Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno nowych części - problem :)

Kubok5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Chcę kupić sobie części do kompa - i tu mam pytanie. Zamierzam kupić procesor, pamięci i płytę główną. I tu zaczynają się schody. Ramy i procek mam, ale jaką płytę główną powinienem wybrać? Budżet - 750 złotych polskich.

Procesor

http://www.agito.pl/procesor-amd-phenom-ii-x4-965-black-edition-am3-box-81-355480.html

Pamięć 2 razy

http://www.agito.pl/pamiec-kingston-hyperx-blu-ddr3-2048mb-1333mhz-cl9-box-96-423636.html

Nie wiem też, czy będę musiał dokupić zasilacz. Mój staruszek ma tylko 350W, jak będę musiał wymienić, proszę, podajcie mi do niego linka :) Do płyty głównej też :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS. Zapomniałbym. Moja karta graficzna to Gainward 9800 GT Green Edition 1GB. Dysk twardy i napęd optyczny podawać? :D

Opublikowano

Budżet? 750zł na samą MOBO? Ja ci lepiej radzę sprzedać tego 965BE (400-500zł). Wtedy dołożysz to do tych 750zł i masz i5 2500k + ASRock P67 Pro3 B3 :) Do tego poszukasz jakiejś używki HD6850 i masz bdb kompa :)

Opublikowano

źle zrozumiałeś. Na cały komp 750 :) Tu te czesci juz kolo 530 zł kosztuja, wiec na plyte zostaje blisko 220 zł. I w tej kwocie ma sie płyta znajdować :)

Opublikowano

Do 965BE minimum to MSI 870-C45 (250zł +), bo to jest proc odblokowany i płyta musi mieć dobrą sekcję.

To będzie lepsze:

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=47182

Opublikowano

Tylko wymagany jest ten procek, ogólnie bardziej przemawiają do mnie AMD :) i ramy też zostają, mam zaufanie do Kingstona, więc chodzi mi tylko o mobo

Opublikowano

AMD ma teraz okres, który prowadzi do jego upadku. Karty im nie najlepiej wyszły, bo miały Keplery w dym puścić, a jest odwrotnie. 965BE jest gorszy niż i3 2120. Do AMD dolicz koszt nowego coolera CPU, bo na boxie nie wytrzymasz. Bardziej opłaca się brać 955BE/960T, jesli chcesz AMD. 965 ma tylko zegar wyższy(sam możesz podnieść zegar w biosie i tutaj 955BE w wersji 95W przemawia), a jest droższy. Jeśli decydujesz się na Intela, to masz możliwość wrzucenia na tą mobo i5 2400 (2500 ma tylko podniesiony o 100MHz zegar, a 2500k wymaga P67,Z68,Z77), chyba, że zdecydujesz się na Nahaelmy (i5 750 + jakaś mobo na P55) to uwierz mi, że on zmiecie 965.Pamięci Kingstona często nie wytrzymują o/c, czyli wyższych napięć, co uniemożliwia duże o/c. Po za tym i5 750 spokojnie 4.0GHz na powietrzu zrobi, a 965BE kończy się na 4.1/4.2, jak każdy Phenom.Ja bym wybrał zestaw z Intelem, a później tylko(jeśli upgrade kompa będziesz robił) wklepujesz i5 2400 i masz wyśmienitą wydajność Wybór należy do ciebie.

P.S:

i5 2500k też wewalisz na tą mobo, ale szyną będzie trzeba kręcić, a nie mnożnikiem, jak w przypadku płyt P67

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...