Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Annie - AP Carry

MrSpritex1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Annie - AP Carry

180px-Annie_0.jpg

Historia

Krótko przed narodzinami League, wśród zakamarków grzesznego państwa-miasta Noxus mieszkali ci, którzy sprzeciwiali się złu propagowanemu przez najwyższe dowództwo. Próba zamachu przez samozwańczego Koronnego Księcia Raschalliona została udaremniona, a plan rozprawiania się z wszelkimi formami opozycji rządu właśnie wchodził w życie. Polityczne i społeczne wyrzutki, zwane Szarym Zakonem, chciały zostawić sąsiadów w spokoju i zgłębiać tajemnice magii. Ich przywódcami było małżeństwo: Gregori Hastur, Wielki Czarodziej, oraz jego żona Amoline, Wiedźma Cieni.

Razem przewodzili wędrującym magom oraz inteligencji z Noxus, próbując znaleźć im schronienie za Great Barrier na terenach rozciągających się na północ od nieprzyjaznej krainy Voodoo Lands. Przeprawa momentami zamieniała się w walkę o przeżycie, jednak Szary Zakon zdołał dotrzeć na ziemię, która dla wielu była nieosiągalna.

Lata po emigracji, Gregori i Amoline urodziło się dziecko: Annie. Od samego początku, rodzice Annie wiedzieli, że ich córka jest wyjątkowa. W wieku dwóch lat, Annie cudownie zaczarowała niedźwiedzia cieni - dzikiego mieszkańca skamieniałych lasów otaczających kolonie - i zrobiła z niego swoje zwierzątko. Aż do dzisiaj nie opuszcza swojego misia 'Tibbers'a' na krok. Często jako zabawkę nosi go przy sobie zaklętego w postaci maskotki. Pochodzenie Annie oraz tajemna magia jej miejsca urodzenia złożyły się na niesłychanie silne magiczne moce, którymi została obdarowana. To właśnie ta dziewczynka jest najczęściej poszukiwanym bohaterem League of Legends - nawet przez państwo-miasto, które wygnałoby jej rodziców, gdyby sami wcześniej nie uciekli.

' Być może Annie jest najpotężniejszym bohaterem, który kiedykolwiek walczył na Fields of Justice. Na samą myśl o tym, jaką posiądzie siłę, gdy dorośnie, przechodzą mi ciarki'. -- Członek Wysokiej Rady Kiersta Mandrake

Plusy i Minusy

+Duży DMG,

+Możliwość sterowania potworkiem z ulti ( tibbersem )

+Ulti zadaje duży dmg , potworek istnieje do 45 sekund i zadaje obrażenia po rzuceniu go i w trakcie jego życia

+CC z pasywu

-focusowana w tf

-papierowa

-ze złymi statami może popsuć grę ,ponieważ pushnięty mid może stworzyć złą sytuację dla team'u

Summoner Spelle

flash.pngignite.png

Moim zdaniem najlepsza kombinacja ,lecz dobre spelle to też:

flash.pngHeal.png

flash.pngcleanse.png -- tylko ,jeśli przeciwnicy mają dużo CC

Item Build

Startujemy z

boots-of-speed.gifhealth-potion.gifx3

Potem polecam kupić

dorans-ring.gifx3 ,by dostać trochę HP , mana regen i AP.

Następnie kupujemy

3010.gif by nie wracać się po manę i dłużej trzymać na linii.

Przy następnym powrocie kupujemy

rabadons-deathcap.gif sorcerers-shoes.gif

Następnie

void-staff.gif

Teraz kupujemy

rylais-crystal-scepter.gifmorellos-evil-tome.gif

Ostatnim itemem będzie

Banshee%27s_Veil.gif - jeśli w enemy team'ie jest większość AP i chcemy dłużej trzymać lub zhonyas-hourglass.gif jeśli w enemy jest więcej AD i chcemy mieć troszkę więcej AP :)

Runy

greater-mark-of-insight.pngMagic Penetration - Obowiązkowo x9

greater-glyph-of-force.png AP (Flat ,na początek się przyda) albo mr per lvl , x9

greater-seal-of-clarity.png AP per lvl / AP flat x9

greater-quintessence-of-potency.png AP , x3

Masterki

Są dwie opcje:

1337443834-U307916.png

lub (drugie z masteries plannera,nie chce mi się na nowo ustawiać)

2183e3de2d.png

Tutaj do wyboru

:)

Etapy Gry

Early

Kupujemy pierwsze itemy , dajemy punkt w "Q" i lecimy na linie - mid.Jeśli przeciwnika jeszcze nie ma ,to warto się skryć w krzakach przy rzece.Oczywiście farmimy.Jeśli mamy Lux , Morganę to uważamy na snare, przez to możemy mieć na sobie first blood.Mając wszystkie skille próbujemy pokonać naszego przeciwnika ,jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej.Staramy się harrasować przeciwnika z Q , potem tylko podejść , W+Q=You have slain an enemy! Cały czas farmimy ,jeśli tylko można.

Mid

Mamy ulti ,teraz będzie zabawa.Podchodzimy do przeciwnika ,rzucamy W+Q,staramy się tym naładować pasyw , potem ulti i nawalamy ile wlezie ze wszystkiego ,podczas gdy przeciwnik jest zestunowany.Jeśli mamy kilka killi ,to możemy zrobić gank na inną linię ,by wspólnie zrobić killa.Opłaca też się wardować krzaki ,wyręczać supporta ,jeśli mamy czas.Nie zapominamy o farmie.

Late

Tutaj się zaczynają team fighty - zła sytuacja dla AP Carry,bo jest focusowana.Staramy się stać z boku i rzucać Q+W ,jeśli widzimy ,iż przeciwnik nie posiada dużej ilości HP ,to stunujemy go używając ulti i nawalamy ze wszystkich skilli ile wlezie ,by mieć killa.Dalej farmimy.

Skille

1337444010-U307916.png

No to chyba tyle

:) Pozdrawiam!

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Naucz mnie jak wlozyc x9 quinty.

Nigdy nie zaczyna sie z doranem ani nie stackuje sie ich na annie.

Zamiast 1ap w masterkach lepiej dac w ulepszenie spelli.

Opublikowano

Źle rozdane skille maksuje się w a nie q ja bym jeszcze troche zmienil itemy ale poza tym to całkiem niezły tut

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

@up dzieki q duzo latwiej sie farmi wiec sie je maxuje

Skladaj Roa na annie

Placz ze nic nie bijesz.

Niebieskie runy powinny byc magic resist.

Mowisz ze focusowana w tfach przeciez to normalne ze sie focusuje ap/ad carry bo robia najwiecej dmg

Startuje sie zawsze z butami i sklada 2-3 dorany zeby miec mana regen i troche hp

Piszesz ze kolejnosc nie wazna przy skladaniu rylaia i rabadona wychodzi na to ze masz dopiero ten dmg w 30+ minucie gdzie annie juz slabnie wiec moje pytanie kiedy ona ma miec dmg jak skladasz hp ze smieszna iloscia ap?

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

2x up

Wystarczy 1 w q do farmy a jak maxujesz w to wali ono o wiele wiecej dmg

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Zmora to był fail,poprawie xD maxuje q bo tak mi się gra lepiej.roa na początek i rylai,by nie padać 1v1 ,inaczej masz 1100 hp i 1v1 trwa ok. 4sec ,gdzie ty przegrasz.ze zmorą poprawię xD

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Jak kupujesz void staffa to sprzedajesz sorcerki ? Czy źle zrozumiałem ?

Maksowanie "q" jest całkiem ok, sam tak robię. Chociaż mimo wszystko lepiej maksować "w" bo bije aoe.

Tak samo masterki w utility. Ludzie tak robią, moim zdaniem buffy to shit i lepiej pójść 21/9/0

A no i stun z passywki wcale nie jest minusem. Wręcz przeciwnie - jest to spory plus. Jedna z mocniejszych passywek.

A no i zapomniałem. Build to 3 poty i buty, potem 3x doran ring, a następnie rashujesz rabadona.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Dzięki za rady , teraz aktualizuję poradnik usuwając Lich Bane i coś dodam :)

@up

tak ,sprzedajesz sorcerki ,bo podobno void staff z tymi butami zbyt mało daje ;]

@edit

update :) teraz chyba wszystko dobrze ;)

@down

dzięki za info, poprawię :]

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

@up

Buty +20 pen

Void 40%

Ktoś ma 100 mresa - buty odejmują 20 a potem void 40% z pozostałego. 100-20=80 80*60%=48 Czyli zostaje mu 48 mresa.

100*60%=60 - bez butów zostaje mu 60 mresa. Prawda, że jak masz buty to void staff mniej odejmuje, ale nadal buty + staff dają więcej.

300mresa - 300-20=280 280*60%= 168 mresa - z butami

300*60%= 180 mresa - bez butów

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

roa na początek i rylai,by nie padać 1v1 ,inaczej masz 1100 hp i 1v1 trwa ok. 4sec ,gdzie ty przegrasz

Annie to jest nuker, albo ona wpuści 3 spelle i zabije albo dostanie 2 i padnie. Inaczej nie będzie.

Opublikowano

Po chuj hp na annie?to postac ktora musi zrobic combo w tf i padnac

Pierwszy item to buty potem 2dorany lub od razu klepiesz rabadona.

Potem przebicie a nie cackac sie z rylaiem czy rozdzka wiekow

Skille dobre,masterki w miare,runy:znaki przebicie reszta ap

Spelle:nigdy nie heal,tylko ignite i flash,zeby moc combo wykonac i zabic

sstwc.jpg

Opublikowano

Ty for info.Zaraz będzie poprawka,choć ja zwykle na carry biorę heal ,by w razie czego się wyleczyć i dalej spamić skillami xD

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Ja tam wolę dorany stackować na nią, fajny mana regen i z lane nei trzeba schodzić, ale katalizator też nie jest zły. :)

Ogólnie poradnik fajny.

1337174524-U173186.png

Mam Ci nawinąć o miłości? Tak, Chuja to prawda.

Mogę nawinac o porazkach, znam je od dawna

Opublikowano

Jeśli RoA składasz po 3 doranach, butach i rabadonie, to ja powodzenia życzę ^^

Nie, nie :P

Nie składam RoA jak stakuję doranky :)

1337174524-U173186.png

Mam Ci nawinąć o miłości? Tak, Chuja to prawda.

Mogę nawinac o porazkach, znam je od dawna

Opublikowano

Albo stakujesz dorany i rabadon albo 1 doran RoA .. RoA opłacalna jest tylko kupiona w początkowej fazie gry żeby hp się nastakowało

Opublikowano

Co to jest za żal, wtf w ogóle? Miło Ci jak ktoś hejtuje? Zresztą tutaj krytyka słuszna, bo poradnik żałosny. Masterki 21/9/0 op na castera, nawet te 21/0/9 źle rozłożone...

Gold Member

nvm

Opublikowano

@up

1.Skończ grać w metina " co to jest za żal " - what the fuck is that?

2. " wtf w ogóle " - angielskiego nie znasz? przetłumaczenie - co jest kur*a w ogóle , nie brzmi to specjalnie dobrze, po polsku.

3.Masterki takie zrobiłem,bo mnie o to prosili.

4.Poradnik nie jest żałosny,mówisz tak ,bo powiedziałem ,że tut o dariusie jest do dupy.Po prostu nie umiesz patrzeć ,jak hejtują twojego chłopaka.

5.Nie podoba się coś? Wyjdź i nie wracaj albo powiedz na spokojnie ,co zmienić i co poprawić.Takiej krytyki to nawet nie czytam.

random.jpg

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Nie znam tamtego człowieka spamerze. Dorany na annie? RoA better 300x. No tak, przecież jest, ale RoA po Rabbadonie - po mistrzowsku. Tak poradnik jest żałosny, niech Cię nie obchodzi mój sposób pisania, bo jest to tylko i wyłącznie moja sprawa.

Masz rację, a noobsy grają wg troll poradników :( Gank na inny lane tylko gdy mamy kilka killi? To chyba w 50 minucie masz zamiar gankować lub masz na midzie totalnego nooba :O

Midgame - opłaca się wardować... W early 13059103950139x bardziej się opłaca, bo właśnie wtedy jest czas na ganki junglera o_O potem już support to zrobi, a nawet jeśli nie to nie napisałeś w early, -10 pkt dla Gryffindoru :(

Gold Member

nvm

Opublikowano

@up

1.Skończ grać w metina " co to jest za żal " - what the fuck is that?

2. " wtf w ogóle " - angielskiego nie znasz? przetłumaczenie - co jest kur*a w ogóle , nie brzmi to specjalnie dobrze, po polsku.

3.Masterki takie zrobiłem,bo mnie o to prosili.

4.Poradnik nie jest żałosny,mówisz tak ,bo powiedziałem ,że tut o dariusie jest do dupy.Po prostu nie umiesz patrzeć ,jak hejtują twojego chłopaka.

5.Nie podoba się coś? Wyjdź i nie wracaj albo powiedz na spokojnie ,co zmienić i co poprawić.Takiej krytyki to nawet nie czytam.

5. a jednak, sam spinasz, bo ktos ci zle ocenil poradnik. Najgorsze jest to, ze ten ktos pisze dobrze, a ty nie mozesz tego pojac i uswiadomic sobie, ze jednak powinienes przyznac mu racje i to poprawic.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

3x doran? Pozdro, lepiej już składać RoA, masterki gówniane rozłożone, glify powinny być pod m. resist, a pieczęcie pod m. regen.

9777920400_1341294249.png

Opublikowano

roa na annie = no dmg czyli uselles annie (chyba ze gramy vs Le Blanc albo normale 20 lvl)

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...