Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakończenie ME3 - opinie, spekulacje. *SPOILER ALERT*

hrabia14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno ten ending jest z tego powodu, bo na długo przed premierą wyciekł scenariusz do neta i musieli go zmieniać.

Opublikowano

To też możliwe... ale popatrzcie też na inne gry - Asura's Wrath choćby, na Xboxa 360. Zrobili identyczną sytuację, ładne zakończenie, wszystko cacy, a tu Capcom ogłasza DLC z "PRAWDZIWYM ZAKOŃCZENIEM", które prawdopodobnie zostało wycięte z gry, żeby zarobić dodatkowy hajs. Identycznie może być w przypadku Mass Effecta 3, szczególnie że EA macza swoje paluchy we wszystkich grach, których jest wydawcą - zjebała Rage, zjebie i ME3...

FrediBlog - lifestyle'owy blog młodego internauty

Opublikowano

Asura's Wrath nie jest tego pierwszym przykładem, bo wcześniej DLC z prawdziwym zakończeniem dał Ubisoft w Prince Of Persia z 2008 roku reedycji z NES'a.

A tu niby ma być za darmo DLC. Ehe zobaczymy...

Opublikowano

To ponoc nie ma być nowe zakończenie, a tylko wyjaśnienie poszczególnych kwesti, ew. dodanie czegośc, bo EDI, Ashley i Kaidan wrócili do nagrywania dialogów ;>

Wina zawsze leży po środku. Nie wiadomo tylko, gdzie leży środek.

Opublikowano

Tak, wedle tego co BioWare powiedziało - nie będzie zmiany zakończenia, a jego wyjaśnienie. Czyli jak to pieknie ujął Angry Joe: "nie zabiorą nam swojego gówna, tylko wytłumaczą, dlaczego śmierdzi". Będą to same filmiki, prawdopodobnie też jakieś dialogi, ale żadnych akcji sterowania Shepardem nie będzie - po co się męczyć...

Opublikowano

Niby tak, ale w 3-4 miesiące nie nagrają chyba samych dialogów pod sam koniec.. Liczę na potwierdzenie teorii indoktrynacji/ewentualnie inne rozwiązanie podczas spotkania ze Zwiastunem na Ziemi (np, Shepard nie dostaje promieniem, dobiega do przejścia na Cytadele i dopiero tam wszystko się wyjaśnia), czy nowe możliwości z Katalizatorem.

btw, tak biorąc wszystko na logikę: Gdyby Anderson zabił, a nie postrzelił w nogi kai Lenga, to świat mógłby zostać ocalony bez śmierci Sheparda, Cerberus nie uzyskał by proteańskiego Wi z Thessi.. Fakt faktem, że Człowiek Iluzja mógł znaleźć kogoś innego od KI, ale "lubię teorie spiskowe" ^^

Opublikowano

Anderson nie zabił Kai Lenga, bo miał szlachetne serce, a poza tym jego ukochana Kahlee Sanders leżała obok niego o włos od śmierci, co też miało na niego wpływ.

A możliwości katalizatora? My nie wiemy, co on zrobił, co może zrobić. Rozbicie przekaźników masy i cytadeli dzieje sie tylko w głowie Sheparda, tak normalnie on ginie trafiony promieniem Zwiastuna, a jedynie gdy mamy pełen arsenał zasobów wojennych i "chcemy" zniszczyć Żniwiarzy pojawia się ta scena z oddechem Sheparda, który po prostu może uwalnia się od wpływu Żniwiarzy, a nasza armada roznosi ich właśnie w pizdu.

Opublikowano

Anderson wspomina, że za każdym razem jak spotykał Kai Lenga, to cwaniak był coraz silniejszy. Raz miał z nim problemy na Omedze. To możliwe jest, że Człowiek Iluzja go połatał i był jednym z pierwszych, kto miał implanty żniwiarzy w Cerberusie ?

Opublikowano

Anderson wspomina, że za każdym razem jak spotykał Kai Lenga, to cwaniak był coraz silniejszy. Raz miał z nim problemy na Omedze. To możliwe jest, że Człowiek Iluzja go połatał i był jednym z pierwszych, kto miał implanty żniwiarzy w Cerberusie ?

Pierwszym był Randall Enzo i miał ich najwięcej. KL był indoktrynowany, ale nie wiadomo czy przez implanty. A łatał go na pewno Cerberus, przymierze go odrzuciło.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Przecież napisałem, że nie zabił Kai Lenga :)

@up

Raczej tak, podczas 3 są momenty, kiedy pojawia się info o implantach i indoktrynacji żniwiarzy w KI.

Opublikowano

Randall Enzo był nie tylko indoktrynowany, ale był drugim pacjentem projektu łazarz.

Swoją drogą, zastanawiam się czemu Enzo rzucił się na Cerberusa, skoro był indoktrynowany przez implanty które mu wszczepili ?

Opublikowano

Randall Enzo był nie tylko indoktrynowany, ale był drugim pacjentem projektu łazarz.

Swoją drogą, zastanawiam się czemu Enzo rzucił się na Cerberusa, skoro był indoktrynowany przez implanty które mu wszczepili ?

Śmierć Inali, mocne przeżycia emocjonalne mogą zachwiać proces indoktrynacji, która zresztą mogła nastąpić dopiero po wydarzeniach z MEI.

Opublikowano

Czyli patrząc pod tym punktem w zasadzie.

Teoria indoktrynacji ma też drugie dno, bo Shepard w ME3 wspomina poległych podczas jego akcji np. Kaidana / Ashley z Virmiru i resztę zależy jak potoczy się nasza gra. Czyli tutaj indoktrynacja może być zachwiana.

Opublikowano

Prawda, jednak jeśli idziemy teorią indoktrynacji, to całe zakończenie jest projekcją umysłu sheparda i "myśl w myśli" (incepcja? :D) to już dziwne.

Umysł Sheparda reprezentują jego działania "fizyczne" w ostatniej wizji, nie wiem czy możliwe byłoby takie "wspominanie we śnie"... (wizji)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wrażenia po zakończeniu mass effect 3...hm,dodam,że jest to zakończenie nie uwzględniające darmowego patcha aktualizującego.Nie jest tak złe jak je wszyscy przedstawiają,ale pozostaje spory niesmak.O ile sama trzecia część trylogii miała swoje lepsze i gorsze momenty(z przewagą tych pierwszych) to końcówka zdecydowanie zalicza się do tych gorszych momentów w grze.Zacznijmy od tego,że praktycznie cała gra powinna sprowadzać się to tego zakończenia.Co to znaczy?Że,wszystkie wybory jakie podejmowaliśmy w czasie gry powinny mieć swój finał właśnie w tej części gry co niestety nie nastąpiło i chyba(osobiście)to jest największy problem.Np.na początku ratując Jack nie wiemy czy przeżyła swoją walkę czy nie,to samo z Gruntem i wieloma innymi postaciami.Nie mają swoich przysłowiowych 5 minut co niestety powoduje,że mamy spory niedosyt w czasie gry.Praktycznie nic nie wiemy co się stało.W mojej wersji wydarzeń Mordin zginął poświęcając się dla Krogan,Legion również oddał ,,życie'' dla Geth'ów.I z jakiegoś nieznanego powodu zarówno Garuus jaki i Liara,mimo,iż byli na ziemie znaleźli się na statku Jokera.Gdyby jeszcze była tam Tali to bym zrozumiał,ale jakim cudem towarzysze,którzy najpewniej zginęli zniszczeni przez Zwiastuna?W uniwersum Mass effect nie ma przecież teleportacji...Drugi zarzut to zupełnie brak logiki w zakończeniu.Dlaczego fala zielona oraz niebieska mogą zagrozić Normandii skoro teoretycznie tylko czerwona niszczy maszyny?W każdym(poprawcie mnie jak się mylę)zakończeniu przekaźniki masy zostają zniszczone,co prowadzi do śmiesznej sytuacji w,której to cała społeczność galaktyczna zostaje uwięziona w naszej galaktyce.I nie ma co z tym zrobić.Quarianie oraz Turianie nie mogą nawet jeść naszego żarcia,prędzej wymrą z głodu niż się wydostaną z powrotem do siebie

:D

.Pozostaje jeszcze kwestia tajemniczej planety na,której ląduje statek pasterza,jednak nad tym nie mam zamiaru się zastanawiać...I ostatnia irytująca mnie kwestia.Wszędobylski dzieciak.Ta...nie cierpię go.Chyba żaden małolat mnie tak nie wkurzył jak ten.Nie dość,że w czasie ,,koszmarów'' gonimy go zamiast(np.w moim przypadku Ashley albo nawet Wrex'a jak nie żyje)to wygląda na to,że nasz komandos najbardziej dotknięty został śmiercią małego,obcego zupełnie mu nie znanego dziecka...

<_<

Nie kupuje tego.O ile jeszcze to bym zniósł to fakt,że to samo dziecko ujrzeliśmy na końcu rozrywki i przemawia do nas jak jakiś pan i władca żniwiarzy,(którym pewnie imo jest)dając nam do wyboru trzy drogi(Złą,gorszą i najgorszą)sprawia,że naprawdę mam na co być wściekły.Nie pofatygowali się nawet na jedno pozytywne zakończenie,które pokazał by nam,że jednak jest o co walczyć,zamiast tego musieli zupełnie od dupy strony podejść do tematu i sprawić by ta ,,trylogia'' nie zakończyła się dobrze ani źle,ale możliwie tak otwarcie jak to tylko możliwe bo przecież kasa musi płynąć.Po takim zabiegu nie dziwię się,że EA dostało nagrodę najgorszej firmy a Ameryce 2012 r.Szkoda,że taki wspaniały cykl tak się zakończył bo przynajmniej dotrzymają(mam nadzieje)obietnicy i rzeczywiście będzie to ostatnia gra z komandorem Shepardem w roli głównej.Uniwersum Mass effect jest naprawdę ogromne i mam spory potencjał,ale z taką firmą nie wróże temu nic dobrego.Skończy pewnie jak Dragon Age..,ale pożyjemy zobaczymy.

@Up

Propo teorii indoktrynacji to zdecydowanie za piękne by było prawdziwe.Szkoda bo miało by to całkiem logiczny sens i byłby to jeden z najlepszych polt twistów w dziejach gier video.Ale,jak EA ogłosiło to tylko wymysł fanów.

Opublikowano

Jeśli chodzi o miejsce rozbicia się Normandii... Podejrzewam że jest to planeta, gdzie mieliśmy misje lojalnościową Jacoba czyli bodajże Aeia w Alfa Draconis systemie.

Jeśli o dzieciaka chodzi... Sądzę że jego rola nie jest jeszcze skończona, bo w Extended Cut zaczął wyjaśnić początki żniwiarzy, więc DLC z Lewiatanem z Dis może być następne w kolejce i może czegoś więcej się dowiemy.

Co do TI... Ona i tak według mnie jest prawdziwa, bo skoro Shepard po strzale w Andersona na cytadeli krwawi, to oznacza że musiała się w jego umyśle toczyć wojna, bo nie powiecie że nie.

Opublikowano

Mnie tylko zastanawia, czemu ludzie gadają, że dzieciak ma dziwną logikę. No, może troszeczke pokrętna ona jest, ale jak się stoi "na wyżynach" to na takie pierdoły jak ofiary się nie zważa - on przekształcał ludzi w istoty doskonałe, czyli w żniwiarzy, więc idąc jego tokiem myślenia, mógł stawać się wybawieniem dla mieszkających ras. Sam fakt, że nie niszczył życia mało rozwiniętego zdaje się to potwierdzać, no ale to już zależy od punktu patrzenia.

Opublikowano

Mnie tylko zastanawia, czemu ludzie gadają, że dzieciak ma dziwną logikę. No, może troszeczke pokrętna ona jest, ale jak się stoi "na wyżynach" to na takie pierdoły jak ofiary się nie zważa - on przekształcał ludzi w istoty doskonałe, czyli w żniwiarzy, więc idąc jego tokiem myślenia, mógł stawać się wybawieniem dla mieszkających ras. Sam fakt, że nie niszczył życia mało rozwiniętego zdaje się to potwierdzać, no ale to już zależy od punktu patrzenia.

Tak, ale najbardziej mnie powaliło rozumowanie "Nie jesteście gotowi na syntezę, więc wyrżniemy was w pień, bo inaczej sami to zrobicie :)"

Opublikowano

Ale dzieciak sam twierdzi, że za czasów cyklu Protean chciał dokonać syntezy, ale nie były rasy organiczne gotowe.

Inna sprawa, że Shepard jest pierwszą w historii istotą, która tak daleko zaszła, ale czy można mówić tu o przewidzeniu poczynań Sheparda ? Raczej nie.

Chociaż ciekawym jest to, że jak był cykl Protean, to Turian, Asari, Salarian, Ludzi, Krogan Batarian, Hanarów, Volusów, Drelli Elkorów czy Quarian zignorowali... Baaa nawet wtedy Yahgowie byli, ale musieli być w formie pierwotniaka zapewne, a wyżej wymienione rasy zapewne musiały być u początku swej drogi do chwały, czyli ludzie u prehistorii musieli być bodajże.

Opublikowano

Mnie jednak zastanawia... czemu po strzale Sheparda w Andersona on sam ma ranę? To by pokazywało że teoria indoktrynacji jest jednak po części przynajmniej prawdziwa.

:)
Opublikowano

Widzę, że jesteś Bronies :D Bo ja też :P

Co do zakończenia :P

Skoro przeżył tylko Joker to jakim cudem było kolejne życie rasy ludzkiej :D

Ogólnie te zakończenie mnie bardzo zmieszało ... Sam nawet nie wiem, czy się udało czy nie :P

MAL

Uwielbiam "znawców" , którzy nakładają swój styl gry innym. Każdy ma własny styl i upodobania... Trzeba je tylko odkryć.

Opublikowano

Dla mnie BioWare się stoczyło ,wszystko przez nasze kochane EA .Te zakończenie to jakaś kpina ,oni sobie z kupców ,fanów serii jaja robią. Oni ludzi za idiotów mieli ? Dostali za swoje i dobrze (pozwy ,EA najgorszą amerykańską firmą roku). ME zawsze było dla mnie jak książka ,zachwycało fabułą ,a tu na zakończenie taka lipa. Jednak mam nadzieję ,że panowie z BioWare odważą się postawić też bandzie złodziei i kolejna część będzie naprawdę dobra .Liczę ,że "czerwone" zakończenie będzie tym kanonicznym.

1331059428-U215643.gif

• 2 tygodnie później...
Gość kamil40013
Opublikowano

Anderson nie zabił Kai Lenga, bo miał szlachetne serce, a poza tym jego ukochana Kahlee Sanders leżała obok niego o włos od śmierci, co też miało na niego wpływ.

A możliwości katalizatora? My nie wiemy, co on zrobił, co może zrobić. Rozbicie przekaźników masy i cytadeli dzieje sie tylko w głowie Sheparda, tak normalnie on ginie trafiony promieniem Zwiastuna, a jedynie gdy mamy pełen arsenał zasobów wojennych i "chcemy" zniszczyć Żniwiarzy pojawia się ta scena z oddechem Sheparda, który po prostu może uwalnia się od wpływu Żniwiarzy, a nasza armada roznosi ich właśnie w pizdu.

Czemu myślisz , że to wszystko się dzieje w głowie Sheparda ?. Nikt tak nie mówił. A jeśli by to było w jego głowie to cykl na 100% dalej trwa. Być może idziesz w dobrą stronę. Bo serio na ziemi mógł zostać trafiony tym promieniem i tam już zostać. I to odnosiło by się do tej sceny na końcu.

Opublikowano

@Up. To co napisałem nie jest już wazne, bo DLC zmieniło sprawę - po trafieniu Shepard żyje, słyszymy o tym u staruszka admirała przez radio. Więc skoro przeżył to jednocześnie po dotarciu na Cytadelę spotyka się i z Człowiekiem Iluzją i z Andersonem i tylko kawałek tego co widzi to walka w jego głowie. Strzela w Andersona i sam ma ranę?

Chociaż, tak myślałem nad tym ostatnio - on strzelił w Andersona i Anderson miał ranę, bo umiera pod sam koniec bytności przy konsoli sterowania. A rana u Sheparda może być po trafieniu promieniem Zwiastuna, nie po "walce w jego głowie"...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...