Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Akali Krwawego Księżyca

Kronogs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

shenandakali-web-banner.jpg

~~ Na wstępie ~~

Nazwa Postaci * Akali

Postać robiona pod * AP

~~ Akali w Walce ~~

* Potężny Atak (Damage)- Siła Ataku

* Pro na Ganki (Duży zasięg ulta)

* Bardzo mocna postać na początku gry jak i na końcu

~~ Historia Akali ~~

Akali.png

Na Ionian Isles znajduje się starożytny zakon, mający na celu zachowanie równowagi. Porządek, chaos, światło, ciemność - wszystko musi istnieć w idealnej harmonii, gdyż taka jest wola wszechświata. Zakon ten, znany jako Kinkou, ma na swoich usługach trzech wojowników cienia, których zadaniem jest egzekwowanie jego przesłania. Akali jest jednym z owych wojowników, na których spoczywa obowiązek wycinania chwastów - eliminowania tych, którzy zakłócają równowagę Valoran.

Od momentu, gdy tylko umiała złożyć dłoń w pięść, Akali, utalentowana adeptka sztuk walki, rozpoczęła treningi z własną matką. Była ona wymagającym i surowym nauczycielem, wyznającym podstawową zasadę: 'Robimy to, co należy do naszych obowiązków'. Gdy miała zaledwie czternaście lat, została członkiem zakonu. Już wtedy umiała jednym ruchem ręki rozerwać wiszący łańcuch. Wiadomym było, że godnie zastąpi swoją matkę jako Pięść Cienia. Na barkach Akali spoczywała odpowiedzialność za zadania, które inni postrzegali jako nie do końca moralne, lecz dla niej wykonanie ich było jedynie postępowanie według nauk matki. Obecnie wraz z Shen i Kennen starają się przywrócić równowagę w Valoran. Ich święta misja niespodziewanie doprowadziła ich na Fields of Justice.

'Pięść Cienia uderza pod osłoną samej śmierci. Nie zakłócaj równowagi'.

~~ Runki ~~

greater-glyph-of-force.png 9 greater-quintessence-of-potency.png 3 greater-seal-of-vitality.png 9 greater-mark-of-strength.png 7 greater-mark-of-insight.png 2

~~ Masterki ~~

xxxxxm.png

~~ Etapy Gry ~~

Early: Farmimy i jeszcze raz farmimy + atakujemy przeciwnika z Q i 1x Auto atak (Harasujemy)

Mid: Zdobywamy kille , feedujemy się , rzucamy się szczególnie na AP/AD (Mało hp) a my duży damage co daje nam free Kille.

Late: W tym etapie dużo zależy jak nam dobrze szło w Mid, warto tu posiadać Guardian Angela ponieważ gdy nasz team padnie (AS) 5 killi przeciwnego teamu w takiej minucie może się to skończyć przegraną.

~~ Skille Akali ~~

84-5.png

Bliźniacze Techniki - Po zdobyciu 20 pkt. mocy umiejętności, ataki Akali zadają dodatkowo 8% obrażeń magicznych zwiększających się o 1% za każde 6 pkt. mocy umiejętności zdobytych od tego momentu.

Po zdobyciu 10 dodatkowych pkt. obrażeń od ataku, Akali zdobywa 8% wampiryzmu zaklęć zwiększającego się o 1% za każde 6 pkt. obrażeń od ataku, zdobytych od tego momentu.

84-1.png

Q - Znak Zabójcy

Akali rzuca kamą w przeciwnika, zadając obrażenia magiczne i oznaczając cel na 6 sek.

Zaatakowanie zaznaczonego przeciwnika zużyje znak , zadając dodatkowe obrażenia i odnawiając energię.

(Po użyciu Zabójcy rzucamy ulta następnie walimy ze zwykłego hita [big DMG]

84-2.png

W - Osłona Zmierzchu

Akali rzuca zasłonę dymną.Znajdując się w środku, Akali zyskuje pancerz i odp. na magię oraz jest niewidzialna.

Atakowanie lub użycie umjejętności ujawni ją na chwilę.

Wrogowie znajdujący się w środku zostają spowolnieni.

(Bardzo dobry skill jeżeli jesteś w krytycznej sytuacji)

84-3.png

E - Cięcie Półksiężyca

Akali wykonuje zamach, zadając obrażenia na podstawie obrażeń od ataku i mocy umjejętności.

(Skill dobry do farmienia manionów oraz dobijania w krytycznych sytuacjach)

84-4.png

R - Taniec Cienia

Akali błyskawicznie porusza się poprzez cienie, atakując przeciwnika i zużywając ładunek Esencji cienia.

Esencja cienia odnawia się wraz z upływem czasu, jak i przy zabiciach oraz asystach, maks. 3 ładunki.

(Skill bardzo dobry na ganki [Duży zasięg lecz posiada małe DMG])

~~ Czary (Spelle) dla Akali ~~

spell_211.jpg

-Podpalenie - Rzucamy w sytuacji gdy przeciwnikowi zostanie mało hp

(a np: jesteśmy pod jego turetem i nie mamy jak do niego dojść)

spell_214.jpg

-Czar do uciekania korzystamy z niego tylko w tedy gdy mamy mało hp i goni nas przeciwnik

~~ Jak rozdać skille ~~

skillsa.jpg

~~ Combos Ze Skilli ~~

1.Podchodzimy do przeciwnika

2.Rzucamy Skill [Q]

3.Następnie skill [R]

4.Gdy przeciwnik dostanie z R walimy go z normalnego Hita

5.Jeżeli nas zaatakuje dodatkowo Włączamy Skill " W " Zasłonę

Tego combosa trzeba walnąć bardzo szybko aby coś z tego wyszło.

Z tego powstaje nam Potężny Damage

Jeżeli ten gracz przeżyje powtarzamy nasze combo : Q , R , Hit , W

~~ Build Akali ~~

Na start :

boots-of-speed.gif+ 3x health-potion.gif

Następnie :

hextech-revolver.gif- Z tego składamy : hextech-gunblade.gif

Następnie :

3020.gif

Następnie :

rylais-crystal-scepter.gif

Następnie :

sheen.gif

Następnie :

lich-bane.gif

Następnie :

rabadons-deathcap.gif

Następnie :

" Jeżeli chcemy "

guardian-angel.gif

~~ Wyniki Z gier ~~

beztytuuyhq.jpg

Champion Spotlight - Akali, Champion Spotlight

~~Pozdrawiam Kronogs ~~

KANAŁ YOUTUBE KLIK W OBRAZEK

Opublikowano

Gdzie dorans blade, lub runy, które dadzą nam bonus do spell vampu z pasywa? Nie masz co dawać masterek z 17 lvla, nawet nie powinieneś się brać za "poradnik", którego nawet nie można nazwać poradnikiem. Czemu sorcery dopiero po gunbladzie? Nie ogarniam, bo tracimy na tym sporo mobilności. Maxuje się RQEW, podczas robienia gunblade'a przy okazji lepiej złożyć giant belta, żeby nie padać w chuj szybko. Nie opisałeś żadnych faz gier.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Hmm jakby to napisać , w taki sposób nauczyłem się nią grać nie wiem co jest tutaj nie jasne , Runek nie dałem ponieważ nie mam na EU 30 poziomu

Jak patrzyłem na inne poradniki Akali to były jeszcze bardziej zje**** .

Pozdrawiam....

Jest to mój pierwszy poradnik do lola więc macie prawo mieć zastrzeżenia !

Opublikowano

Podaj linki, autor beknie za ripa.

Co do twojego poradnika, mi się nie podoba,

gram nią zupełnie inaczej, gunblade na poczatku to kiepski pomysł,

lepiej zainwestować w Meiaja, bo akali to typ który banalnie KSuje, i zdobywa asysty.

5/10 poradnik ok, ale nie podoba mi się ten sposób gry.

Aha, no i gdzie opis runek? Jak nie ma runek to LongSword/Doran Blade na poczatek core.

Opublikowano

lich bane sie sklada po rabadonie, a nie przed (ew. mozna zlozyc shena), brakuje mi tu viod staffa i innych sytuacyjnych itemow jak zhonya/abyssal, a nawet dfg by bylo dobre

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

Poradnik średni.

Zdanie podobne do up@, brak aktywowanego spellvampu, co już wyklucza Cię z bycia "dobrą Akali"...

Poradnik na Drafty, normale... Rankeda bym nie zagral.

Imo plus należy się za wklad wlożony w pracę...

1294477714-U1.png

Opublikowano

Darkkaj skille dobrze podał -,- maxowanie E to useless shit, bo W daje armora i mresa ;)

Poradnik nabski, na 17lvlu to nikt nie pomyśli o oracle nawet więc można akali klepać penty aż miło.

Gold Member

nvm

Opublikowano

wlasnie akali w early jest slaba jej Q dmg jest cieniutki dopiero jak podejdzie i walnie normal hita to jest lepszy, btw akali only mid, top ssie kazdemu, a build troche slaby zaraz po spell vampie czyli hextechu kupic giants belt zeby nie byc jak nasz ad carry i butki za pozno kupione, nie ma faz gry, build 3/10

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ja najpierw kupuje butki i hp poty, next skladam na rylai scepter, następnie kupuje boots of switness (masakra na ganki) a później zależy od gry jak dobrze idzie to od razy Rabbadona a jak nie to hextecha ostatnio pentakilla zrobilem

^^ na 18 lvl jak robili barona na walsnie podobnym buildzie rabbadon, boots of switness, Rylai, Abyssal scepter (bo mieli Veigar'a w teamie) xD a runy full ap

Opublikowano

Wbij 30 poziom, pograj trochę rankedów i wtedy zacznij tworzyć poradniki. Masterki mogłeś rozdać np. na mobafire, wnioskując po twoim "combo" nie używamy w ogóle "E".

3181239400_1339695262.png

l Nowy użytkownik l

Opublikowano

wlasnie akali w early jest slaba jej Q dmg jest cieniutki dopiero jak podejdzie i walnie normal hita to jest lepszy, btw akali only mid, top ssie kazdemu, a build troche slaby zaraz po spell vampie czyli hextechu kupic giants belt zeby nie byc jak nasz ad carry i butki za pozno kupione, nie ma faz gry, build 3/10

Build zły ? z tym buildem nakurw*** jak "Szaluuuny"

@2x UP "Wbij 30 poziom, pograj trochę rankedów i wtedy zacznij tworzyć poradniki. Masterki mogłeś rozdać np. na mobafire, wnioskując po twoim "combo" nie używamy w ogóle "E"."

Napisałem że "E" używamy tylko wtedy kiedy ktoś jest do dobicia a nie mamy "q" "r"

Ludzi czytajcie całość .

Jak już powiedziałem możemy 1 v 1 :)

@UP

Jesteś ślepy czy tak głupi.

Czy ja napisałem że grałem nią tylko pare gier ?

Możemy zagrać 1 v 1 jak ;)

Opublikowano

eeej ,gdzie E w combo? według mnie: Q>R>W>AA>E>R>Q>AA>E itd... coś w ten deseń ,bo po co Ci E jezeli nie uzywasz go>?

build wg. mnie skopany. za późno buty i rabadon :|

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Masz 17 lvl i piszesz poradnik? Ok zero hejtu , ale zobaczysz że 30lvl i rankedy to zupełnie inna bajka.

Lich Bane składa sie po rabadonie , nie przed

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

eeej ,gdzie E w combo? według mnie: Q>R>W>AA>E>R>Q>AA>E itd... coś w ten deseń ,bo po co Ci E jezeli nie uzywasz go>?

build wg. mnie skopany. za późno buty i rabadon :|

używając E tracimy tylko energie( ponieważ ma mały dmg ), a walcząc z chociażby offtankiem tej energii będzie potrzeba sporo.

EDIT: sory za odkop :D

Opublikowano

Za mało w tym ad. W mojej Akali buduję gunblade, wtedy wskakuję w 2 najsłabszych, klikam W, używam gunblade i wtedy zaczyna się piekło. Rozwalam tak ad carry wraz z supportem.

elhant.jpg

Sygna by WaseR

Opublikowano

Ja zawsze biore soulstealera na początku, po 10 zabiciach / asystach bez zgonu 180 ap i 15% cdr, a akali paść trudno :P

Potem najlepiej nashora, przy takim cdr i szybkosci ataku uzywa sie praktycznie samego q :P szczegolnie ze po ostatnim updacie zmniejszyli potrzebna ilosc energi (many) i praktycznie nigdy nie zabraknie

Rylai, linch bane i dalej można mieć wyjebane na wszysko bo każdy pada (chyba że noob team i feedują)

d3eh5b.jpg

Opublikowano

@up Gratuluje osiagniec w metinie.

Maxowanie E przed W jest dobre poniewaz mozemy pushnac 1 Wave na 2x E a bez ulepszania E akali nie ma pusha.

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie podoba mi się build, po co ci ten rylai? Slow średnio przydatny, bo i tak doskoczysz z ult, hp jest mało lepiej skleić warmoga już, ap tak samo. Ogółem za wcześnie go składasz moim zdaniem, ale każdy gra jak lubi.

Pozatym wszystko ładnie, fajnie opisane (poza runkami, mógłbyś dopisać nazwy), dobry tutorial.

Opublikowano

Do akali rushuje się hextech revolver, dalej to giant belt i możemy go zostawić póki co albo złożyć rylai. Dalej rabadona, lich bane, gunblade i guardian angel.

Czemu w tym kombo nie ma "e"?

Według mnie combo do akali to Q - R - AA - E - Q - AA - E - R i tak dalej.

Pomyliłeś się ze skillami, E nie służy do dobijania, już bardziej ultem się dobija kogoś, ulti nie ma zbyt małego dmg, a lich bane buduje się dopiero po rabadonie.

Sugeruję poprawić ten build.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...