Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego komputer zużywa 100% procesora?

Vep

Rekomendowane odpowiedzi

Pasjonat
Opublikowano

Witam, od okołu 2 tygodni nękają mnie lagi na komputerze.

Gdy są otwarte dwie aplikacje, lub jedna(najczęściej googlechrome) komputer zużywa 100%, wtedy nie można nic robić. Strony Internetowe otwierają się wolno a gry lagują.

Po tygodniu zrobiłem reinstalacje komputera na win 7(wcześniej xp) i cały czas 100% procesora. Aplikacje mam takie same jak na xp.

Teraz pytania:

Czemu komputer zużywa 100% procesora?

Czy to może być jedna z aplikacji?

1336249565-U623110.png

Wartością człowieka jest umiejętność korzystania z google

Opublikowano

Jaki komputer ?

<span style="text-shadow: 1px 1px 8px #FF0000; font-weight: lighter; color: #FF0000;">dowolny tekst.</span>

Pasjonat
Opublikowano

Windows 32 bitowy

Procek:AMD Athlon 64 X2 DualCore Processor 3800+, ~2.0 GHz

3072 GB Ram

Karta Graficzna NVIDIA GeForce 9800 GT

1336249565-U623110.png

Opublikowano

Na pewno nie masz 3072 GB RAM, tylko raczej 3gb. Ten procesor jest słaby, może się psuje. Może jest wirus w jednym z programów?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Komputer nienajlepszy, mimo wszystko nie powinien zużywać tyle mocy na jedną aplikacje. Przeskanuj komputer, to na 99% wirusy. Możesz też ściagnąć CCleaner'a i pousuwać zbędne rzeczy.

Pasjonat
Opublikowano

Mam nowy system od tygodnia, nie mam dużo aplikacji więc ccleaner jest zbędny. System przeskanuje. Jest to chyba wina procesora.

Jaki procesor nie drogi polecacie ?

1336249565-U623110.png

Opublikowano

Na ten socket co najwyżej kupisz Athlon 64 X2 4800+, Athlon 64 X2 4600+ Athlon 64 X2 4400+ Athlon 64 X2 4200+. Będą o kilka procent lepsze od twojego aktualnego. Podałem je w hierarchii (ten 1 najlepszy, ostatni najgorszy ale od twojego i tak lepszy)

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Ludzie to nie jest wina procesora, mój kolega ma podobny komputer i też mu tak lagowało.. Okazało się, że miał full wirusów na kompie. Najpierw dokładnie przeskanuj calutki komputer, a dopiero potem myśl nad kupnem nowego procesora

Opublikowano

Tak, to virus. Skanowanie szczerze chuja daje, proponowałbym kolejnego formata.

<span style="text-shadow: 1px 1px 8px #FF0000; font-weight: lighter; color: #FF0000;">dowolny tekst.</span>

Pasjonat
Opublikowano

Ludzie to nie jest wina procesora, mój kolega ma podobny komputer i też mu tak lagowało.. Okazało się, że miał full wirusów na kompie. Najpierw dokładnie przeskanuj calutki komputer, a dopiero potem myśl nad kupnem nowego procesora

Przeskanowany - 0 wirusów.

Format był tydzień temu nie widzę sensu...

1336249565-U623110.png

Pasjonat
Opublikowano

Cały komputer w 5 minut przeskanowałeś?

Teraz przeskanowany w pełni, nie ma wirusów.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

1336249565-U623110.png

Opublikowano

@up

Informatyk się odezwał? To raczej nie wina chłodzenia. Poza tym procesor po jakiego grzyba czyścić?

// Sam nie uważam się za profesjonalistę.

Opublikowano

Dr.Web CureIT i czyścisz cały system PEŁNYM skanowaniem. Potem reset, czyszczenie ccleanerem i problem na 99% zniknie

Nie słuchaj niby znawców, nie kupuj żadnej pasty.

Pasjonat
Opublikowano

Dr.Web CureIT i czyścisz cały system PEŁNYM skanowaniem. Potem reset, czyszczenie ccleanerem i problem na 99% zniknie

Nie słuchaj niby znawców, nie kupuj żadnej pasty.

Okej, spróbuje ccleanerem, a co to jest to pierwsze?

1336249565-U623110.png

Opublikowano

To nie jest wina fizyczna chlodzenia czy czegos tylko wina systemu. Jest jakis ukryty syf ktorego AV nie widzi i caly czas obciaza procesor.

Skanowales juz system programem combofix? Jak nie to przeskanuj.

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

VEP - pisałem najpierw Dr.WEB CureIT, jest to dość zaawansowany program antyvirusowy, usunie Ci każdego wirusa automatycznie.

Pasjonat
Opublikowano

To nie jest wina fizyczna chlodzenia czy czegos tylko wina systemu. Jest jakis ukryty syf ktorego AV nie widzi i caly czas obciaza procesor.

Okej spróbuję.

VEP - pisałem najpierw Dr.WEB CureIT, jest to dość zaawansowany program antyvirusowy, usunie Ci każdego wirusa automatycznie.

Czyli avasta mogę spokojnie odinstalować i przestawić się na Dr.Web AutoIt tak?

1336249565-U623110.png

Opublikowano

Nie, Dr. WEB CureIT to bardziej usuwacz wirusów, nie można go uzywac na codzien (po za tym 1 skanowanie ok. 5h...) Użyj go jednorazowo, teraz.

Pasjonat
Opublikowano

Skanowanie ComboFix nic nie wykryło ;/

1336249565-U623110.png

Opublikowano

Jeśli masz oryginal winde to zrób aktualizacje. Po tych programach również zalecam zaktualizować BIOS jeśli masz płytę gigabyte to programem @BIOS

Opublikowano

A właśnie kilka postów wyżej miał rację!!!

@Vep

Musisz PC oddać do Informatyka lub oddaj go do naprawy. A tak też się zapytam...Ruszałeś Radiator na Procku? Tzn. te takie zaczepki odczepiałeś?

Możliwe, że ta pasta termoprzewodnicza mogła odpaść.(Pewnie była wyschnieta)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...