Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] League of Legends nie działa? Chcesz zmiany w działaniu? - zapraszam!

Jottex.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

04138676672202469037.png

W tym oto mini poradniku opiszę co zrobić, aby nieco ulepszyć lub poprawić działanie League of Legends. Poradnik w stu procentach tworzony przeze mnie, wszelkie prawa zastrzeżone. Zapraszam do przeczytania, jeżeli masz problem z grą bądź też chcesz po prostu ocenić moje wypociny.

15525437736652406716.png

Zacznijmy od samych wymagań sprzętowych gry, gdyż to oczywiście podstawa:

Procesor - 4 3 GHz

Pamięć RAM - 1GB RAM

Karta Graficzna - 512 MB (Najlepiej GeForce)

Dysk twardy - 750MB HDD (10GB potrzebne)

System operacyjny - Windows 7/XP/Vista

Najlepiej jeśli dokupimy jedną kostkę RAM powyżej zalecanej, wnet gra powinna pójść bez najmniejszego problemu, jednak pamiętajmy, że Karta Graficzna w tej grze odgrywa bardzo ważną rolę, skoro w najnowszym patchu otrzymaliśmy poprawki graficzne. Jednak temu można zaradzić by gra działała nieco lepiej, zapraszam do poniższych podpunktów.

97917937503932734251.png

Tutaj opiszę podstawowe mechanizmy gry które ją potrafią nieźle zamulić. Są to podstawowe opcje dostępne po załadowaniu się postaci w głównym menu (ESC). Jednak jeżeli sprzęt jest za słaby, mogą one tylko trochę oczyścić naszą rozgrywkę. Lepszy rydz niż nic, jak to powiadają.

• Dźwięk - To jedna z najbardziej zamulających grę opcji. Wiadomo, że bez dźwięku gra może stracić nieco swojego uroku, jednak, jeżeli chce się coś osiągnąć, trzeba być gotowym do wielu wyrzeczeń. Proponuję dlatego wyłączyć cały dźwięk gry podczas startu meczu, efekt będzie powalający, jeżeli ktoś patrzy na każdy szczegół.
  • Grafika - Druga pod względem zamułu gry opcja. Tutaj główną uwagę musimy zwrócić oczywiście na synchronizację i cienie. Tak więc cienie wyłączamy. Z synchronizacją robimy to samo, jeżeli nadal efekt nie jest zadowalający wszystko ustawiamy na niskie.
  • Interfejs - Dla niektórych może narobić problemów z widocznością i czytaniem niektórych rzeczy, więc poszperajmy w jego ustawieniach i powiększmy go sobie, tym samym wyostrzając napisy.

06617073329720672654.png

Komputer praktycznie u każdego właściciela jest zasyfiony. Efekty tak zwanego zasyfienia nie są widoczne od razu, jednak z dnia na dzień, wszystko gromadzi się w jednym miejscu i w końcu nasz sprzęt może nie wytrzymać i co gorsza zepsuć się, a naprawa może być kosztowna. Nie oczekujmy na ukazanie się Blue Screen'a, jednak wracając do samego LoL'a. Wiele rzeczy potrafi go przytłumić, więc należy systematycznie czyścić komputer, by zapobiec różnego rodzaju lagom, czy zaniżeniu FPS'ów.

• Skan - oczywista podstawa, dobrze by było skanować komputer dwa, trzy razy w tygodniu i usuwać wszelkie śmieci z dysków. Polecam zastosowanie CCleanera.
  • Defragmentacja - tutaj na sam początek polecę program Defragller który jest moim zdaniem jedyny w swoim rodzaju. Defragmentacja raz na tydzień, z pewnością nie zaszkodzi.
  • Format - jest stanem wyższej konieczności. Jeżeli uważasz, że sprzęt nie pociągnie już ani tygodnia dłużej, radzę go wykonać. Jednak jeśli sam tego nie jesteś w stanie zrobić, udaj się do specjalisty.
  • Czyszczenie rejestru - przy zamulającej już grze na pewno nieco pomoże. nie po

• Inne sposoby, to np. usuwanie starych, nudzących już nas gier, które zajmują wiele miejsca na dysku. Nie zapomnij także, o systematycznym czyszczeniu dysków C i D, aby zawsze był tam ład i luz.
  • Można również odpalić Managera Zadań i ustawić League of Legends na cel priorytetowy.
  • Ew. można jeszcze spróbować odblokować Firewall.

95420468537828198001.png

Tutaj wymienię podstawowe programy które należy posiadać bądź przydałoby się posiadać, aby usprawnić lub naprawić grę (pamiętaj aby nie instalować już zainstalowanych):

• GameBooster
  • CCleaner
  • Net Framework 4.0
  • Adobe Air
  • Adobe Flash
  • Microsoft Visual C++
  • Najnowszy DiretX
  • Internet Explorer 8 lub wyższy

01972239580556718608.png

Jest to wersja League of Legends na słabsze komputery. Jeżeli LoL nie działa Ci w ogóle lub strasznie słabo, a powyższe pomoce i rady nie pomagają, polecam właśnie ACE Clienta.

98763533515051689628.png

Opublikowano

1. Było

2. Nie trzeba 4ghz to lola, nie ma takich procków chyba że po o/c

3. 750gb dysk wystarczy 10gb wolnego miejsca

4. Potrzeba net framework 4

Podsumowując jak słaby tut Prawie wszystko jest źle jedyne co mi się podoba to napisy, nie ma tu nic o ccleanerze który ma wszyskie opcje podane w paragrafie komputer.

@down Rozumiem o co ci chodzi z dyskiem ale w takim razie 500gb wystarczy. Poza tym przy wymaganiach nie piszę się jaki dysk potrzeba (chyba że piszesz o obrotach) a ilości wolnego miejsca. Nadal nie poprawiłeś tego z procesorem. Karta musi obsługiwać Directx 9

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

1. Było

2. Nie trzeba 4ghz to lola, nie ma takich procków chyba że po o/c

3. 750gb dysk wystarczy 10gb wolnego miejsca

4. Potrzeba net framework 4

Podsumowując jak słaby tut Prawie wszystko jest źle jedyne co mi się podoba to napisy, nie ma tu nic o ccleanerze który ma wszyskie opcje podane w paragrafie komputer.

1. Dodałem aby było wiadome.

2. Mój błąd

3. Wiem ile potrzeba, ale tobie nie będę tłumaczył czemu tak.

4. Już poprawiam.

A co do CCleanera to podstawa w PC...

98763533515051689628.png

Opublikowano

Całkowite minimum (do gry na botach ^^) to:

1,5GHz

1GB RAM

256 (pixelshader 3) MB Graf.

Na dysku gra zajmuje +3,6GB (czyli potrzeba ok 4gb) @+ trochę miejsca na aktualizacje ^^

to bez różnicy czy ma się 10GB czy 750GB wolnego miejsca jeśli chodzi o szybkość (zobacz dyski SSD)

CCleaner i GameBooster nie są wymagane..

w dodatku C++ ?! a najnowszy directx to 11 a do gry wystarczy 9

co do grafiki to chyba każdy rozumie, że wyższa jakość to większy obciążenie a co do dźwięku jest o tym informacja w ustawieniach

interfejs osobiście wole pomniejszony (raz przeczytasz i już wiesz gdzie co jest) a ty piszesz o powiększaniu -.-

defragmentacja? czemu nie, ale po co inny program niż domyślnie (kolejny śmiec na swoim PC)

w testach windowsowy defragmentator nie wypadł tak źle aby instalować inny...

Format? taak! najprostsze co można zrobić aby wyczyścić komputer po instalowaniu różności, dodatków i programów które niby mają poprawić wydajność...

mam windows xp od 2009/2010 roku i jakoś śmiga bez konieczności formatowania a dwa razy miałem problemy z poważnymi wirusami

osobiście nie używam nawet antywirusa...

poradnik ==> bezsens

@DOWN2 Masz 30fps w czasie gry? wywal kompa i kup nowego będzie 80 :D

Hejo

Opublikowano

@up zgadzam się z tobą 90% Bo to 10gb jest potrzebne na aktualizacje, na takim kompie tylko na low

Temat powinien nosić nazwę zwiększanie wydajności-fps w lolu a takowy znajduję się na forum do 2011 roku, jest w spisie. Od czasu jego napisania nic się nie zmieniło.

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odkop panie górniku , leci report .

@Topic żeby takie off topu nie było

Tutaj chodziło o Pentium 4 3.2GHZ a nie procek 4.3 ghz bo takich nie ma...

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Opublikowano

Up najpierw poczytaj sobie regulamin tuty mozna odkopywac

Co do poradnika to nie ma sensu chyba kazdy wie ze jak slabo dziala gra to najlepiej kupic nowy komputer

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Up najpierw poczytaj sobie regulamin tuty mozna odkopywac

Co do poradnika to nie ma sensu chyba kazdy wie ze jak slabo dziala gra to najlepiej kupic nowy komputer

To czemu typ od odkopania tuta Farexa o skinie alistara z YT dostał 5% za odkop?

Nie każdego stać , sam byłem na rzęchu przez 8 lat dopiero rok temu wymieniłem sprzęt , u mnie zadziałało przede wszystkim wyłączenie dzwięku .

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Opublikowano

ostatnio patrz z tymi poprawkami graficznymi tylko i wyłącznie polepszył pracę clienta. mam komp do dupy 1,6ghz 1,5 ram a po paczu działa na 30 fps 20-25fps w teamfightach (da się grać, dużo nie wymagam)

gram bez dźwięku bo sami widzicie ile tam się odtwarza dźwięków

@up

bo to tut farexa ;)

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...