Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Droga rozwoju..

Zaacny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem na etapie wybierania sobie drogi.. bo potem może być problem z finansowaniem kupna czołgów.

Postanowiłem, że pójdę w rosyjskie czołgi ciężkie. Ale ostatnio słyszałem.. że dobry jest też VK3601.. który mam już zbadany.

Nawet postanowiłem, że uzbieram sobie kasy na KW-1S i na VK3601. Ale wiem.. też że czołgi po VK nie należą do najlepszych.

Tiger ma słaby pancerz itp. To pytanie brzmi..

KW-1S czy VK3601 -biorąc pod uwagę dalsze czołgi.

-=-

Dodatkowo co bym się nie nudził rozwijam sobie rosyjskie niszczyciele. Ale ostatnio interesują mnie USA z obrotową wieża.

Pytanie brzmi..

Rosyjskie niszczyciele czy USA (niekoniecznie w USA mogę pójść z obrotowymi)

-=-

Co do pierwszego pytania.. wiem, że VK i KW-1S to na razie 2 inne czołgi.. ale pytam o drogę rozwoju..

No i oczywiście zabawę z nich.

-=-

Kolejne ważne pytanie !!!

Czy naprawdę pociski w KW-1S kosztują po 1.000 każdy ??!! 0-o

Od Vi tieru takie kosztu już są ??

Pozdrawiam! Liczę na sensowne odpowiedzi.

@Edit:

I co byście mieli kompletny obraz co robię i mogli mnie w razie czego powstrzymać.. jesli robię głupoty.

Rozwijam sobie USA. Jestem aktualnie na Shermanie.. ( bardzo cienko u niego z celnością )

I nie wiem czy iśc w nich dalej w czołgi średnie czy ciężkie,. Pytanie..

Czy opłaca się rozwijać USA ?? Czy po prostu są zbyt słabi. Inne nacie mają mocniejsze / lepsze czołgi ??

x

Opublikowano

Usa z tieru na tier coraz lepsze (zazwyczaj słaby pancerz dobre działo), rosyjskie is mają niezłe działa, idealne kąty co sprawia że strzelanie do nich to loteria-dużo pocisków rykoszetują. Rosyjskie TD mają najlepsze działa, USA z obrotowymi wieżyczkami są świetnymi czołgami wsparcia a te drugie to istne bunkry. Niemieckie czołgi to takie krowy. Powolne są ale i tak potrafią dużo zdziałać.

Opublikowano

1. VK3601 H:

- możesz dalej pójść i w średnie i ciężkie:

Średnie czołgi niemieckie są najcięższymi średnimi w całej grze. Mają świetne działa i są przyzwoicie opancerzone.

Ciężkie czołgi niemieckie też są najcięższymi ciężkimi w całej grze. Podobnie jak wyżej, świetne działa i dobry pancerz.

KW-1S:

Droga "szybszych" ciężkich czołgów:

Czołgi te są niskie i nawet żwawe. Mają kopa, ale z celnością już gorzej.

Ogólnie polecam VK3601H

2. Bardziej polecam radzieckie niszczyciele. Mają świetne to co w niszczycielu najważniejsze, działo.

3. To pytanie już było? xD

4. Kosztują nawet więcej. Duże pociski = duże koszta. W niemieckich czołgach nie ma takiego problemu, jako że pestki do działa 88 mm kosztują coś ok 250 kredytów za sztukę. Nawet pociski do niemieckiego działa 105 mm są tańsze niż do radzieckiego 122 mm.

5. Zamontuj w Shermanie działo 105 mm. Co do rozwoju to polecam amerykańskie ciężkie. T29 to maszyna do zabijania, potężne działo pancerz i nie jest wolny.

Opublikowano

Osobiście kw-1s nie grałem (szedłem do is-ów przez KV3) ale z całego drzewka IS rozczarował mnie jedynie is8. Nie dlatego że jest mega słaby ale przez te tiery przyzwyczaisz się że możesz złoić dupę prawie każdemu. Is są najbardziej uniwersalnymi ht. Są szybkie i mobilne a niska sylwetka ułatwia krycie się. Fakt faktem na niektórych tierach ma droższe pociski od szwabskich odpowiedników ale jest to cena za genialne działa. A co do celności to jest wystarczająca. W całym drzewku IS są moim zdaniem dwa kwiatki.

1. W is3 często magazyn amunicji rozwala, ale ja kupiłem mokry magazyn amunicji i było po sprawie.

2.W is8 strasznie dużo wchodzi i jest to jedyny czołg w całym drzewku który uważam za przeciętny a nie jeden z najlepszych/najlepszy w swoim tierze, ale i tak daje radę. Spokojnie możesz nim zjechać mausa i e100 ponieważ ma działo takie jak np. is4

Opublikowano

Hehe fajnie nazwałeś celność w czołgach z serii IS "wystarczająca", ja wolę stwierdzenie ch*jowa. Sprawę pogarsza fakt, że jest to drzewko jak już wcześniej wspomniałem szybszych ciężkich czołgów, więc celność już w ogóle ch*j strzelił, bo jak się jedzie te 35 km/h i chce się przycelować potem to można se do kibla w międzyczasie skoczyć.

Dobra a teraz tak na serio. Co do KW-1S to jest to fajny czołg. Ma ładne kształty wieży, w sensie że dużo pocisków będzie się ślizgać po bokach + magiczny radziecki kadłub daje nawet dobry pancerz. Silnik dobry, zwrotność dobra, dmg potężny jak na swój poziom, penetracja też, ale... zbliżamy się powoli do celności xD.

Będziesz mógł się poczuć prawie jak artyleria. Na bliskie dystanse luzik, ale jak postanowisz walczyć na dystans z czołgiem innej nacji, to weź pod uwagę, że zanim przycelujesz to on już w ciebie właduje pocisk i będzie ładował kolejny.

Raz na fejsie wot wrzucił coś w stylu, że jak nie możesz się przebić to strzelaj w wieżę dowódcy i rozwalił mnie komentarz, że w radzieckich czołgach to ciężko w ogóle w czołg trafić nie mówiąc o wieżyczce dowódcy. xD

A no i jeszcze żeby nie było zbyt pięknie to pociski trochę kosztują, trochę w kij.

No dobra a co do VK3601H to dobry pancerz, zwrotność, prędkość, celność, dmg itp. ale żeby nie było zbyt pięknie to ma lipną penetrację. Przynajmniej jako że to jest med to nie musi walczyć oko w oko z wrogiem, ale może od boku zajechać, jednak nie zawsze.

Opublikowano

O boże.. dobra nie ma rady..

Trzeba popróbować.. ktoś musi popełnić błąd, żeby poinforamowac kogoś o nim.

Kupię to Kw-1s i powiem co i jak.

Pozdrawiam! ;D

x

Opublikowano

Ogółem to jest dobry czołg. Żaden ludź i czołg nie jest idealny, każdy ma wady, a KW-1S ma tylko jedną. Po prostu musisz wykorzystać resztę zalet tak, aby zniwelować wady.

Opublikowano

Ekhę. Celność aż tak słaba nie jest. Is3 jest celniejszy niż nazi odpowiednik tygrysek. Ale po co kurna celować. Większości is-ów wystarczy trafić w sylwetkę czołgu aby zranić. A zresztą jesteś na tyle szybki że czasami będziesz mógł zrushować w stronę przeciwnika, nawet się nie zorientuję kiedy zniwelujesz celność tym że będziesz w dużo dogodniejszej pozycji.

ps. //z prawdziwej wojny// działo tygrysa (88) potrafiło zdjąć czołg przeciwnika z odległości 2km co było nie osiągalne dla produkowanych baaaardzo seryjnie shermanów i produkowanych niemalże na "odczep się" t34. (po zniszczeniu tigera starano się go jeszcze jakoś wykorzystać, np. przerabiano na sturmtigera itp. a po zniszczeniu t34 od razu lądował w koszu bo nie opłacało się go reperować). I tu wkracza bitwa pod prochowką gdzie udowodniono że celność i siłę ognia można nadrobić. Tygrysy najlepiej czuły się na płaskich terenach prowadząc szarżę, rosjanie ustawili odpowiednie umocnienia co uniemożliwiało "rusha" a na przeciwko wysłano czołgi t34 (w odmianie 72 i 85 o ile dobrze pamiętam ale nie jestem pewien). T34 były szybkie ze względu na mniejszy pancerz. (tu też nie pamiętam dokładnie ale w wypadku tygrysa było to chyba 110mm a t34 60mm jeżeli się mylę to poprawcie mnie). Sowieci zastosowali za to sprytne rozwiązanie a mianowicie pochyły pancerz. Pochyłość 60stopni podwajała pozorną grubość pancerza. Takie oto t34 wbiły się pomiędzy tygryski, czym zniwelowały ich celność, i nawet swoimi (nie dorównującymi działom niemiecki) pukawkami potrafiły wtłuc tygryską w tyłek. Pomimo że w trakcie ataku sporo t34 ucierpiało to i tak niemcy odnieśli większe straty, ponieważ wyprodukowanie t34 było łatwe a prowadzeniem mógł się zająć każdy po niespełna paru godzinach szkolenia. Dopieszczane i skomplikowane tygrysy tak dobrze nie miały.

(w walce dużą rolę odegrała także piechota z koktajlami mołotowa oraz samoloty radzieckie {zapomniałem nazwy :unsure:} które były nazywane "podniebnymi t34" ze względu na umieszczenie pancerza od razu na ramię przez co były mocniejsze, piloci wiedzieli o swojej przewadze więc nurkowali i walili w czołgi niemieckie tam gdzie były najsłabsze-od góry. Nie umniejszając też genialnych zdolności kamuflażu oraz wychujania niemców za pomocą fałszywych dział i czołgów :D ale o tym kiedy indziej)

Morał z tego taki że celność możesz nadrobić kontami pancerza oraz prędkością.

Liczę na like a moja wiedza wywodzi się z tego że przez całą lekcje historii nawijałem o czołgach i ich udziale w wojnie xD. Pani doceniła moją wiedzę xD

Opublikowano

@Up:

Proszę bardzo..

-=-

Dobra.. wchodzę na bitwę.. i.. CO TO K@rWa ma być ??! Walczyłem z X tierami. Myślałem, że jak na razie to max. IX tiery ale.

Rozgrywa jest teraz o wiele trudniejsza.. bo gracze sa doświadczeni. Nwm jak u was.. ale mi natychmiastowo po zatrzymaniu celownik sie skurcza.

Wyjechałem chciałem sobie po testować czołg. Dostałem raz.. drugi trzeci.. pa pa.

Bede musiał go ogarnąć i.. co najważniejsze po ulepszać

Pozdrawiam! + więcej napiszę jak trochę pogram ;D

x

Opublikowano

no niestety większość czołgów V tier+ jeżeli jest stockowa to robi za mięso armatnie dla przeciwników.

Opublikowano

O rany twoja wiedza jest zrusyfikowana strasznie.

IS-3 jest o pół sekundy mniej celny od tygrysa to po pierwsze (jeżeli nie więcej).

No a z prawdziwej wojny to już w ogóle. Tygrysy rzeczywiście mogły zdejmować wrogie czołgi z takiej odległości. Co do przerabiania tygrysów po ich zniszczeniu to muszę się nie zgodzić. Uszkodzone tygrysy po prostu naprawiano i wysyłano dalej do walki. Niektóre działające tygrysy były przerabiane na Sturmtigery, Bergetigery itp. Co do tego "rusha" to rush się odbył właśnie. Dokładnie tak jak piszesz czołgi walczyły w bardzo krótkich dystansach. Problem jest w tym, że to Rosjanie ponosili po prostu ogromne straty, ale to kolosalne w porównaniu do Niemców. Niemieccy żołnierze przez większość czasu byli wręcz pewni wygranej, jako że dają potężnego łupnia Rosjanom, a Rosjanie uciekali z pola bitwy. Przegrali ponieważ na miejsce tych co zginęli, czy uciekli przychodzili kolejni i tak dalej i tak dalej. T-34 miały działa 76 mm i 85 mm. Jednak te działa nie były porażające, dlatego dochodziło nawet do tego, że zamiast strzelać do wroga Rosjanie wjeżdżali na niego swoim czołgiem, przez co oba były wyłączone z walki. Jeżeli chodzi o samoloty to były to IŁ-2, które miały tak słabe działka, że się nie przebijały przez pancerze nawet słabszych czołgów niemieckich. Zapomniałeś jeszcze dodać, że Niemcy też mieli tam masę samolotów, a mianowicie Junkers Ju 87.

Nie liczę na like.

Zaacny, podejrzewam że jeszcze nie masz najlepszego działa. Te słabsze mają lepszą celność.

Wystarczyło wejść na wikipedię. Niemcy mieli mniej wojsk, a stracili 1300 czołgów, natomiast Rosjanie z większymi wojskami stracili 6000 czołgów.

Opublikowano

Ciekawe.. piszcie dalej ^^

@Edit:

Jak coś moderatorze nie uznawaj tego za offtop itp. chcę sobie posłuchać :D

x

Opublikowano

po pierwsze nie mówiłem że wszystkie przerabiano. Chodziło mi o to że po prostu nie leciały na śmietnik.

po drugie. I co z tego że było dużo niemieckich samolotów skoro bały się nurkować. Poczytaj trochę o samolotach w tej bitwie. A zresztą uwaga sporej części samolotów była pochłonięta przez atrapy. Co do tego że ił nie przebijały niemców to nie wiem. Ja raczej koncentrowałem się na pojedynku czołgów.

po trzecie Straty rosjan były duże ale przesadzasz. Porównaj sobie koszta produkcji tygrysa do t34. Wtedy zobaczysz kto lepiej na tej bitwie wyszedł

po czwarte "

Przegrali ponieważ na miejsce tych co zginęli, czy uciekli przychodzili kolejni i tak dalej i tak dalej"

To właśnie była zaleta rosyjskiej masowej produkcji.

po piąte Tak moja wiedza jest trochę zrusyfikowana

xD

po szóste rush się nie odbył (ze strony niemieckiej) ze względu na umocnienia które "rozbijały" płaszczyznę. W tych umocnieniach były także umieszczone czołgi czy tam działa.... no coś co strzelało było w prawie każdym umocnieniu

po siódme "

T-34 miały działa 76 mm i 85 mm. Jednak te działa nie były porażające, dlatego dochodziło nawet do tego, że zamiast strzelać do wroga Rosjanie wjeżdżali na niego swoim czołgiem, przez co oba były wyłączone z walki" Zobacz jaką przewagę liczebną mieli rosjanie to zrozumiesz czemu tak robili.

Twoja wypowiedź ma jeden mankament. Nie uwzględniłeś liczebności sowietów.

Opublikowano

Wracając do meritum sprawy, jedno jest pewne. KW-1S to pechowy czołg, 4 bitwy i 4 porażki. xD

Widzę, że zajrzałeś już w moje statystyki.. xD

Dzisiaj trochę więcej pogram.. bo wczoraj nie za bardzo miałem czasu.

@Edit:

Co do tego VK361... tak sobie myślę.. jak mam grać czołgiem średnim wśród takich potworów to ja się trochę obawiam. xD

Ale coś pokombinuje..

Pozdrawiam! ;D

x

Opublikowano

Zaacny. Polecam ci bardzo VK3601H, możemy nawet zagrać w plutonie to pokażę ci jaki to świetny czołg ;). A gra się nim jak heavy a nie jak medem ze względu na jego prędkość świetny pancerz i niezłe działo.

Opublikowano

@Up:

No to pozbieram sobie kasy na niego.. ^^

A jak z zarobkami ?? Ledwo ledwo wychodzi na plus ?? CZy może zarabia się nim jak Pz4 i te inne.

-=-

HURA !! :D Dzisiaj na KW-1s xD pierwszy raz wygraliśmy bitwę.. :D

I ogólnie trochę exp-a wpadło.

-=-

Ale wiesz.. wolę chyba inwestować w rosyjskie i amerykańskie. +zacznę bawić się francuskimi.

Pozdrawiam! ;D

x

Opublikowano

Zarabia średnio, jak dobrze zawalczysz może być nawet 12k na +, ale jak nie uszkodzisz żadnego czołgu i padniesz to będzie na -

Opublikowano

No własnie zauważyłem, że jak się rozpędzie i wpadnę na X tiery to wychodzę na minus.

A co myslales ze na plus?

1372333810-U137250.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...