Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

(Problem)Mała ilość FPS, dobry sprzęt.

Cannon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z gory pisze, ze problem sie nie dotyczy mnie ( mojego kumpla )i rowniez pisze bez polskich znakow bo nie mam czasu.

Kolega kupil nowy laptop a jego parametry to :

Asus X73S

procek intel corei5-2410M , 2,3GHz

karta GEFORCE GT540M 1gb

dysk 640gb

ram 4gb

monitor 17,3 cala

Na tym oto sprzecie gdy zalozyl serwer mc bukkit ( 1.2.5. i 1.2.4 ) to wejdac na niego ma strasznie malo fps. Mowi ze 8 -10, dziwne troche przy takim sprzecie.

Rzecz w tym ze na starym laptopie ktorego parametry sa nastepujace :

Asus Nv61g

procek dual core 2.2ghz

karta GEFORCE GT220M 1gb

ram 4gb

monitor 16 cali

Mial wiecej fps.

O co moze chodzic ? Jak skutecznie zwiekszyc ilosc fps na jego lapku ?

Prosze o pomoc, poniewaz chcemy razem dalej grac na serwerze na ktorym nasza rozgrywka zaczela sie na starym laptopie.

Opublikowano

Nie wiem co może być przyczyną, może zbyt wielkie obciążenie procesora (minecraft zużywa nie tylko pamięć RAM). Polecam przeczyścić komputer by liczba procesów odpalonych w tle (i nie tylko) spadła poniżej 80 ;) Pomogłem? Liczę na LIKE!

Proszę o zdjęcie kilku %, tak bardzo staram się pomagać...

Sygna.png

Robię sygnaturki i nie tylko ;) Pisać GG: 38671478 !

Opublikowano

@Up

Wszyscy mówią że OptiFine optymalizuje grę, ale jednak też wszyscy mówią że mody grę obciążają... Ja tutaj decyzji nie jestem pewien, ale wydaje mi się że mod nie zadziała jako iż będzie optymalizował grę, ale będzie też ją obciążać :)

Proszę o zdjęcie kilku %, tak bardzo staram się pomagać...

Sygna.png

Robię sygnaturki i nie tylko ;) Pisać GG: 38671478 !

Opublikowano

Daj może więcej ram bo ja też tak mam i nie wiem co zrobić :( Tylko ja na moim kompie powinienem mieć ok. 30-40 FPS a mam 15FPS co jest dziwne.

Opublikowano

Wejdz w : Menadzer zadań----->Procesy----->javaw.exe [click PPM] -----> ustaw priorytet -----> Wysoki ; )

Jezeli nie pomogło wyczysc pamiec ram , moze zbyt duzo jakis program ciagnie .

al

logo.png
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam tego samgo laptopa, więc, znam przyczynę problemu. Otóż laptopy z tej serii mają dwa wbudowane procesory graficzne: NVIDIA 1gb, i zintegrowaną z procesorem. Akurat Minecraft jest taką grą, którą System wykrywa jako program o małych parametrach, więc używa do niego zintegrowanej karty. Wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonkę => następnie wybrać opcję "Uruchom z procesorem graficznym" => i kliknąć na "Procesor NVIDIA o dużej wydajności"

PS: należy robić tak zawsze, bo nie ustawisz ją jako domyślną.

Opublikowano

Hm. Temat z 21 kwietnia, a Tobie chciało się do niego powrócić.

Już nie mam tego problemu z małą ilością FPS.

PS. Wystarczy, że przełączę się na tą lepszą kartę graficzną i Minecraft lepiej śmiga. Nie muszę go odpalać poprzez PPM itd.

Gdy jestem na tej zintegrowanej, tej opcji nie da się uruchomić.

Pozdrawiam :D

Opublikowano

jestem nowy także nie ogarniam :P

Ale powiem szczerze że mam poważny problem z moim asusem, bo z dnia na dzień zaczął Mc strasznie mulić i jest tylko 9 fps'ów i za nic nie umiem tego ogarnąć. Otóż próbowałem:

defragmentować dysk, usuwać śmieci, przeskanować cały system itp. a to mi dalej muli. Nie wiem co mam już robić ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...