Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konto Bankowe w MySQL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Jakiś czas temu napisałem quest na bank (od podstaw) z zapisywaniem stanu konta, pinu itd do bazy danych. Jest to "wczesna wersja", taka, byle by działała, więc nie ma nadzwyczajnych rewelacji. Być może ktoś to dalej sobie rozwinie, mi się już lekko odechciało. Quest ten można rozbudować dalej, na przykład dodać przelewy, kredyty, lokaty czy kto tam ma jaką wyobraźnie i zasoby pomysłów ;) Aby wszystko poprawnie działało, najpierw trzeba dodać dwa wpisy, jeden do quest_functions, a drugi do questlib.lua oraz dwie tabelki do bazy danych (jedna do log, druga do player)

wpis do questlib.lua oraz wpis do quest_functions: : http://wklej.to/5tZAe oraz należy dodać funkcję "query"

Kod quest'a: http://wklej.to/1Q7uY - stara wersja

Tabelki do bazy: http://wklej.to/n08S9

fbfl.jpg

cgin.jpg

Wszystko jak widać - jakoś działa :)

Pozdrawiam

---------------------------------------------

UPDATE 30.05.2012

Nowe Tabelki: http://wklej.to/jy2Lq

Nowy Quest: http://wklej.to/WCAgf

w becie v2 poprawiono:

-błąd z wypłacaniem dowolnej kwoty yang

-dodano zapisywanie daty dokonywanych operacji

-dodano zabezpieczenie przed zbugowaniem ekwipunku nadmierną wypłaconą ilością yang

-dodano transakcje ( przelewy beta )

-wypłacanie danej kwoty w bryłkach ( beta )

Uwaga! Aby ustalić kwotę bryłek, należy zmienić tą linijkę: local gold_bar = 100000000

WAŻNE!

Co do przelewów, radzę uważnie wpisywać czyiś numer konta, ponieważ nie wiem narazie jak zwracać true szukając czyjegoś numeru konta, więc przy pomyłce przelew może nigdzie nie przejść.

A tam gdzie jest wypłacanie bryłek, proszę o wpisywanie zaokrąglonych kwot, w kolejne wersji dodam prawdopodobnie wybór ilości bryłek by nie było nieporozumień, ta wersja jest tak tymczasowo :)

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Słabe.

Chyba że rozbudujesz.

Ale na tyle co teraz jest to można zrobić bez sql. (Nawet na mpc jest taki quest)

Co z tego że nie używa SQL jak ma te same funkcje i jest mniej skomplikowany?

Geniusz tkwi w prostocie.

Pomysł bardzo dobry, ale rozpędziłeś się, zrobiłeś tylko podstawowe funkcje i zepsułeś.

Mogłeś dać na forum finalną wersje questa, przelewy, jakieś dodatkowe pro funkcje. Napewno lepiej by to było odebrane.

A ty tylko stanąłeś na podstawowych funkcjach.

Tak się rozpędziłeś pod wpływem emocji że nawet tabelki na początku zapomniałeś podać...

Opublikowano

W każdej chwili mogę to usunąć, nie ma problemu. Chciałem zobaczyć tylko reakcję i czy warto by było dalej to rozwijać ;) Jeśli idea tego questa spotka się z pozytywnymi opiniami, rozwinę go i dodam lepszą wersję, wraz z przelewani, logami i tym podobne :)

Opublikowano

Podoba mi się to co robisz. ^_^

@damomo

masz dużo racji, ale otwórz sobie spoiler w mojej sygnaturze. Wydaje mi się ze mimo wszystko mój wkład w tym dziale przydał się wielu ludziom. Innych oczywiście też się przydał, i to pewnie wiele, wiele razy bardziej od mojego, ale ważne jest to ja sam ułatwiłem wielu życie :D

sygnatura2.png

Opublikowano

Przy większej ilości osób na serwerze, może obciążyć bazę trochę..

Quest fajny, mogę Ci go przetestować - ale wieczorem gdy bd miał maszynę;d

Opublikowano

Ja tego chyba nawet nie potrafię wgrać.. xD

Podczas wgrywania jest to:

Calls undeclared function!:

query

Abort trap...

Wszystko dopisałem to co dałeś. O co kaman? :)

@Down. OK, dzięki zaraz przetestuje. @Edit. Wgrało. :)

Działa idealnie (raczej). Jeszcze raz dzięki. :)

Opublikowano

Dość późno to dawałem i się trochę jednak pośpieszyłem :) Musisz dodać jeszcze do quest_functions funkcję query

Opublikowano

data ?

local data = os.date('%Y-%m-%d %H:%M:%S')

przykład : 2012-05-16 15:57:03

@top

dlaczego po angielsku ?!

umarł

Opublikowano

Quest bardzo fajny dlatego że można mieć większą sumę w banku czyli np zamiast 2kkk możemy miec 10kkk tak jak jest pokazane na screenach

06335296784396897220.png

Opublikowano

data ?

local data = os.date('%Y-%m-%d %H:%M:%S')

przykład : 2012-05-16 15:57:03

@top

dlaczego po angielsku ?!

Angielski jest bardzo uniwersalny, wiele osób go może zrozumieć, nie tylko z polski :) Nie ma też polskich znaków diakrytycznych

Z datą miałem drobne problemy, dlatego jej nie dodałem

Opublikowano

Jaki ? przezajebisty inteligenty programisto :) ?

Cioto zjebana jak śmiesz kurwo wytykać innym błędy jebnięty lamusie,napisz kurwa co to za błąd kurwo mała

Opublikowano

Dargon, na wszelki wypadek przed linijką

pc.change_money(remove_money)

dodaj

if remove_money < 0 then
say("Nie możesz wypłacić ujemnej kwoty")
return
end

Jednak juz nic. Myślałem, ze tam ejs funkcja pc.remove_money, która idzie zbgować wartościa ujemną. Nvm

EDIT:

Na wszelki wypadek linijkę

if add_money < 2000000000 then

zamień na

if add_money < 2000000000 and add_money > 0 then

bo potem masz zmianę wartości z minusem i jak w inpucie dasz minus to o ile dobrze pamietam jeszcze tobie kase doda.

Opublikowano

Dargon, na wszelki wypadek przed linijką

pc.change_money(remove_money)

dodaj

if remove_money < 0 then
say("Nie możesz wypłacić ujemnej kwoty")
return
end

Jednak juz nic. Myślałem, ze tam ejs funkcja pc.remove_money, która idzie zbgować wartościa ujemną. Nvm

EDIT:

Na wszelki wypadek linijkę

if add_money < 2000000000 then

zamień na

if add_money < 2000000000 and add_money > 0 then

bo potem masz zmianę wartości z minusem i jak w inpucie dasz minus to o ile dobrze pamietam jeszcze tobie kase doda.

Tak, pamiętam ten Bug :) Jeśli zrobię lepszą wersje to to uwzględnię

Opublikowano

Stary świetna robota ; )

Jeśli to udostępniłeś sam z siebie dla forum można cię nazwać; Ratownikiem tego działu.

Niestety ale taka Jest prawda dział Metin2 schodzi...

Nie martw się hejterami zawszę będą byli i są...Nic na to nie poradzisz.

Praca jest świetna jeszcze tylko sprawdzić czy to działa i wg.

Trzymaj tak dalej !

Pozdrawiam, AmOs : )

1355920968-U274371.jpg

Obiecanki Cacanki z 2008 roku

:D

Opublikowano

Działać działa (bynajmniej mi :P), możliwe, że nie do końca dobrze, lecz czego wymagać od wczesnej wersji :)

Opublikowano

ale czekaj czekaj ... przecież tutaj jeżeli wpiszesz obojętnie jaką ilość yang, to chuj na chuju stanie, ale gdy nie będziesz miał tyle yang na koncie to i tak ją dostaniesz ...

umarł

Opublikowano

ale czekaj czekaj ... przecież tutaj jeżeli wpiszesz obojętnie jaką ilość yang, to chuj na chuju stanie, ale gdy nie będziesz miał tyle yang na koncie to i tak ją dostaniesz ...

Tak, nie dodałem sprawdzania posiadanych yang, dlatego :) Dodanie tego nie stanowi raczej większego problemu, wystarczy porównać wpisywane yang do posiadanych

A właściwie niby jest, ale może nie działa :) Sprawdzę jutro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...