, podobnie jak wcześniej. (np. jesli mamy Radeon Hd 5670 to wybieramy Radeon HD 5xxx Series PCIe)
  • Operating system tłuamczyć nie trzeba, wybieramy swój system.
  • Klikamy View Results
  • Teraz pobieramy Sterownik (u mnie jest to cała paczka: Catalyst Software Suite With .NET 4 Support)

Dla kart graficznych Nvidia:

Krok 6: Aktualizacja LWJGL
LWJGL jest to biblioteka javy, odpowiedzialna za wyświetlanie grafiki, obsługę klawiatury, myszki i okna gry. Minecraft domyślnie pobiera starą wersję LWJGL !

• Wchodzimy na stronę http://lwjgl.org/download.php i pobieramy "Latest stable relase"
  • W pobranym archiwum mamy różne pliki, kopiujemy odpowiednie w odpowiednie miejsca:
    • jinput.jar ; lwjgl.jar ; lwjgl_util.jar do .minecraft/bin/
    • Wszystkie pliki .dll do .minecraft/bin/natives/
  • Gotowe, nasza biblioteka jest aktualna !

Krok 7: Aktualizacja Javy
W tym kroku zaaktualizujemy javę do wersji 7, czyli najnowszej na której jest skompilowany minecraft.

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kicha. Nic mi to nie dało :( Mam nowy komputer, Core i7, 8GB RAM, Radeon 6750m (dość przyzwoita)

Przy widoku "krótkim" miałem 10-15 fps, teraz po wykonaniu tego mam koło 15-30, ale grać we mgle? co to za gra ;/ Co jeszcze można zrobić?

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fifdlbl chyba cię oszukali (albo mnie bo na 1 rdzeniówce i 1512 mb ram mam od 30 do 45 fpsów :)

NIe oszukali. Wszystko śmiga jak marzenie, tylko ten minecraft tnie -.- Na starym kompie chodził dobrze. Myślicie że kupno oryginału pomoże? Co jest przyczyną takiego kijowego działania mc? :((

EDIT:

Ale wstyd ... Przepraszam wszystkich. Optifine mi nie zadziałał i nawet nie zauważyłem tego... Jeszcze małą sugestia by w tutorialu dać linka do najnowszej wersji optifina ;) Zainstalowałem go poprawnie i zaczeło hulać jak marzenie :D Wielkie dzięki za pomoc :)

Opublikowano

masz ode mnie piwko :D

Kiedyś myślałem, że jestem elfem, ale tata powiedział, że jestem nikim i tak już zostało....

vvv Potrafisz tworzyć serwer? Sprawdź! vvv

Poszukuję kogoś kto przygotuje mi serwer na wersję Pocket Edition. Oferuję opłacalną współpracę. Więcej info WYŁĄCZNIE na priv

Opublikowano

To teraz was zagnę. Format systemu już nie jeden raz był robiony. Sterowniki najnowsze. W minecraft na Optifine i Sonic Ether's (...) w miare minimalnych ustawieniach wyciągam ledwo 20 FPS. Jak to się dzieje, skoro ludzie mając moją kartę graficzną wyciągają 60+ ?? Nie mam pojęcia.

I niech mi ktoś tylko napisze że słaby sprzęt...

Parametry:

Intel i7 2600 @ 3,4 Ghz ~ 3,7 Ghz
2x4Gb Ram (chyba Kingstony) 1333Mhz
ENGTX 460 Direct CU 2DI
SSD OCZ Agility 3 120Gb
HDD Samsung SpinPoint F3 1Tb
Zasilacz Corsair 850W
Płyta główna GA-HA65M-UD3H-B3

Napiszę tylko że przed wymianą dysku (HDD), który mi się uszkodził na ten sam tyle że nowy - wszystko działało. W Minecraft w grze osiągałem ponad 500 FPS na Texturepacku 256x256. Nie mam pojęcia co się zepsuło. Jedynie wymieniłem dysk. System ten sam, sterowniki te same.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Expertów, którzy być może spotkali się kiedyś z takim czymś.

newsygnaramka.png
Opublikowano

Bardzo dobry TuT kilk godzin szukałem takiego czegoś na youtube, później się tym znudziłem, teraz sobie przeglądam MPC i jeb to czego szukalem na pierwszej stronie :]

|| Już ponad pół roku na Mpc ||

|| Zapraszam na serwer minecraft CraftyPL ||

Opublikowano

@Mcihalec

Powiem ci, że minecraft sam mnie zadziwia. Miałem w nim bez żadnych modów po 300fps. Po formacie kompa, zainstalowaniu wszystkich sterowników nagle mam po 120fps. A konfiguracja jest TAKA SAMA ! Nie wiem o co chodzi.

@edit

Aktualizacja poradnika ! Nowe porady !

Opublikowano

Błąd : D zobacz : po "Krok 7" masz jeszcze jeden "Krok 7". Zmien na "Krok 8" co do tuta - bardzo fajny, szczegolnie przyblizenie : ) like

imper.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...