Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mały nie-problem z BIOS'em

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam problem bądź nie z BIOS'em, mianowicie po wczytywaniu sprzętu pojawia się komunikat:

Auto detecting USB Mass Storage Devices

00 USB mass storage devices found and configuration

Chassis intruded !

Or

Power supply surges detected (cośtam zapomniałem) previous power on

Asus Anti-Surge was triggered to protect system from (cośtam) power supply (cośtam)

F1 to RUN Setup

F2 to load default settings

Kilka info które musicie znać:

1. Gdy kliknę F1 (bios) i wyjdę z biosu to system się uruchamia normalnie

2. Gdy przywróce ustawienia (F2) jest to samo

3. Dzieje sie to po zainstalowaniu siódemki z pendriva

Opublikowano

a wyciągnąłeś go po instalacji albo czy wyłączyłeś opcje w biosie botowania z pena? nowe płyty przełączają wyższe napięcia zasilania na czas używania pena zwłaszcza jako botowalnego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Pen odłączony pierw z USB, później w BIOS'ie przestawione na boot z dysku... Póki co napis tajemniczo znikł, ale BIOS przy "sprawdzaniu USB" zatrzymuje się na kilka sekund co mnie irytuje troszkę :D Jednakowoż ciekawi mnie o co chodziło wcześniej...

Opublikowano

Niby problem to czujnik otwarcia obudowy, ale skoro jest informacja o usb to cos jest nie tak w biosie.

Sprobuj zrobic upgrade albo reflash biosu.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

jak pisałem to problem z napięciami płyta wykrywa za wysokie/za niskie napięcie na wyjściach , asusy tak mają jak podepnie się jednorazowo urządzenie co wymaga zwiększonego poboru prądu , pen, dysk zewnętrzny zwłaszcza kiedy startuje komputer a nie pod systemem.

nie wiadomo czemu czasem przełączy się i czujnik otwarcia na enabled

sygnalizacje o otwartej obudowie można wyłączyć w biosie, skoro pisał że mu chyba zresetowało bios albo wklepał F1 ( reset do domyślnych biosu ) to na pewno włączyło się powiadomienie a nie posiada odpowiedniego czujnika , flashowanie można sobie odpuścić jeśli ma najnowszą wersje biosu ;)

jedyna rada na komunikaty to najlepiej bios na default ( można każdą inną opcje wybrać jak pasuje ) i ustawiać od nowa , skończą się komunikaty

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Komunikat tajemniczo zniknął, niedawno raz był raz nie a teraz już kompletnie zniknął. Czujniku otwarcia nie mam, ale buda faktycznie była otwarta :P Jednakowoż problem zniknął wcześniej. BIOS na default próbowałem, też nic nie dawało... Ciekawi mnie to jednak problem zniknął i temat jest do ZAMKNIĘCIA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...