gadus987 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Siemka Mam pytanko małe ... Mam laptopa (Acer) Aspire 5740G .... No i jest wbudowana w niego kamerka, mikrofon, bluetooh i jeszcze jakieś inne rzeczy ... Jest na nim Windows 7. No i tutaj jest moje pytanko Jak zmienię system na Windows XP Professional to skąd mam wziąć do tych rzeczy sterowniki ? I w ogóle jak mogę sprawdzić jaką mam kartę dźwiękową, a najlepiej do jakich rzeczy są wymagane sterowniki Nie ukrywam że jestem w tych sprawach niestety kompletnie zielony ... Sterowniki do karty graficznej (ATI Mobility Radeon HD 5650) już mam (chyba), ale co do reszty to nie. Błagam o pomoc Nie chcę żeby po zrobieniu formata był problem bo nie mam żadnych sterowników. Na płytce nie mam nic bo laptopa jak kupiłem to już było wszystko zainstalowane itd. Więc nic nie dostałem . Więc jeszcze raz proszę: 1. Jak sprawdzić jakie mam "rzeczy?" () w lapku ? 2. Do jakich są potrzebne sterowniki ? 3. Skąd mam wziąć sterowniki do mikrofonu itd. W razie pytań piszcie A i system będzie 32 bit. Odnośnik do komentarza
IcemaN Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Musisz mieć płytkę z wszystkimi sterownikami własnie do tych rzeczy. A jak nie to poszukaj na stronie producenta. Odnośnik do komentarza
gadus987 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Nie mam właśnie płytki :/ Nie mogę sprawdzić u producenta bo nie wiem jakie mam te rzeczy i nie wiem jak to można sprawdzić . Odnośnik do komentarza
Anoizm Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Po co chcesz na XP? W7 jest wydajniejszy niż XP.. Odnośnik do komentarza
gadus987 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 No bo wole XP. 7 mam odkąd wyszło ... Teraz chciałem wrócić do starego dobrego XP. Odnośnik do komentarza
!.Szymcio:* Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Ale wiesz ze windows XP obsluguje tylko 4gb RAM'u? Mozliwe ze sie myle, dawno XP nie mialem. Ogolnie dziala wolniej, wiec jesli masz na tym Lapku wiecej niz 4gb ramu to na nic tobie XP bo tylko bedziesz marnowal RAM Jesli sie w tej Kwestii pomylilem, poprawcie mnie. Odnośnik do komentarza
gadus987 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Akurat mam 4 GB A poza tym wybrałem Windows XP bo mam oryginała na płytce... A Win7 nie mam w ogóle. Odnośnik do komentarza
Atrox Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 XP obsługuje 3,75 (albo 3,25 nie jestem pewny ) GB Na spodzie laptopa masz naklejke gdzie powinien być klucz do Windows 7 ;] Dobrze ci radze nie zmieniaj na XP ;] Ale jeżeli tak sie uparłeś to prosze: http://support.acer.com/us/en/product/default.aspx?tab=1&modelId=1878 Odnośnik do komentarza
gadus987 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 A no tak rzeczywiście Mam ten klucz Teraz pozostaje problem skąd wziąć Windows 7 .. :/ Chyba że pobrać Jak mam klucz toto nie będzie nielegalne chyba ? Odnośnik do komentarza
Renovi Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Mam identycznego laptopa. Na nim nie możesz zainstalować XP. Wiem, bo sam kiedyś chciałem. Co najwyżej możesz zainstalować linuxa / viste. Jak ściągniesz Windowsa i wpiszesz klucz z lapka, to to jest legalne. : . . . . . . . . .,'´`. ,'``;. . . . . . . . . .,`. . .`—–'... . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_'). . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.)). . . . . .l. . . . . ;. . . /__. . . . . /. . . . . /__. . . . .). . . . . '-.. . . . . . .). . . . . . .' - .. .....-` Odnośnik do komentarza
gadus987 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 To ok Zastanawiałem się nad Game Editions bo coś takiego widziałem do pobrania ... Ale to już chyba będzie pirat prawda ? W każdym razie lajk dla każdego A przy okazji, może ktoś wie o co chodzi: http://www.mpcforum....eo-card-drives/ I jeszcze jedno ... Czy jakbym zainstalował Windows 7 Game Editions to sterowniki do podzespołów z Windows 7 Starter /Home Basic / Home Premium / Professional/ Ultimate (do wyboru do koloru ) będą działać ? I czy w ogóle polecacie ten system ... Odnośnik do komentarza
Atrox Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 To ok Zastanawiałem się nad Game Editions bo coś takiego widziałem do pobrania ... Ale to już chyba będzie pirat prawda ? W każdym razie lajk dla każdego A przy okazji, może ktoś wie o co chodzi: http://www.mpcforum....eo-card-drives/ I jeszcze jedno ... Czy jakbym zainstalował Windows 7 Game Editions to sterowniki do podzespołów z Windows 7 Starter /Home Basic / Home Premium / Professional/ Ultimate (do wyboru do koloru ) będą działać ? I czy w ogóle polecacie ten system ... Nie jestem pewien co do tego czy ten klucz ci smignie na GE ponieważ on jest chyba na home i nie mozesz zainstalowac np. Ultimate i wpisac tego klucza ;] Tu mozesz pobrac W7: http://windows.micro...nload-windows-7 @edit: a, tak, sterowniki beda dzialac z W7 normal na GE Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.