Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fizyka, Ruch Po Okregu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Oblisz z jaka predkoscia porusza sie koniec sekundowej wskazowki zegara jesli dlugosc tej wskazowki t 20cm

2. Oblicz z jaka szybkoscia prusza sie w km/h ziemia wokol slonca jezeli srednia odl. to 150 mln kilometrow wynnik zaokraglij do tysiecy

Prosze o obliczenia ;//

Opublikowano

Z fizy mialem 2 ale mysle ze ciutke naprowadze cie na droge.

1. Musisz obliczyc droge jaka pokonuje koncowka wskazowki, jesli wskazowka ma 20 cm to masz juz promien okregu r=20cm tylko ze nie mam pojecia jak obliczyc obwod okregu majac promien :D i jesli np obwod wyniesie 100cm to znaczy ze koniec wskazowki porusza sie 100cm na minute, teraz mozesz to przelozyc na m\s czy km\h , jak tam chcesz :P

zad 2 polega na podobnej zasadzie z tym ze jesli obwod okregu (trasy ziemi) wyniesie np 1 000 000 000km to znaczy ze ziemia porusza sie z predkoscia 1 000 000 000 na 365 dni :D i musisz to przelozyc na km\h

zapewne jest jakas inna, mniej pracochlonna metoda ale mi tylko taki sposob przychodzi do glowy :P

Poszukaj wzorow dotyczacych ruchu po okregu i dasz rade.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

1)v= 2(pi)r/T

v=predkosc

pi~3,14

r=20cm

t=60s

v=2x3,14x20cm/60s ~2cm/s

2)

Podobne zadanie mialem ostatnio na fizyce wiec napewno jest dobrze

r=150mln km, okres obiegu = 1rok

T=1rok=365dni=365x24h=8760 h

Vśr=2(pi)r/T~ 2x3,14x150000000km/8760h~107534km/h

chyba dobrze :)

ale niech ktos sprawdzi

Z fizy mialem 2 ale mysle ze ciutke naprowadze cie na droge.

1. Musisz obliczyc droge jaka pokonuje koncowka wskazowki, jesli wskazowka ma 20 cm to masz juz promien okregu r=20cm tylko ze nie mam pojecia jak obliczyc obwod okregu majac promien :D i jesli np obwod wyniesie 100cm to znaczy ze koniec wskazowki porusza sie 100cm na minute, teraz mozesz to przelozyc na m\s czy km\h , jak tam chcesz :P

zad 2 polega na podobnej zasadzie z tym ze jesli obwod okregu (trasy ziemi) wyniesie np 1 000 000 000km to znaczy ze ziemia porusza sie z predkoscia 1 000 000 000 na 365 dni :D i musisz to przelozyc na km\h

zapewne jest jakas inna, mniej pracochlonna metoda ale mi tylko taki sposob przychodzi do glowy :P

Poszukaj wzorow dotyczacych ruchu po okregu i dasz rade.

oj nuclear, zes powiedzial co wiedzial ^_^

Opublikowano

2 dobrze ale w 1 nauczyciel mowil ze sie w metrach podaje preomien ® i podac w m/s a nie cm/s thx tez tak zrobilem 2 a co do 1 mam watpliwosci hmm...wyszedl mi dziwny wynik xD 0.020 cos tam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...