Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Komputer

Velibox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki bardziej nietypowy problem...

*Nazwa gry: np. Minecraft, Counter Strike 1.6...

*Gra oryginalna: Tak - obie...

*Paramenty komputera:

Ram - 3GB

Procesor - AMD Athlon? 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2.20 GHz

Zasilacz - Qoltec 400W

Karta Graficzna - Asus EAH 6770 HD

System - Windows 7 (32-bit)

*Opis swojego problemu: Gdy pogram sobie w jakąś grę, to po iluś minutach (zależy od gry) komputer mi się wyłącza - tak sam z siebie. Raz mogę grać w Minecrafta albo w CS'a 10 h i nic się nie stanie, a raz po 15 minutach komputer mi się wyłącza. Przy grach które mają większe wymagania komp mi się wyłącza. Gdy spowrotem chcę go odrazu włączyć nie da się. Natomiast jak odczekam minutkę to włącza się ale przy starcie odrazu się wyłącza. Aby włączyć komputer muszę odczekać jakieś 20 min...

/Inne: Aby mieć lepsze chłodzenie nawet z boku komputer otworzyłem. Czyściłem go z kurzu wiele wiele razy.... Pastę wymieniałem na procesorze jakiś miesiąc temu i dokładnie wyczyściłem radiator. Po wyłączeniu jak dotykam palcem radiator jest bardzo gorący, zasilacz jest troszkę ciepły, natomaist karta graficzna (te takie rurki) są bardzo gorące, tak jak radiator. Niewiem już co zrobić. Chyba muszę wymienić zasilacz na 600W, jakieś chłodzenie może? Proszę pomóżcie...

Opublikowano

Procesor może się przegrzewać ;). Polecam jak masz jakiś wiatrak/wiatraczek to ustawić go tak żeby powietrze chłodziło komputer od boku i lekko od tyłu. Kiedyś też miałem ten problem (w wakacje najgorzej ^^) to używałem tego sposobu. :)

Jest też opcja, że zasilacz nie wyrabia ;)

1360325468-U541599.png

Opublikowano

Przeczyść kompa ccleanerem, na pewno to go trochę przyspieszy.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Zmień chłodzenie i obudowę.

: . . . . . . . . .,'´`. ,'``;
. . . . . . . . . .,`. . .`—–'..
. . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .
. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__
. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /
. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'
. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`
. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/
. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .
. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .
. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l
. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'
. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'
. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____
. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_')
. . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.))
. . . . . .l. . . . . ;. . . /__
. . . . . /. . . . . /__. . . . .)
. . . . . '-.. . . . . . .)
. . . . . . .' - .. .....-`

Opublikowano

Renovi, na ch*j obudowę? Wystarczy zasilacz i chłodzenie...

Najlepiej dokup pro chłodzenie + wymień zasilacz na Chieftec 500W i będzie git :)

Daj Like'a ^^

Opublikowano

MoFix:

Nową budę, żeby był przewiew? Porównaj sobie jakiegoś pierwszego z brzegu ISroxa:

http://www.morele.net/obudowa-i-box-ow515400wce-439141

Teraz spójrz na HAF'a 922

http://www.morele.net/obudowa-cooler-master-haf-922-rc-922m-kkn1-gp-czarna-227015/

Różnica? OGROMNA. W HAF'ie masz już zamontowane 2x 200mm i 1x 140mm.

Opublikowano

MoFix - jak nie umiesz pomagać to wypierdalaj z działu albo chociaż nic nie pisz tylko czytaj porady ludzi znających się na tym (jak np. Anoizm) Po co ma wymieniać Qoltec'a na Chieftec'a jak ten co ma jest lepszy ? A obudowę się wymienia po to żeby była lepsza cyrkulacja niż w piekarniku bez żadnych wlotów na powietrze.

DO tematu:

W pierwszej kolejności odkręć ściankę obudowy i wszystko dokładnie wyczyść z kurzu. Przedmuchaj także zasilacz który jest dosłownie przyciągaczem kurzu. Pamiętaj o starannym wyczyszczeniu radiatora procesora i karty graficznej. W razie czego możesz też odłączyć wszystkie kable i przedmuchać styki. Jeśli problem nie ustąpi kup pastę termoprzewodzącą (jakąś za 20-25 zł np. Zalman STG2 lub ArctingCooling MX-2) odkręć chłodzenie procesora i karty graficznej, zetrzyj alkoholem izopropylowym starą pastę (ten alkohol jest w zmywaczach do paznokci) po czym nałóż małą kropkę na środku procesora nowej pasty, załóż chłodzenie i gotowe. Temperatury będą mniejsze, posiadasz dobry zasilacz więc na 95% one są problemem.

PS wiem że czyściłeś komputer, ale wyczyść dokładnie radiatory od grafiki i procka bo nie powinny być gorące (mój proc ma 40 stopni i są ledwo ciepłe) Możesz kupić bylejakie wiatraki i zamontować jeśli masz miejsce w obudowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...