Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym sie rozni procesor amd od intela?

xXDeathXx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podstawka - np socket lga 1155 i am3+. Oraz w niektórych wydajność ( intel wygrywa ).

Amd pakuje 8 rdzeni po 3.3 ghz, a 2 rdzeniowy intel i3 3.3 ghz jest wydajniejszy :D

graphic.png

Opublikowano

@up

Nie jest wydajniejszy, pokaż mi dowód.

@topic

Cena (amd wygrywa), zastosowane technologie (intel wygrywa), podstawka. Mimo wszystko wolę amd.

Ano i do gier lepszy jest intel a do obliczeń np. gdy renderujesz film lepszy jest amd.

Opublikowano

Jeśli będziesz renderował, obrabiał filmy, kodował x264, pracował w Sandrze to ten cep się nada. Jeśli chcesz FX to tylko FX8120 w wersji TDP 95W.

Jeśli będziesz bezmyślne grał to i5 2500k.

Opublikowano

Jak kolega @Anoizm napisał,

Jeżeli chcesz grać to wybierz corea i5 2500k sam go posiadam i jest idealny, lecz ten procesor: AMD X8 FX-8150

Jest prawie taki sam jak 2500k w grach lecz wypada nieco słabiej dlatego prawie, a no i oczywiście więcej zżera prądu a jak chcesz podkręcić tego amd to zaopatrz się w azot, wode czy coś do chlodzenia, jednak nie warto bo wiele plyt glownych ma problem z tym procesorem.

Opublikowano

Po kija brać 200zł droższy procesor, który ma wyższe takty? FX kręcisz mnożnikiem i nawet to mój kot by zrobił. Wystarczy mnożnik podnieść i masz taką samą wydajność, jak 8150, który jest droższy.

Wiele płyt ma problem z nim? Zwykłe badziewie za 200zł z obsługą AM3+ utrzyma każdego FX na 4.2GHz.

jak chcesz podkręcić tego amd to zaopatrz się w azot, wode czy coś do chlodzeni

Tutaj padłem. Na boxi'e można zrobić duże o/c ale będzie hałas. Na samo wodowanie procesora wyda równowartość jego. (blok, rez, pompka,chłodnica 120mm węże, złączki, 2x wentyl np. Enermax) Azotu używa się do extreme overclockingu. Do niego wystarczy zwykły Mugen 2, Macho.

Opublikowano

@Anoizm

Z azotem przesadziłem :P Zalezy co bedzie robic z nim, bo juz bili rekordy w podkrecaniu :)

Gdyby podniosl do 4,2 to wiekszosc modulow jest wtedy wylaczana ale tez racja bezproblemowo obsluguje pamieci taktowane. 8 rdzeni to duzo ale zalezy kto jak do odbiera bo procek zawiera 4 moduly ktore zawieraja 8 jednostek alu oraz cztery fpu wszystko jest dobrane by chodzil jak najszybciej, na energoszczednym trybie chodzi bodajze na 1,2.

Glownie Fx sluza do podkrecania.

Opublikowano

Procka nie chce podkręcać ponieważ: nie umiem i nigdy mi to nie przeszkadzało .

W gry chcę grać tylko na max wymaganiach lub miedzy średnimi a max.

Gdybym brał i5 to zaproponujcie mi jakąś płytę główną do 400zl

@down: Podoba mi się

Gdy kupie składaka to będę musiał ostawiać bios od 0 ?

Opublikowano

@xXDeathXx

Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3)

Ta będzie świetna :)

Opublikowano

Wiec tak, mój budżet budżet będzie wynosił od od 2k do 2,5k

Chce kupić takie części:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=47308

Procesor:

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

830 zł

Płyta główna:

AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/

359 zł

Obudowa:

Aerocool PGS Strike-X GT czerwona (b/z)

259 zł

1. Jaka kupic karte graficzą (wolalbym nvidie poniewaz slyszalem wiele razy ze radeony maja czasem problemy)

2. Jakie ramy? (chce duale 1 kość po 4 gb)

3. Jaki zasilacz? (po zastanowieniu kiedys na pewno bede krecil procek)

4. Jaki dysk twardy i naped?

Sry ze tak dziwnie umieściłem swoje pytanie ale inaczej nie dałem rady, możliwe ze będę mieć więcej kasy ale to już zależny od was co mi doradzicie.

Jak już pisałem PC będzie do gier. Prosilbym o napisanie kilku wariantow.

Opublikowano

Tą badziewną obudowę zmień na Fractala Core 3000.

Zasilacz 600W OCZ SxS starczy

Z GPU zaczekaj do premiery GTX660. GTX670 pokazał przewagę w grach nawet nad 7970, także 660 pokaże pewnie nam coś. Jeśli nie chcesz czekać to HD7850

RAM od GoodRama/Kingstona, jeśli będziesz kręcił to możliwe low profile mile widziany 1366MHz

Nagrywarka zwykła za 70zł

Dysk od WD 500GB 295zł.

Opublikowano

i7(Intel Sandy Bridge) > i5(Intel Sandy Bridge) > i3(Intel Sandy Bridge) > Phenom II(AMD) > Bulldozer(AMD) > C2D(Intel Sandy Bridge) > Athlon II(AMD)

Nie uwzględniałem starszych generacji Intela i AMD.

Ale weźcie, nie tak mocno.

Opublikowano

http://www.hardwareheaven.com/reviews/1285/pg1/amd-fx-8150-black-edition-8-core-processor-vs-core-i7-2600k-review-introduction.html

@UP już ci coś mówiłem na ten temat :)

FX wcale nie wypada gorzej niż 2600k, a wręcz przeciwnie ! W większości testów wypada lepiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...