Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Czytanie ze zrozumieniem

botanicFTS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś natknąłem się na o taki oto temat http://www.mpcforum.pl/topic/648013-minecraft-z-mocreatures/, kolega prosił żeby ktoś mu podesłał minecraft.jar z wgranym modem, czyli krótko mówiąc mc z modpackiem,a pewien moderator nie potrafiący czytać ze zrozumieniem, zamknął temat koledze dopisując że prosił on o pirackiego minecrafta. Nie wiem, pomyłka? głupota? chęć nabicia posta że zamyka temat? Nie mam pojęcia. Pirackiego Minecrafta to mu może wysłać jako launchera, mając samego minecraft.jar nie odpalisz go, także nie jest to "piracenie".

Nie chciałem pisać żadnej skargi, bo to nie ma sensu, chciałem tylko zwrócić uwagę na pewien problem na forum, gdzie moderatorzy przewalają masę tematów nie czytając ich czasem uważnie przez co potem jest multum problemów na pw że nie o to chodzło itd.

Opublikowano

Nie, bo to tyczy się większości moderatorów, takich tematów jest setki, gdzie pewien random oczekuję pomocy, coś źle napisał/przekręcił słowo i temat leci do kosza.

Opublikowano

Mają pisać takie posty, zamiast edytować ostatnie, od użytkownika..Wg mnie to dobra decyzja, bo gdyby user chciał np poprosić o otwarcie tematu (mówię o całkowicie zielonych) to wie do kogo się zwrócić.

Opublikowano

Mi tak nikt nie mówił żeby pisać "zamykaj" z początku na kidzie, potem mówili zamykaj z powodem i tak zostało, dalej kontynuowałem na modzie.

Czemu tak pisać ?

Piszemy z wyjaśnieniem (znaczy ja pisałem) bo to tak wygląda pospolicie na nabijanie postów ;X

Zarazem aby było jasne czemu ktoś go zamknął.

A co do twojego problemu, mogłeś napisać na PW do Globala mógł by ogarnąć tego moderatora na PW czy mu wklepić "kartkę" tak zwaną.

A piracanie wcale tam nie widzę, więc nie słusznie zamknął temat.

(To tak samo jak by modów na forum nie wolno było by dawać) ;X

Opublikowano

Tak jest, w Minecrafcie niestety większość jest niedopracowana. minecraft.jar to nie jest nielegalny plik, nie ma tutaj launchera, sam notch autor gry, nie ma nic do tego, nie widzę sensu w tym, ale co zrobić.

Widać, że moderatorzy bez urazy nie znają się bardzo dobrze na tym, widzi ktoś w tym piractwo? Nie żeby coś, ale to można pobrać za darmo z oficjalnej strony Mojang.

Opublikowano

to ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem w regulaminie minecrafta jest napisane że nie wolno prosić o minecraft.jar a on prosił o plik .minecraft gdzie jest minecraft.jar co oznacza że prosił także o minecraft.jar

1330007971-U359964.png

Opublikowano

to ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem w regulaminie minecrafta jest napisane że nie wolno prosić o minecraft.jar a on prosił o plik .minecraft gdzie jest minecraft.jar co oznacza że prosił także o minecraft.jar

.minecraft to nie plik tylko folder, a w nim jest mi. minecraft.jar, który moderator uznał za piractwo.

Opublikowano

I tak nie wygracie :)

botanic:

Po co ta dyskusja? W tym folderze głównym budulcem jest .minecraft.jar więc o co ci chodzi..

Opublikowano

Tak jest, w Minecrafcie niestety większość jest niedopracowana. minecraft.jar to nie jest nielegalny plik, nie ma tutaj launchera, sam notch autor gry, nie ma nic do tego, nie widzę sensu w tym, ale co zrobić.

Widać, że moderatorzy bez urazy nie znają się bardzo dobrze na tym, widzi ktoś w tym piractwo? Nie żeby coś, ale to można pobrać za darmo z oficjalnej strony Mojang.

Z oficjalnej strony minecraft pobierasz do ktorego musisz sie zalogowac ( miec gifcode) a oni daja do minecraft.jar pirat czyli minecrafta ktory dziala bez gifcode na poczatku mojang nic nie mowilo chyba do bety 1.6 a teraz uznaja to za piractwo ;) chyba sie dobrze na tym nie znasz

Opublikowano

Z oficjalnej strony minecraft pobierasz do ktorego musisz sie zalogowac ( miec gifcode) a oni daja do minecraft.jar pirat czyli minecrafta ktory dziala bez gifcode na poczatku mojang nic nie mowilo chyba do bety 1.6 a teraz uznaja to za piractwo ;) chyba sie dobrze na tym nie znasz

Daj mi minecraft.jar który odpale bez premium ^^ Żeby odpalić minecraft.jar potrzebujesz launchera, i nie ważne czy tam w minecraft.jar są haxy na no-premium czy olaboga nie wiem co, po prostu launcher musi być na no-premium lub premium z minecraft.net bo innaczej tego nie włączysz. ;c

Myślę że temat już wyczerpany, bo zaczynają się tu udzielać znawcy.

Opublikowano

.minecraft to nie plik tylko folder, a w nim jest mi. minecraft.jar, który moderator uznał za piractwo.

Rozumiem, że uznał to za piractwo, tylko problem w tym, że to nie jest piractwo.

Nope, notch dalej nie ma nic dla ,, piratów ''.

Bywalec
Opublikowano

Dobra, a więc ja się wypowiem ;).

Do jasnej... Nie żebym się wkurzył, ale to Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem kolego.

Albo ja mam poprzestawiane literki przed oczami, albo to Ty nie pomyślisz.

Twój kolega nie prosił o minecraft.jar, sam później dodał, że chodzi mu o .minecraft!

No proszę cytat:

Czy mógłby mi ktoś podrzucić czystego minecrafta 1.2.5 z wgranym modem mo'creatures(chodzi mi o folder .minecraft)?

Na czerw. zaznaczyłem, to co napisał.

Nosz przecież to nie do zniesienia.

minecraft.jar nie mam zastrzeżeń, folder mods, nie mam zastrzeżeń, ale .minecraft?

Odpala za pomocą pirata - piractwo, każdy taki temat jest zamykany.

Czy to jest aż taka filozofia?

(Sorka za chaos, ale...)

@edit

To jeżeli się tacy znawcy znaleźli, to od początku trzeba nie dodawać .minecraft - od początku nam zostało to 'wpojone', że usuwać tematy gdzie się prosi/ dodaje .minecraft i tak robię...

5jJNSGS.png

Opublikowano

Też miałem taki przypadek . Moderatorek przeczytał temat i myśli że już ok . DODAM JESZCZE ŻE MODERATOR USUNĄŁ TEN SWÓJ POST :X

8mm2xx.jpg

giphy.gif

Opublikowano

Dobra, a więc ja się wypowiem ;).

Do jasnej... Nie żebym się wkurzył, ale to Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem kolego.

Albo ja mam poprzestawiane literki przed oczami, albo to Ty nie pomyślisz.

Twój kolega nie prosił o minecraft.jar, sam później dodał, że chodzi mu o .minecraft!

No proszę cytat:

Na czerw. zaznaczyłem, to co napisał.

Nosz przecież to nie do zniesienia.

minecraft.jar nie mam zastrzeżeń, folder mods, nie mam zastrzeżeń, ale .minecraft?

Odpala za pomocą pirata - piractwo, każdy taki temat jest zamykany.

Czy to jest aż taka filozofia?

(Sorka za chaos, ale...)

@edit

To jeżeli się tacy znawcy znaleźli, to od początku trzeba nie dodawać .minecraft - od początku nam zostało to 'wpojone', że usuwać tematy gdzie się prosi/ dodaje .minecraft i tak robię...

Było już wiele sytuacji, w których za samo minecraft.jar zamykaliście temat, tak czy siak, w folderze .minecraft nie ma LAUNCHERA, czyli zamykanie jest bezpodstawne.

Opublikowano

@Cay

Bez launchera ( To jest piractwo ), sam folder jest nieużyteczny, chyba że sam sobie go zrobisz.

A skoro koleś sam nie umie wrzucić moda, to tym bardziej zrobić launcher. W folderze nie ma niczego nielegalnego,

nie jest więc to piractwo. Sam folder posiada silnik gry, piractwem jest logowanie się do niej, bez premium.

Aby zalogować się bez premium, musisz mieć piracki launcher, którego nie ma w .minecraft. Wg. mnie nie masz racji.

Opublikowano

Ogólnie w regulaminie nie znalazłem nic o zakazie dodawania .minecraft.jar. Jest tylko napisane, że zakaz dodawania wersji "pirackiej".

To teraz pytanie do modów MC: Jak rozróżnić plik .minecraft.jar piracki od wersji premium ?

Dobrze by było jak byście ujęli to w regulaminie, bo nawet nie ma o tym wzmianki .

9368_gold.png

Bywalec
Opublikowano

To teraz już tłumaczę, bo widzę, że większość nas oskarżających nie ma zielonego pojęcia o wersji pirackiej i zwykłej.

Mc da się otworzyć jak wersję piracką i zwykłą, ale wszystko ma swoje prawa autorskie.

Skoro rozpowszechniamy .minecraft cały folder Minecraft, to dajemy dostęp piratom.

Dodatkowo, gdy dodaje się .minecraft, może być to jakiś serwer, lub reklama.

Widzę, że sprawa potrzebuje też czegoś więcej, a więc może przytoczę mały fragment:

Rozdział 7

Przepisy szczególne dotyczące programów komputerowych

.... panuje zakaz trwałego lub czasowego zwielokrotnienia programu komputerowego w całości

lub w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie

....

Nie wiem, czy to akurat jest dobry i sprawdzony, ale coś takiego jest.

A więc ja wolę z tym nie zadzierać, a wydaje mi się, że MPC działa zgodnie z prawem ;).

Teraz dajcie mi linka, do oficjalnego regulaminu napisanego przez Mojang i linijkę, w której pozwala się rozpowszechniać .mc.

Jeżeli nie ma czegoś takiego, to działa prawo "wyższe".

+ Mounthains zabierał głos w tej sprawie i kazał zamykać tematy z minecraft.jar, a tym bardziej .minecraft. (Dawno temu).

5jJNSGS.png

Opublikowano

Ja powiem jeszcze tyle :

Minecraft w wersji offline jest gra darmowa, czyz nie ? Mozna ja legalnie pobrac ze strony producenta.

Dodatkowo, dlaczego Geoning dostal pozwolenie na umieszczenie swojego Launchera ? A XAULIN ? Rowniez wykonal piracki Launcher, ktory siedzi sobie na forum. A to wlasnie jest piractwo ! Publikacje serwerow - serwery z modami posiadaja klienta pirackiego oraz wszysktie pliki. Wnioskuje z tego, iz folder ten mozna wrzucac w formie instalki, tak ?

Poza tym (akurat w tym nie siedzie), ale wszystkie modyfikacje klientow innych gier, niektore moze maja zezwolenie producenta, ale reszta ? Plagiaty poradnikow ? - To tez w pewnym sensie piractwo. Tak wiec wedlug mnie mozliwosc uploadowania .minecraft powinna zostac odblokowana.

Opublikowano

Up, prawda, Geoning zrobił launcher, administracja nic mu nie zrobiła, a wymiguje się :

"Jest tam logowanie premium...".

Serwery z modami nie mogą, sam kiedyś byłem jednym z właścicieli serwerów, dostałem jeżeli dobrze pamiętam warna, albo pouczenie,za to ,że wstawiłem minecraft.jar.

Pozdrawiam!.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Ogólnie czytając wasze posty stwierdzam że regulamin nie jest jasno określony i przydała by się w nim jakaś korekta dotycząca piractwa i jak je trzeba postrzegać na tym forum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...