Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Mój procesor i podkręcanie :)

fatumboba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam procesor AMD Athlon II X4 640 i moim marzenie byłoby wyciągnąć z niego jak najwięcej. Jako,że jestem laikiem w takich rzeczach chciałem się zwrócić do kogoś z doświadczeniem jak to zrobić w sposób bezpieczny i prawidłowy. Oczywistością jest,że nie chciałbym przez przypadek spalić komputera lub zepsuć jakiegoś elementu :)

Dokładniejsze dane komputera:

procesor: AMD Athlon II X4 640 (rewizja 3)

płyta główna: Gigabyte M52LT-D3 wersja biosa: F2

Ram: 4GB DDR3

grafika: NVIDIA GeForce GTS 450 (1024MB)

system: Windows 7 x64 Home Premium (wersja oryginalna)

Jeśli uogólnić to co chce osiągnąć to lepsze osiągi w grach. Dodam,że posiadam na komputerze program EasyTune 6,który dotychczas w Tuner próbowałem polepszać osiągi,ale często kończyło się to zawieszeniem komputera. Konkretnie zwiększałem FSB z 200 do max. 214. Później już zawieszało. Ktoś mógłby mi pomóc?

Opublikowano

czy to jest odpowiedni dział na takiego typu pytania?

Jest to dział War Rocka (dyskusja ogólna).Moje pytanie umieściłem również w dziale "komputery" ,ale ze względu,że gram również w WR to umieściłem to tutaj.

Opublikowano

Poproś infomatyka trzeba na to patrzeć jak sie to robi nie ważne jakiego masz kompa ktoś może mieć taki sam i być troche inaczej(troche równa sie komp spalony). Trzeba kontrolować temperaturę itp. Skoki napięcia.Musisz mieć dobry zasilacza a pewnie wyskakujesz z Feel;d. Poproś kogoś kto sie na tym zna i zrobi ci to.Byw to nie są dokładne dane komputera:)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

1. To nie ten dział.

Temat powinien znajdować się w dziale:

Pogaduszki>Komputery

2. Do podkręcania procesora w twoim kompie będzi potrzebny Program.

Easy Tune 5/ Easy Tune 6

Niewiem który będzie do twojej wersji płyty.

Następnie instalujesz.

Potem wchodzisz i masz pare zkładek.

Wybierasz ta która Nas interesuje.

Czyli TUNER

Następnie klikasz tam swoje ustawienia, i jeździsz suwakiem w prawo.

Pamiętaj aby zasilanie też podkręcic.

Tutaj masz opis tego programu.

Kompa nie powinieneś spalić, ja osobiście też używam OVC i jak "przekręce" to komp się resetuje.

Jeśli naprawdę chcesz wycisnąć z niego FULL to musisz też w BIOS'ie poprzestawiać opcje.

PROŚBA DO GLOBAL MODA:

http://www.mpcforum.pl/topic/747501-prosze-o-usuniecie-konta/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...