Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Taktowanie przy obciążeniu.

lackidacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam procesor AMD FX-8120 i pewna rzecz jest denerwująca. Mianowicie chodzi o zmiany taktowania przy obciążeniu procesora. W spoczynku procesor jest na 3,4GHz, ale grając w BF'a lub sprawdzając procka programem Prime95 taktowanie zaczyna skakać z 3,4 do 2,5 a po dłuższym obciążeniu staje na 1,3GHz (dodam, że temperatura procka nie przekracza 57C nawet przy godzinnym obciążeniu 100%). Sprawdziłem w BIOSIE i włączone są Turbo Core oraz AMD Adwanced Power Management (możliwe, że źle napisałem). Czy jest jakiś sposób, żeby procesor niezależnie od sytuacji utrzymywał jednakowe taktowanie?

Mój zestaw to:

AMD FX8120

AsRock 990FX Extreme 3

2X2GB G.SKILL CL9 ECO 1600MHz

OCZ 550W 80+

WD Caviar Green 500GB

7m9a.png

Opublikowano

masz program od tego ASRock Extreme Tuning Utility (AXTU) jak widać dynamiczne ustawia on częstotliwość procka a

IES (Intelligent Energy Saver) dba by go nie przegrzać za bardzo , zmień na inny lub ustal sobie profil w nim

jak nie wpływa to na jakość czy płynność gry czy działania programów to raczej problemu nie ma skoro procesor jest zarządzany właściwie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ok, ogarnąłem to jakoś. Wystarczyło różnorakie opcje z Auto przestawić na manual i wszystko własnoręcznie kręcić. I tera takie pytanko: czy przy obecnych ustawieniach komputerowi coś grozi? Przy 100% obciążeniu żadnych błędów, a temp. nie przekracza 57C.

asrockj.png

7m9a.png

Opublikowano

No jeżeli nie ma żadnych BS, a temperatura taka niska to raczej się nic nie stanie.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

NB Speed - częstotliwość mostka północnego jest zbyt wysoka. Możesz sobie uszkodzić procesor bądź płytę główną. Ale prawdopodobnie, bo w sumie nie wiem jak to jest w tych nowych fxach o podstawce AM3+, czekajmy aż wypowie się jakiś specjalista (Ja staram się pomóc w zakresie mojej wiedzy, ale być może moja wiedza na temat north bridge jest za stara :P).

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

NB Speed - częstotliwość mostka północnego jest zbyt wysoka. Możesz sobie uszkodzić procesor bądź płytę główną. Ale prawdopodobnie, bo w sumie nie wiem jak to jest w tych nowych fxach o podstawce AM3+, czekajmy aż wypowie się jakiś specjalista (Ja staram się pomóc w zakresie mojej wiedzy, ale być może moja wiedza na temat north bridge jest za stara :P).

A według twojej "starej wiedzy" możesz mi powiedzieć jaka częstotliwość byłaby rozsądna?

7m9a.png

Opublikowano

Ustaw sobie na 2000. 2100-2300 może coś zepsuć już. Nie zwiększa to aż tak znacznie wydajności, tylko trochę zwiększa wydajność cache L3 procesora.

@offtop

Widzę, że ty też z Rybnika. Jaka dzielnica? :P

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

NB 2400 jak najbardziej może być, ale na troszkę wyższym napięciu. Ja mam 2400MHz na 1.15V ustawione i na 955BE 0 BS etc.

Wyłącz Power Managmenta + Cool'n'Quiet jeśli masz taką opcję w biosie (pewnie masz bo ASRock zawsze to ma) i jeszcze C1E na off daj. Wszystko w biosie robisz.

Opublikowano

Ustaw sobie na 2000. 2100-2300 może coś zepsuć już. Nie zwiększa to aż tak znacznie wydajności, tylko trochę zwiększa wydajność cache L3 procesora.

@offtop

Widzę, że ty też z Rybnika. Jaka dzielnica? :P

@Anoizm: Nie mogę ustawić 1.15V, jedyne bliskie tego napięcia to aktualne 1.145 i 1.16. Lepiej zostawić, czy zwiększyć?

@TheProcekAMD:

Nie dokładnie z Rybnika, z okolic, ale wpisałem Rybnik, bo bardziej rozpoznawalny

;). Co jakiś czas przyjeżdżam do rodziny, albo na koncert (np. w niedziele Lady Pank, więc muszę być :P)

7m9a.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...