Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel vs AMD - gry.

Sullyer.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jaki zestaw będzie lepszy do gier w FULL HD? AMD czy Intel?

//a no - i co lepsze do renderingu filmów?

Opublikowano

2000zł. (ew. 2500zł), aczkolwiek wolałbym się trzymać tej pierwszej kwoty, gdyż jeszcze muszę monitor kupić. :P

Opublikowano

Rendering itd - AMD

Gry - intel, ale AMD też nie najgorzej sobie radzi, co tam różnica 5-7 fps.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Rendering itd - AMD

Gry - intel, ale AMD też nie najgorzej sobie radzi, co tam różnica 5-7 fps.

W takim Battlefield 3 to jest duża różnica. ;)

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej ogarnia Intel, najlepiej i3 lub i5 ;)

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

W cenie i3 2100 (500 zł) można mieć FX 8120. Do renderingu wiadomo AMD, po za tym w kwocie do 2000 zł to zestaw z AMD będzie bardziej opłacalny.

Opublikowano

posiadam AMD Phenom II X4 3.2 GHZ za którego dałem 330zł (z doliczonym Vatem) i w BF3 grałem na ultra

Renderowanie filmu tak +/- 10 minut nie trwa tak długo.

Wg. mnie bierz AMD, dlaczego ? Bo AMD nie jest tak promowane jak Intel, nie płacą groma za reklamy dla tego AMD są tańsze i za cenę Intela kupisz 2 razy lepszy AMD.

Jak chcesz to na PW wyślę Ci mój kanał na YT, i zobaczysz sobie jakość nagrywania/ renderowania na tym procu

Nie urodziliśmy się w szpitalu, tylko w internecie

Opublikowano

posiadam AMD Phenom II X4 3.2 GHZ za którego dałem 330zł (z doliczonym Vatem) i w BF3 grałem na ultra

Renderowanie filmu tak +/- 10 minut nie trwa tak długo.

Wg. mnie bierz AMD, dlaczego ? Bo AMD nie jest tak promowane jak Intel, nie płacą groma za reklamy dla tego AMD są tańsze i za cenę Intela kupisz 2 razy lepszy AMD.

Dokładnie tak samo myślałem, ale kumpel (z reala) mówił jaki to intel jest dobry... Ja nadal za AMD jestem. ;)

Później coś spróbuję złożyć.

Opublikowano

wiesz... to jest jak z grami, jeden woli RPG a inny FPS, do tego jeśli jest się do czegoś przyzwyczajony to ciężko się odzwyczaić, dawniej też miałem proca od AMD i nie zawiódł mnie. dla tego preferuje AMD.

Nie urodziliśmy się w szpitalu, tylko w internecie

Opublikowano

W takim Battlefield 3 to jest duża różnica. ;)

Oj cie przepraszam :** 5 czy 6 procesorów ma taki sam avg i max fps. Jedynie minimalny FPS spada. Różnica między i7 2600k, a przykładowo Athlonem x3 wynosi 5FPS w BF3, który jest świetnie zoptymalizowany.

Ja sobie za tydzien-dwa sprowazdam za 450zł FX8120 z USA, bo w Polsce to porażka 580-650zł..

Opublikowano

Tak, Lunner ma rację, rekord podkręcania był na intelu jakimśtam. AMD jednak nie jest też taki zły, da się podkręcić, działa stabilnie. Takiego AMD FX'a to podkręcisz nieźle.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

O KURWA HAHAHA. REKORD O/C NA INTELU!! HAHA. Najszybszy Intel czyli 3960X osiąga zaledwie 7.5GHz przy czym wyłączone są prawie wszystkie rdzenie , tylko zostaje 1. Natomiast na FX8150 extreme overclokerzy osiągnęli 8.4GHz na 2 rdzeniach. Z 8.8 wyciągnęliby na 1 rdzeniu, ale modularna budowa tutaj go ogranicza. Dowodzik:

http://www.youtube.com/watch?v=UKN4VMOenNM

Czekamy na next rewizje, bo widać co wyższa rewizja tym lepiej no i na Windows 8 :)

Widziałem już 8.6GHz, ale nieoficjalnie nie potwierdzone

Intel : Wieksza moc po podkreceniu, wyzsza cena.AMD : Standardowo wyzsze taktowanie zegara, jednak kiepskawa ilosc pamieci podrecznej. Nadrabia na tym niska cena (bardzo niska ;])

Nie chcesz podkrecac - bierz AMD

Chcesz sie pobawic aby osiagnac lepsze wyniki w grach/renderach ? - Intel

Bitch Please. Żeby wyocować Intela na 5.0 potrzebujesz naprawdę zajebistej sekcji np. 6+1, a taki FX potrzebuje tylko sekcje 3+1 żeby puścić go na 4.7+

Akurat w renderach FX8120 wypada lepiej niż "wypromowany" i7 2600k. Chcesz zapłacić 2x tyle za puste FPS? Nie wiem czy odczujesz różnicę między 100, a 110FPS. Dodaj do tego fakt, że gry są optymalizowane bardziej pod Intela.

Jeśli bierze się zestawy to tak: GeForce + Intel (obaj monopole. GTX670 za ponad 1800zł, gdzie za tą cenę można mieć 7970) i AMD + AMD. Tam gdzie króluję Eyefinity, renderowanie monopoliści nie mają szans. W cepach zmienił to FX, a w GPGPU AMD króluję już od serii HD4xxx

Opublikowano

Tak, tylko popatrz jeszcze, co przy tym pokrecaniu zostalo uzyte, e grach i tak nie poprawi to zbytnio wydajnosci, to bylo wlasnie podkrecanie dla rekordu. Do przecietnego Intela potrzebujesz jedynie na nowo nalozyc paste i jakis cooler lepszy, a nie cieklym azotem chlodzic ;/

Opublikowano

Żeby starsze serie i7 2600k (lepsze, kręciły się do 5.5) trzeba było zainwestować w Megahelmsa(2x wentyl)/Noctuę(2x wentyl)/WC. Teraz trzeba w Macho zainwestować, żeby wykręcić się na 4.5GHz. Na FX Spartan 70zł(lub droższy Fortris 130zł na luzie starczy do dużego o.c.

BTW.

To był rekord świata, a do takich celów używa się ciekłego helu, ciekłego azotu lub suchego lodu.

Opublikowano

Nie gracz, a entuzjasta. To są dwie różne rzeczy. Gracz kupuję GPU za 1k zł maksymalnie, a entuzjasta kupi ci Quad SLI 690..(10k zł). Skąd pewność, że ma "ZAWSZE" najnowszy sprzęt? Wielu ludzi-graczy siedzi jeszcze na 8800Ultra + Q6600.

Zresztą twoja teza na koniec jest zła :) AMD jest very stable w przeciwieństwie do niebieskich. Ponadto jedynie 2600k może lekko przebić FX8xxx w renderingu. Do tworzenia animacji 3D mój kolego to się liczy GPU, nie CPU. Myślisz dlaczego powstały kompilacje Quadro?

Opublikowano

UWAGA UWAGA WNIOSEK KOŃCOWY ^^ INTEL TO ***** AMD PONAD WSZYSTKO !!.

ps. kiedy skończycie ten spam :O ?

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

UWAGA UWAGA WNIOSEK KOŃCOWY ^^ INTEL TO ***** AMD PONAD WSZYSTKO !!.

ps. kiedy skończycie ten spam :O ?

Niech dyskutują, ja tylko wyciągam z tego wnioski, co będzie lepsze. ;)

Opublikowano

GPU odciaza procesor w obliczeniach zwiazanych z grafika, ale sam w sobie to nie bardzo. Jeszcze nie te czasy ;).

Dobrze, na jakiej podstawie tak stwierdzasz ten fakt ? Zauwazylem, ze twoj aktualny procesor to wlasnie AMD, dlatego wiesz, jak on dziala i czy sie zawiesza, jednak powiedz mi, czy w poprzednim komputerze miales Intela, czy w ogole miales dluzsza stycznosc z procesorami tej firmy ? Bo mi sie wydaje, ze nie. Powiedz mi prosze, kiedy zawiesza/zawieszal Ci sie dowolny model intela... A tak poza tym - wsadz AMD do serwera i postaw hosting, w pierwszy dzien posypia sie reklamacje zwiazane z zawiechami.

Tak miałem Intela. Dokładnie obciętego i7 2600k, czyli i5 2500k. Na P67 Pro3 b3 pracował bardzo niestabilnie na standart taktach. Dopiero po podniesieniu napięcia oczko wyżej było dobrze. Zrobiłem na nim 4.5GHz o to był koniec możliwości tej sztuki ma dość znośnym napięciu. Na AMD zrobiłem na luzie 4.3GHz na napięciu 1.45V, ale nie chciałem katować cepa to zjechałem do optymalnych 4.0. Od czasu zjechania na 4.0, 0 zwiech 0 bsodów, gdzie Intel był w tej dziedzinie specem (o/c kolidowało z pamięciami w konsekwencji wywalając errory związane z pamięciami) Do serwerów AMD nie jest za dobry tutaj się zgodzę. Xeon tutaj miecie Operona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...