Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mnożnik procesora się zmniejsza

Pr0_MiKe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co jakiś czas, zwykle co miesiąc lub dwa, następuje taki okres, który trwa tydzień i wtedy procesor ma mnoznik zmniejszony do x3. Przez to nie mam możliwości dobrego działania laptopa z kilkoma programami i przeglądarką, to na razie mi nie przeszkadza, bardziej przeszkadza, gdy gry się ścinają nawet bez programów typu Xfire, GG, itp. Nie wiem jak to naprawić, dodam, że jest to laptop Dell Inspiron 1720, laptop ma uszkodzoną baterię, ale wątpię, by to była tego wina. Przeszukiwałem BIOS, niestety, nie znalazłem nic, co pomogłoby mi z tym problemem. Jeśli dzięki komuś uda mi się naprawić ten problem to będę bardzo wdzięczny :)

Opublikowano

Siedź na zasilaniu, Intele tak chyba mają, że jak na kablu to wydajniejszy, i to widoczne.

Bateria może mieć tutaj znaczenie.

Opublikowano

NoobKillerPL, z powodu tej baterii zawsze siedzę na zasilaniu.

To jest dziwne.

Wchodzę jeszcze raz w BIOS, bo czytałem o SpeedStep. W BIOS pokazuje taktowanie rdzenia 1,8GHz, a w Windowsie w programach 600MHz (co było widać po wydajności). Wyłaczyłem SpeedStep, robię restart i jeszcze raz sprawdzam w BIOS ile mam taktowania rdzenia - 900MHz, dobra... odpalam Windowsa, widać lekką poprawę, faktycznie było 900MHz. Robię jeszcze raz restart, ponownie wchodzę w BIOS. Włączam SpeedStep, zapisuję i ponownie właczam BIOS, pokazuje znowu 1,8GHz... myślałem, że będzie znowu 600MHz. Jednak nie było 600MHz, tylko 1,25GHz. Może niewielka poprawa, bo to około połowa mocy mojego procesora, ale na jakiś czas do naprawy (i minięcia tego bugu) wystarczy. Mimo to, chciałbym to naprawić. Próbowałem tak cały czas - włączać i wyłaczać SpeedStep, ale to nie zadziałało.

Znowu 600Mhz ;/

Opublikowano

Ech... Laptop ma wbudowane takie jakby czujniki taktowania. Jak nic nie robisz, słuchasz muzyki, siedzisz na necie to masz 600MHz, a jak grasz to masz to 1.8GHz. To się nazywa oszczędność i co się dziwisz?

Opublikowano

Anoizm, zrozum, że gdy odpalę coś, np. Minecraft, to są zacinki... Jak gram to nadal mam 600MHz i mam ściny. Jak mi działa normalnie procesor zawsze mam 2,4GHz, czyli mnożnik x12.

Opublikowano

coś pochrzaniłeś z tak strasznym od taktowaniem laptopa do 600Mhz , normalnie laptop zmniejsza tylko o 50% taktowanie procesora

wystarczy ustawić w zarządzaniu energia maksymalna wydajność i już nie będzie zmniejszana częstotliwość procesora

nie potrafisz ustawić profilu dla siebie w programie ? to tylko chwile trwa i przestanie ci zmieniać częstotliwość na mniejszą

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Robem, od formatu posiadam Maksymalną wydajność... a format tu nic nie pomoże, bo już kiedyś miałem tak samo i nie pomagało.

EDIT.

ALE ZE MNIE DEBIL... nudziło mi się, odłączyłem laptopa od zasilania, podłączyłem ponownie i nagle wyniki procesora podskoczyły do maksimum, czyli 2,4GHz, a czasami jest nawet 2,5GHz. Zrobiłem z siebie idiotę, a jednak to faktycznie była wina baterii i zasilania. Przepraszam, że rozpocząłem ten temat, jakbym wiedział, że to będzie takie proste nie pisałbym tego tematu. Zgłoszę ten temat i poprosze moderatora o zamknięcie, a wszystkim tutaj podziękuje, że próbowali mi wyjaśnić i pomóc :) A szczególnie dziękuję NoobKilleraPL, który miał rację od początku. Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...