Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytania] Odblokowanie rdzeni, ceny, zasilacze.

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Czytałem, że mój cep ma dwa zablokowane rdzenie. Niestety moja mobo mimo aktualizacji biosu nie ma takiej opcji. Wiem, że pytanie dla niektórych może być durne. Czy jeśli uruchomię proca na lepszej płycie głównej od kolegi, która ma tą możliwość, a potem zabiorę ten proc i do siebie go włożę, to będzie miał te rdzenie odblokowane? Mam mobo Gigabyte GA-M61PME-S2P. I druga rzecz. Ceny. Czy opłaca mi się kupować teraz lepszy zasilacz (mam na oku

Seasonic SS-650HT 650W 80 Plus Bronze) - czy jego cena znacząco spadnie? (wiem że ceny cepów itd spadają, nie wiem jak z tym :P) i czy wystarczyłby on do tego zestawu? Aktualnie mam kuźwa jakiegoś procompa 400w, a chcę swojego altona podkręcać, oraz zapewne jeśli z tymi rdzeniami udałoby się to pewnie zapotrzebowanie prądu by wzrosło. Proszę o odpowiedzi, a nie szyderstwa itd (np tak jak ostatnimi czasy pisze przykładowo użytkownik robem).

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Powiem ci tak. Zestaw który złożyłeś jest do dupska ;p Tutaj masz lepszy

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=47625

Powiem ci tak. Za 1050zł nie opłaca się kupować 7850. Szukaj za 850-900zł najtańszej wersji od szafirka, bez o/c, bo sam możesz wykręcić ją nieźle, a płacisz za to więcej.

Co do odblokowania rdzenia to ci nie powiem dokładnie, bo nie robiłem tego, ale goście na allegro sprzedają pewniaki 960T x6(hurtowo), więc pewnie można tak.

Zasiłka na luzie ci starczy. Seasonic to wg mnie najlepsze na rynku zasilacze.Koło 640W na linii 12W. Spokojnie starczy ci 600W, niż 650W

Opublikowano

Dzięki :P. Spróbuję, ale najpierw muszę u kolegów sprawdzić, czy rzeczywiście mają taką możliwość. Co do tego coolera - musi być ten macho? Bo trochę drogi, a tata mi na "dzień dziecka" chciał kupić (raczej ja chciałem ^^) spartana he cośtam (od silentiumPC), który jest tańszy, a ten to prawie dwie stówy, to raczej ot tak mi tata nie kupi :P Oczywiście, zestaw obowiązkowo będzie podlegał overclockingowi. Teraz też, ze swojego trupa wyciskam ile się tylko da, a cepa ciągle podkręcam. Dzięki za odpowiedzi.

Ewentualnie możecie też napisać, co mogę od taty na dzień dziecka chcieć, najlepiej coś do komputera.

@EDIT

Mam już obudowę i dysk (3,5). Mój aktualny zestaw to:

AMD Athlon 7750 BE x2 2.7ghz @ 2.82 ghz (ciągle rośnie)

GAINWARD Nvidia ge force 9500gt zegary 700/540/1800

PSU Procomp 400W

Gigabyte GA-M61PME-S2P

2gb RAM Samsung 667mhz @ 828 MHz

2gb RAM GoodRAM CL5 800mhz @ 828 MHz

Dysk 300gb samsung ( więcej się niestety nie dowiem <_< )

Noi napęd też mam DVD cośtam blabla jakiś szajs.

Karta dźwiękowa creative sound blaster audigy.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Cena to maksymalnie 100 zł. Więc procek nie ma sensu. Poza tym gdzie tu niespodzianka, skoro i tak to ja o to poproszę mojego tatę.

Opublikowano

Jeśli cooler ma posłużyć do nowego zestawu to Spartan odpada. Macho do 170zł jest idealnym coolerem. Możesz szukać używek krowy czyli Mugena 2.

Opublikowano

Okay, dzięki. Teraz inne pytanie : Co mam od taty na ten dzień dziecka chcieć? Bo wątpię, żeby to mi kupił. A czy ten macho wejdzie do socketu am2+? I jeszcze jedno - czy da się mieszać DDR3 z DDR2? Gdy cep i mobo obsługują DDR3? I też proszę o ceny tego co mi podajecie, i ewentualnie powiedzcie czy ceny tego spadną drastycznie.

Opublikowano

Spoko, ale i tak teraz mugen2 czy też macho mi nie potrzebny, bo nawet po lekkim OC, w stresie, na boxie ciężko go zagrzać do 52 stopni :P I jeszcze coś - mam w biosie zablokowane opcje! Chcę zwiększyć napięcie na procesorze, ale opcja CPU Vcore jest zablokowana, tzn taka ciemna, i jak chcę na nią zejść to mnie "spycha" na inną opcję poniżej.

Opublikowano

Mam odblokowany mnożnik, Podkręcając manipuluję FSB oraz ratiem. Poza tym to Athlon 7750 BE, więc mnożnik nie może być zablokowany. (chyba :P)

@edit

Nie zajarzyłem od razu :D Mnożnik zmiany napięcia jest zablokowany? Nie da się go odblokować? Kuźwa zaraz tego starego trupa przez okno wywalę... Przez to napięcie nawet nie stanąłem w OC, ale wgl cofnęło mnie, bo 100 mhz to za dużo... Jbc kontroluję temperatury, northbridge, taktowanie ram itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...