Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

płyta główna - MSI Z77A-G43 a ASRock P67 Pro B3

SzokuS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio mam problem z wyborem płyty głównej, chodzi o te dwa modele w tytule tematu

byłem nastawiony na P67 B3, ale jednak nie ma wewnętrznego USB3, więc na przedni panel obudowy nie podłącze

Z77 polecają w zestawie za 3,5k zł na purepc.pl, więc chciałbym, aby ktoś, kto zna się na płytach głównych napisałby, jakie są konkretne różnice między tymi płytami

plusem też jest to (w Z77) że można połączyć karty w SLI/CF ze względu na PCI-e 3.0 oraz 2.0, co może mi się w przyszłości przydać

Jak wygląda podkręcanie i5 2500k na obu tych płytach?

@ tu raczej chodzi o procka i grafę. Jaki bym musiał mieć procek i z jakimi taktowaniami, żeby ogarnął 2x HD 7870 od Gigabyte (w chwili obecnej chce jedną kartę ale pytam się, jakbym dołożył drugą)

dziękuję z góry za odpowiedzi ;)

Opublikowano

Z77 są przygotowane do IB z dużym naciskiem. Zależy jaka sztuka tego kastrata ci się trafiła. O/C wygląda identycznie, ale pod SB brałbym P67/Z68. i5 2500k na 4.5GHz utrzyma CF, ale i7 2600k wypada lepiej.

Opublikowano

W sumie podkręcanie narazie odstawiam, bo 2500k i 7870 narazie dadzą radę, a w przyszlości zamierzam trochę go ulepszyć i zastanawialo mnie czy lepiej bedzie zmienic grafike na inna, czy dac jeszcze jedna w CF

jednak to troche wiąze sie z wyborem płyty

czy na p67 można jakos dać jeden port USB3 na przedni panel?

na purepc pisali, ze z 2500k i tym z77 podkręcić procka można do 4,7

czy wymiana chlodzenia CPU z boxowego na inne jest trudne? Niestety w zestawie nie mam jak upchać chlodzenia, a nie bardzo sie na tym znam. Czy taka zwykła osoba sobie z tym poradzi?

Opublikowano
czy wymiana chlodzenia CPU z boxowego na inne jest trudne? Niestety w zestawie nie mam jak upchać chlodzenia, a nie bardzo sie na tym znam. Czy taka zwykła osoba sobie z tym poradzi?

Odpinasz zatrzaski, zdejmujesz cooler, czyścisz procesor alkoholem izopropylowym ( jak nie masz to zmywacz do paznokci od mamy ), czyścisz nowy cooler z pasty (o ile tam była) nakładasz na procesor dobrą pastę termoprzewodzącą, przykładasz równo cooler i zapinasz zatrzaski.

Opublikowano

ok, czyli chyba łatwo

"

Zależy jaka sztuka tego kastrata ci się trafiła.

"

czyli jest trochę okrojona, ale jednak dobrze sobie radzi z OC, tak?

Ogólnie chodzi mi o dość dobrą płytę do ok 350zł, z chociaż jednym USB3.0 do podłączenia na przedni panel, najlepiej 2 USB 3.0 wewnętrzne, do Zalmana Z11

Jakby były 2 sloty PCI-E do SLI/CF to by było dobrze ale niekoniecznie by musiało być, ale zależało by mi chociaż na jednym USB3

Opublikowano

tylko P67 pro B3 nie ma USB3 wewnętrznego

polećcie jakąś dobrą w wewnętrznym USB3 (chociaż jedno) do 350zł

Opublikowano

@up

ogólnie co byście powiedzieli o plytce od MSI P67A-G45 lub. Z77A G45?

maja one wewnetrzne usb3 wiec jest ten + i dodatkowo mozliwosc 2 kart graficznych a z77 ms tez xintegrowana grafike

jakie sa wasze opinie?

@ xfx 650w z tego co wyczytalem ma 2 przewody 6pinowe oraz 2 przewody 6+2 pinoww

czy majac np 2x hd7870 ktora kazda z nich potrzebuje po 2 sześcio pinowe zasilanie, podlacze te karty? tzn czy tymi kablami 6+2 pin moge podlaczyc wejscie 6 pin?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...