Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Instalacja Serwera Plemion 7.0 na VPS (Ubuntu)

PleSX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co mamy w plikach?

To są pliki plemiona 7.0 Spolszczone i rozkodowane w znacznym stopniu.

Modyfikacji:

Dodano phpmyadmin dla linuxa. Domyślne hasło root 23423412

Naprawiono eventy dla linuxa (czyli czas budowy nie leci na - )

Zostały poprawione błędy związane z budową linuxa.

I wiele modyfikacji aby pliki działały na linuxie.

Aha i sprawny jest tylko świat 1, potem naprawie ś2.

1.Instalujemy apache mysql php i eacceletator wdg tego tuta

http://www.mpcforum.pl/topic/489344-instalacja-serwer-plemion-na-ubuntu-unix/

2.Wgrywamy te pliki na serwer

http://speedy.sh/QxYg5/htdocs.tar.gz

do katalogu

/(domowego)

http://speedy.sh/yzajx/mysql.tar.gz

do

/(domowego)

3. Wykonujemy komendy :

cd /opt/twlan
sudo rm -r htdocs
cd /
tar zxvf htdocs.tar.gz
cd /opt/twlan
cd mysql/data
sudo rm -r lan
cd /
tar zxvf mysql.tar.gz
cd /opt/twlan
chmod -R 777 /opt/twlan/htdocs/graphic
./twlan.sh start

Enjoy! Jak jakieś błędy popełniłem to pisać

Proszę o -5%

POPRAWKA DO PLIKÓW:

Rozpakowywujemy i zawartość wgrywamy do /opt/twlan/htdocs http://speedy.sh/9Va8h/event.rar

wykonujemy komendę

chmod -R 777 /opt/twlan2/htdocs/serwer_1/templates_c

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

1.To odrazu wersja nolan, bez podmiany plików?

2. Da się przenieść bazę danych z silnika plemion gromero do tej? Zadziała?

3. mysql, php, apache startujemy komendą:

sh /opt/twlan/twlan.sh

?

Opublikowano

to jest tut jak zainstalować silnik nodslan (plemiona 7.0) na linuxie standartowa wersja na windowsa ma błędy które uniemożliwiają uruchomienie go na linuxie za pomocą twlan

Podmieniając pliki w twlan na ta możemy od razu grać.

Opublikowano

Przy próbie uruchomienia apache wyskakuje Syntax error on line 24 of /opt/twlan/htdocs/swiat2/twlan/apache/conf/httpd.conf:

Startowałem komendą którą podałem wyżej. Ścieżka jest inna ponieważ mam serwer wgrany i chciałem ten przetestować. Wszędzie ścieżki odpowiednio modyfikowałem.

//Rozwiązałem. Stosowałem się do poradnika i ten plik htdocs.tar.gz jak go wypakowałem to w folderze twlan było opt. Trzeba stamtąd wyciągnąć folder htdocs i wkleić do folderu twlan. W tym archiwum powinno być raczej folder htdocs.

Opublikowano

Co tu chcesz zabezpieczać ? Podaj mi lukę jakąś to poprawię to zaraz.

Nie miałem czasu bo dopiero wróciłem ale przeglądałem tak tylko i zwracam honor.

Ale wierz że jak bym się uparł to i się wszystko zamknie ;)

Bo np. ten silnik co Krzemil dał ma 0 zabezpieczeń jeszcze syf w kodzie :)

Opublikowano

Mając kod źródłowy to łatwej jest na pewno znaleźć lukę ale tutaj starałem się wszystkie możliwe luki załatać. PMA jest na hasło nie tak jak w niektórych silnikach bez. Konto roota jest tylko dla localhosta. A w plikach no to nie wiem nie jestem ich autorem ale żadnych krytycznych luk nie ma raczej.

Opublikowano

Mając kod źródłowy to łatwej jest na pewno znaleźć lukę ale tutaj starałem się wszystkie możliwe luki załatać. PMA jest na hasło nie tak jak w niektórych silnikach bez. Konto roota jest tylko dla localhosta. A w plikach no to nie wiem nie jestem ich autorem ale żadnych krytycznych luk nie ma raczej.

Znalazłem :) nie podam ci dokładnie ;D ale dość ciekawy błąd jest podczas zostawionego nie wylogowanego konta bez użytku jest wtedy w bazie a nie używany wiedz wystarczy mały trick i można wykraść hasło ale nie wiem czy umiesz to załatać bo sam bym nie potrafił :D

Opublikowano

Chodzi Ci że jak się nie wylogujemy i ktoś będzie miał dostęp do naszego PC to może wyciągnąć hasło z mysql? Bo tak nie za bardzo rozumiem. Z mysql nie da się wykraść hasła o jest kodowane sumą md5. A sumy nie zamienisz na hasło. Opisz bardziej problem to może coś wymyślę. Na PW nie tutaj.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gdzie mój poprzedni post?? Chyba nie był niezgodny z regulaminem?

Problem o którym pisałem wyżej jest aktualny.

Jest mały błąd. Tam gdzie jest cd /mysql/data powinno być cd /opt/twlan/mysql/data

Opublikowano

Jest jeszcze jeden błąd w tutku. Tam gdzie jest cd mysql/data powinno być cd /opt/twlan/htdocs/mysql/data ponieważ przed wpisaniem tej komendy jesteś w katalogu głównym

Mam problem. Nie ma tej minimapy obok tej dużej. Jest jakby uszkodzone zdjęcie

Opublikowano

chmody nadaj na folder z grafiką :) minimapa sie pojawi

faktycznie mała pomyłka poprawiłem już dzięki

Opublikowano

Sory za post pod postem ale to było tak: Napisałem jeden post, po jakimś czasie zniknął więc napisałem znowu, był ten drugi przez jakiś czas a potem nagle dwa się zjawiły. To nie moja wina.

PS. Żeby wejść do ratusza to trzeba kliknąć troszkę nad nim. Przydałoby się to poprawić.

Opublikowano

Ja nie jestem autorem silnika. Jeżeli macie jakieś problemy proszę je kierować do autora. Ja tylko zoptymalizowałem aby silnik miał taką samą funkcjonalność jak na windowsie. Co do światów to eventy są obsługiwane tylko na 1 świecie. Na 2 nie da się budować. Jeżeli ktoś mi rozkoduje event.php to poprawię to. Ja niestety gdzieś posiałem dekoder.

PS jeżeli jesteście zainteresowani implementacją innego silnika na linuxa proszę pisać mogę go zedytować.

I proszę o te -5% bo mi brzydko na koncie wygląda. :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...