Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zmiana napięcia

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem ze zmianą napięcia w procesorze. Chcę je podwyższyć aczkolwiek podwyższam również częstotliwość taktowania CPU. Mój bios to award wersja najnowsza - F5 czy jakoś tak. Wchodzę do biosu, klikam ctrl + f1, wchodzę w Advanced Chipset Features czy coś takiego. Tam zmieniam częstotliwość fsb o 1 stopień co jakiś czas. Teraz nadeszła pora na zwiększenie napięcia! Lecz nie wiem gdzie mogę to znaleźć... Moja mobo to gigabyte M61PME-S2P. Procesor AMD Athlon 7750 AM2+. Już kręcony kiedyś za czasów mojego lamerstwa jakimś programem z 2.1 ghz na 2.7 ghz. O zasilacz nie pytam jakby coś :unsure:

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Poszukaj w biosie "vcore voltage" itp. , pamiętaj że zwiększenie napięcia zwiększa obciążenie zasilacza i drastycznie zwiększa temperaturę procesora. Mam nadzieję że nadzorujesz te parametry ;) No i oczywistą oczywistością jest że za każdym zwiększeniem taktowania sprawdzasz stabilność cpu (Prime95 itp.);)

Opublikowano

jak znajdzie będzie święto bo nie ma i nie będzie takiej opcji dla tej płyty

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dzięki. No nic, mam lipe. Nie trzeba było być noobem i kupować kiedyś kompa z allegro... xD

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Wiesz, zależy też od kogo kupujesz. Ja byłem noobem więc kupiłem byle co. Poza tym na allegro i tak cisną nagorsze podzespoły (zasilacz 400w który oddaje 360w, procesory amd fx ktore sa podobno lipne itd) plyty glowne tez lipne, wlasnie w tym temacie to odswiadczylem.

Opublikowano

FX lipne? Po dzisiejszej obniżce o ponad 50$( koło 650zł - 205$(nowa cena) * 3.14(kurs dolara na 29.04.2012) FX8150, a 6100 tylko 150$) są to świetne procesory dostosowane wydajność/cena. Tutaj 2500k/2600k dostają po dupie. Odpowiednio 300zł i 600zł więcej od FX. Dolicz do tego koszt płyty na P67/H68/H77 przy czym do BG starczy zwykła z AM3+. Ponadto FX biję na głowę i7 2600k w renderingu. W grach może jest przewaga na korzyść Intela, ale ile? 5-10FPS(jeśli gra jest zoptymalizowana). Jeszce tylko W8 wykorzysta tą technologię co wspiera FX i będzie totalny rozpierdol tych wszystkich i5/i7.( ma być ok. 50% wzrostu wydajności). FX wykorzystuję nowe technologię, których nie wykorzystuje się teraz w komputerach, tylko bardziej w smartphonach, a W8 będzie pod nie właśnie kierowany.

Nie znasz sytuacji FX, więc shut up pls :)

P.S.

Niedługo nowy nabytek. HD7850 od Giguśia i o/c do 1250MHz :)) GTX560 zostaje do obliczania PhysX w grach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...