Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Athlon 64 3000+ vs sempron 2800+

ernest011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , posiadam płytę główną z socketem 754 i procesorem sempron 2800+. Czy opłaca się wymieniać procesor na AMD Athlon 64 3000+ ? Czy będzie duża różnica w wydajności ? Na allegro widziałem te athlony 64 za około 30 zł , więc w razie czego dużo nie stracę.I jeszcze jedno , Czy mój zasilacz (Fortron FSP350-60HLN)da sobie radę z AMD Athlon 64 3000+ ? A może jednak lepiej dołożyć 20 zł i kupić AMD Athlon 64 3200+ ? Proszę o szybką odpowiedź.

W moich kręgach już wielu odpadło !

Opublikowano

Nie wsadzisz tego procesora do tej płyty. Najmocniejszy procesor to chyba Amd Athlon XP 3200+ 2.2 ghz ( + kręcenie ).

Mam taką samą podstawkę. Amd sempron z 1.5 kręcony na 2.1 ghz :). Dużo stracisz, nawet jeżeli kupisz ww. proc. Wydajność będzie znikoma. Zaopatrz się w inną płytę główną.

graphic.png

Opublikowano

ale przecież athlony xp to socket A. Na mojej płycie głównej jest socket 754 , więc dlaczego nie mogę wsadzić do niej athlon 64 3000+ ? skoro ten procesor posiada wejscie pod socket 754 ?

Widocznie posiadam mobile sempron 2800+ , bo ten posiada wejście pod socket 754 i posiada częstotliwość 1.6 ghz

Opublikowano

El (S)roto:

Po co mu pierdolisz takie rzeczy, jak na luzie wejdzie mu Athlon 3000+. MOBO: 754. Athlon 754. Boże ty widzisz i nie grzmisz...

Opublikowano

A czy opłaca się dodać te 20 zł i kupic athlon 64 3200+ venice zamiast athlon 64 3000+ venice ?

Dodam , że raczej nie będę próbował podkręcać.

Opublikowano

Jeśli nie będziesz o/c no to bardziej 3200+. ale jeśli o/c to bardziej 3000+, bo wystarczy lekko szynę podnieść i ma się taką samą wydajność.

Opublikowano

Też miałem ten zasilacz . Na innym forum radzili mi go wymienić do geforce 6600 gt ddr3.

Jaką masz płytę główną ?

Opublikowano

@Up Ja-pier-wdolę...

Go with the Athlon 64 then if they are the same socket type.

From what I've seen and read the Althlon 64's generally perform better even at stock speeds and tend to be able to gain more from higher speeds, because of the greater amount of L2 Cache, as Athlon 64's have four times more than Sempron's (L1 Cache is often the same amount between the two processor families).

Tak się składa że athlony są wydajniesze od sempronów.

Może jeszcze powiesz że GeForce 7300Gt jest wydajniejszy od GTX 680?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...