Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Serwer

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbuj inne porty wpisywać. Widocznie masz jakiś zakres portów zablokowany. Jeśli masz dostęp do router'a ( o ile masz, zależy od Twojej sieci ) to postaraj się wejść w konfigurację router'a i odblokować port 7777.

@Down

Bardzo dobra uwaga. Nie przy zauważyłem tego. ;) Pewnie z tego względu, że 2 dzień leże schorowany... :(

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Musisz dopisać swoje IP w pliku tshock/config.json, w tej linijce:

"MasterServer": "twoje IP z hamachi"

Z tego co widze, w tutorialu tego nie robi.

Opublikowano

W folderze tshock.

Kolejny fail... Nie mogę pracować jak jestem chory.. :/

Tego się nigdzie nie wpisuje. Spróbuj wyłączyć zaporę i antywirusa całkowicie. Jedynie co to coś blokuje Ci dostęp.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Tylko gdzie ten folder...

To co pobrałem według tego poradnika to jest tylko start-server.bat, TerrariaServer.exe i serverconfig.cfg.

@Up Czyli port 7777 i antywira wyłączyć całkowicie? Bo mam webguard i realtime protection czyli obydwa?

Opublikowano

Takie pliki serwerowe nie domyślą się, że stawiasz serwer na hamachi i próbują postawić normalnie (na domyślnej sieci)

Spróbuj postawić serwer na TShock, według tego poradnika:

http://www.mpcforum.pl/topic/515265-tut-stawianie-serwera-na-tshock/

//Jeśli nic nie kombinowałeś w configu routera to powinieneś mieć port 7777 otwarty.

Opublikowano

Dobra spróbuję i napiszę.

Zrobiłem tego tshocka i nadal nic. A z tym portem to nie wiem bo mam bezprzewodowy i mam taką skrzynkę obok kompa i nie wiem co to jest. Coś czuje że to przez port bo wszystko dobrze mam. Nie no nie rozumiem. Dałem ip z hamachi port 7777 i nie wiem. Jak odblokować port?

Opublikowano

Spróbuj zobaczyć na tym filmiku, który teraz zrobiłem. Zrób tak jak ja na nim. Może coś pomoże.

http://www.youtube.com/watch?v=pzohklPDzRI&feature=youtu.be

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Dobra ale to już jutro bo muszę schodzić.

Ja mam windows xp i u mnie to jest inaczej :(

Chcę sobie na multi pograć niech ktoś pomoże...

Opublikowano

U mnie jest zupełnie inaczej. I w dodatku zupełnie tego nie rozumiem. Na razie popróbuję sam a jak będę miał problemy to napiszę. Jak możesz to daj screeny z xp jak to zrobić (jeśli możesz).

Opublikowano

Krok 1: Przejdź do Panelu Sterowania

StartMenu.jpg

Krok 2: Po lewej stronie ustaw "Klasyczny" wygląd Panelu Sterowania, czyli ten:

ControlPanelClassic.jpg

Krok 3: Przejdź do "Zapora ogniowa systemu Windows" (czy jakoś tak, jako ikonkę ma Ziemię za murem)

WindowsFirewallGeneral.jpg

Krok 4: Przejdź do zakładki "Wyjątki"

WindowsFirewallExceptions.jpg

Krok 5: Wybierz "dodaj port"

Krok 6: Nazwę podaj dowolną, np. Terraria, a numer portu to 7777. Zaznacz TCP i zaakceptuj OK

WindowsFirewallAddPort.jpg

Krok 7: Powtórz poprzedni krok, tym razem zaznacz UDP.

Źródło screenów:

http://portforward.com/help/personalfirewalls/windowssp2port.htm

//Kamas ma rację, UDP też - dodałem.

Opublikowano

Do tego musisz powtórzyć krok dla tego drugiego UDP, bo na screen'ach masz tylko do portu TCP. Czyli robisz tak samo od początku tylko w kroku 6 zmieniasz z TCP na UDP i OK.

:)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Dobra już to robię. Na razie nie ma mojego kolegi na kompie więc nie powiem czy ruszyło.

Dobra zrobiłem i potem napiszę czy działa.

Już myślałem że będzie lipa (byłem wręcz pewny) patrze a tu działa!!! Wielkie dzięki lajki daje i temat zamknąć można.

Nie zamykać!! Okazało się że lagi są dość spore nawet. U mnie tepają się potwory a u niego wiesza się mowa jak mówię do niego na skype. Na przykład mówię "żelazo" a on słyszy ż ż ż ż ż e e e e e l l l... itd.

Opublikowano

Może to być wina Twojego połączenia internetowego. Spróbujcie grać bez Skype'a.

Jeśli macie serwer przez Hamachi to też może być tego wina, zazwyczaj takie serwery mocno lagują.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Od jakiego dostawcy masz internet i jaka szybkość? Nie wiadomo, czy to w ogóle możliwe.

Myślę, że w Twoim przypadku najlepszym wyjściem będzie kupienie serwera. Póki co znam tylko 1 hosting:

http://ycraft.pl/

Za 20zł można kupić 10-slotowy serwer na 30 dni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...