Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Swiadomy sen

Ashuan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na internecie widzialem duzo technik zeby wejsc w swiadomy sen.Jak myslicie czy jest to mozliwe czy to fake?

Może kiedyś coś tu będzie

:D

Opublikowano

Oczywiście, że jest możliwe.. Poza tym nauczyć się nie jest tak trudno. Wystarczy trochę dyscypliny i silnej woli.

Ten rap to inny wymiar, z kosmosu biorę każdy panczlajn,
Ciebie podobno nic nie zatrzyma? #Grawitacja
Naginam prawa, rządzę fizyką, istny Newton w wersach,
bo zostawiam Cię na glebie suko.. w cząsteczkach.

Opublikowano

Ja znam gościa który potrafi w czasie snu obudzić się na życzenie, zapisać sobie na kartce co widział (bo mu się np. spodobało) i potem zasnąć w kilkanaście sekund spowrotem. Miszczu :)

Ja sam próbowałem ale zwykle się nie wysypiam i nie mam snów. A jak przed spaniem sobie pomyśle w głowie "dzisiaj będę miał sen" tak bardzo mocno to mam sen ale i tak się urywa w połowie (szkoła = budzik ehhh)

Opublikowano

@up. dokładnie, co jakiś ciekawszy sen to cie coś zbudzi w połowie ;d

o tym gościu też słyszałem, na discovery bodajże, mówi, ze "przewiduje przyszłość" i jak na razie chyba mu sie to udaje.

@down tak, to

wole te bekowe niedojebane sny tworzone w mojej niedojebanej wyobraźni, w których zawsze uważam, że są normalne, a jak się budzę, to myśle jak bardzo mój mózg musi być pojebany, żeby takie coś wykminić ;d

Opublikowano

@up

jo ! też to na discovery widziałem ;) to było chyba supermocni czy coś w tym stylu.

taki świadomy sen to jest super i jednocześnie bez sensu bo możesz robić wszystko. Np. polecieć na księżyc - nawet jak nie wiesz jak wygląda ;) Wyobraźnia może wszystko ! Jak nie widziałeś księżyca a mama ci czytała w dzieciństwie bajki że księżyc jest z sera to we śnie będziesz przekonany że księżyc jest sera - i taki będzie.

Ale z drugiej strony to jest minus, po tygodniu by mi się skończyły pomysły <_< Ale zaczął bym od zaliczenia koleżanek z klasy. lotu na księżyc.

Opublikowano

@up

jo ! też to na discovery widziałem ;) to było chyba supermocni czy coś w tym stylu.

taki świadomy sen to jest super i jednocześnie bez sensu bo możesz robić wszystko. Np. polecieć na księżyc - nawet jak nie wiesz jak wygląda ;) Wyobraźnia może wszystko ! Jak nie widziałeś księżyca a mama ci czytała w dzieciństwie bajki że księżyc jest z sera to we śnie będziesz przekonany że księżyc jest sera - i taki będzie.

Ale z drugiej strony to jest minus, po tygodniu by mi się skończyły pomysły <_< Ale zaczął bym od zaliczenia koleżanek z klasy. lotu na księżyc.

Nie zgodzę się.Z reguły wiemy, jak co wygląda mniej więcej.

Świadomy sen to właśnie świetny sposób na zaspokojenie swoich fantazji erotycznych.Każdy "chłop", który planowałby taki sen, to właśnie zacząłby od seksu, a potem od jakiś tam nadzwyczajnych rzeczy ;d

Opublikowano

@up

A jak nie wiemy ? To raczej zostaje to doimaginowane. No chyba że ty juz miałeś taki sen i jesteś znawcą to zwracam honor ;)

@edit

ja kiedys miałem taki sen ze lecę z wielkiej wysokości - obudziłem się przerażony ale potem usnąłem.

Miałem tak kilka razy aż w końcu się przyzwyczaiłem i .... doleciałem na sam dół xD zginąłem i usłyszałem dźwięk z gry: You died ! Respawn in 5 ... 4 ... 3 ... 2 .... 1 .... i się obudziłem xD Od wtedy popaczyłem sobie na necie i odkryłem takie coś jak Świadomy sen. Ale nie mam kiedy spróbować do niego wejść.

Opublikowano

@up

A jak nie wiemy ? To raczej zostaje to doimaginowane. No chyba że ty juz miałeś taki sen i jesteś znawcą to zwracam honor ;)

@edit

ja kiedys miałem taki sen ze lecę z wielkiej wysokości - obudziłem się przerażony ale potem usnąłem.

Miałem tak kilka razy aż w końcu się przyzwyczaiłem i .... doleciałem na sam dół xD zginąłem i usłyszałem dźwięk z gry: You died ! Respawn in 5 ... 4 ... 3 ... 2 .... 1 .... i się obudziłem xD Od wtedy popaczyłem sobie na necie i odkryłem takie coś jak Świadomy sen. Ale nie mam kiedy spróbować do niego wejść.

Mylisz zwykły sen ze snem swiadomym. W dodatku we wczesniejszym poscie napisales, że czasem nie amsz snów. Jesli spisz jakies 8 godzin, to ma ich 4-5, tylko nie pamietasz

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

Opublikowano

To prawda stary i to jest zajebiste.

Jedyne co mnie wkurwia to to, że jak już załapie, że to sen to myślę o tym żeby się nie obudzić i akurat się budzę, tylko nie naprawdę, budzę się ale dalej śnię i przez to zapominam, że to sen (tak to nigdy nie zarucham sobie :/).

Pierwszy raz miałem świadomy sen (LD - chyba tak to się nazywa) w wieku może jakieś 7 lat. Ktoś mnie gonił i ja wiedziałem, że to sen ale bałem się i tak, że będę czuć ból i we śnie złapałem powieki i je zacząłem rozciągać i obudziłem się naprawdę :D.

Najgorzej to miałem raz. Miałem LD i śniło mi się, że jestem na jakimś pustkowiu, nikogo nie było, wszędzie małe górki i trawa takie pomarańczowe lekko powietrze, trawa też i nie mogłem się obudzić, nuda... :(.

Ponoć trzeba liczyć do 30 potem otworzyć oczy na 2 sekundy i liczyć znowu do 30 i tak w kółko.

Albo patrzeć na ręce sobie przez dłuższy czas i próbować zasnąć po tym. Najpewniej ponoć po południu można uzyskać LD.

Podobno jak się zobaczy własne ręce we śnie to automatycznie uświadamiamy sobie, że to sen.

@Edit Chyba już był taki temat i ktoś w nim się pytał czy jak się ma świadomy sen to można znaleźć się w świecie z kwadratów (Minecraft :ninja: ). xD

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiadomy_sen

obraz24.png

Opublikowano

Robiłem takie psychozy.

Wydawało mi się że kręcę się po pokoju

Oraz świadomie latałem

Było zajebiście !

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

Właśnie słyszałem też takie coś że:

Jak rozpoznać czy to LD (ang. Lucid Dream, pl. Świadomy sen) ?

-wystarczy spojrzeć na zegarek - dwa razy, jeśli będzie inna godzina za każdym spojrzenie to znaczy to że to sen.

-Spojrzeć na śścianę - jeśli za każdym razem będzie miała inny kolor to jest LD.

Wygląd snów

Często sny są o ulubionej rzeczy wykonywanej na jawie, o ulubionym temacie itp. Na przykład, jeśli ktoś pasjonuje się działaniami militarnymi i jednocześnie lubi gry komputerowe, będzie mu się śnić na przykład walka żołnierzy w jego domu, walka czołgów na jego podwórku lub też będzie się to odbywać na obszarze fikcyjnym, znanym z książek, gier, filmów, obrazów itd. Z tych powodów świat snów kontrolowanych przez daną osobę może stać się źródłem przyjemności.

Wooo ja chcę xD Ogólnie dużo można się dowiedzieć z http://pl.wikipedia....5%9Awiadomy_sen

Opublikowano

Aby nauczyć się świadomego snu najlepiej prowadzić dziennik snów oraz wyrobić nawyk "sprawdzania świadomości". Po miesiącu czy dwóch już zaczyna się odzyskiwać świadomość podczas snów.

Niestety, sny mają duży wpływ na nasze realne życie i z tego powodu nie można (nie powinno się) tam robić wszystkiego, wbrew powszechnemu przekonaniu..

"Wprowadzenie do duchowego śnienia" Janusz Konrad Jędrzejczyk. Przepisał kelme z innego forum

1. Pamietaj ,ze LD jest przede wszystkim snem, a nie swiadoma fantazja i obowiazuja tu reguly i zasady snu, ktorych lekcewazenie wynikajace z ich nieznajomosci moze byc przykre, a nawet szkodliwe. Dlatego najpierw powinienes nauczyc sie jezyka snu, aby zabawy z LD byly tworcze, przyjemne i rozwijajace.

2. Unikaj robienia w LD rzeczy niezgodnych z twoim sumieniem, poniewaz moze to wywolac poczucie winy oraz spowodowac rozne problemy na jawie. W LD, w przeciwienstwie do normalnego snu, mozesz podejmowac swiadome decyzje i ponosic ich konsekwencje.Jak dowiodly badania, niewlasciwe zachowania w LD - niezgodne z sumieniem i przekonaniami sniacego - prowadza do wzrostu poczucia winy i wynikajacych z nich zaburzen osobowosci. Pewne zachowania w LD moga tez miec tendencje do przenoszenia sie na jawie, dlatego trzeba byc odpowiedzialnym i rozsadnym w tym, co sie w LD robi. Nie nalezy ulegac zludzeniu, ze poniewaz to jest sen, wszelkie zachowania sa dozwolone. Podejmujac negatywne dzialania w LD, mozesz rozwijac w sobie psychopatyczne tendencje, ktore pozniej moga przejawiac sie na jawie i stwarzac problemy.

3. Jesli jednak przydarzy Ci sie w LD zrobic cos, co wywoluje u ciebie poczucie winy czy niem=smak, nie obwiniaj sie ,tylko zastanow sie, co ten sen zanczy i co probuje ci przekazac( w koncu LD jest snem i nie masz nad nim pelnej kontroli, a takze twoj sposob myslenia i wartosciowania nie jest taki sam, jak na jawie i wiekszosc rzeczy ma tam charakter symboliczny, czyli oznacza cos innego niz sie wydaje).

4. Nie uzywaj LD do kompensacji swoich niepowodzen, sztucznego poprawiania swijej samooceny czy rozdmuchiwania wlasnego ego - to dzialania mogace poglebic problemy.

5. Unikaj ulegania, agresji, awersji i strachowi w LD, i pod ich wplywem nie uzywaj nieuzasadnionej przemocy, tylko sprobuj zrozumiec trgo typu sytuacje, poniewaz z reguly niosa one bardzo istotne informacje i wskazowki dotyczace Ciebie i tego na co powinienes zwrocic uwage.

6. Jesli w LD natkniesz sie na wroga postac, nieprzyjemna sytuacje lub inny problem, postaraj sie go rozwiazac.Jesli zawioda wszelkie pokojowe proby rozwiazania, nie wahaj sie uzyc przemocy, jednak nie uciekaj, nie daj sie zepchnac do defensywy ani pokonac, bo moze to byc przyczyna problemow zarowno we snie, jak i na jawie. Wielu ludzi blednie uwaza, ze nalezy calkowicie unikac agresji w LD, poniewarz moze sie to przeniesc na jawe, rozwinac w nas negatywne sklonnosci itp.Oczywiscie ryzyko takie istnieje, jesli ta agresja jest nieuzasadniona i czesta - wowczas nalezy sie nad tym zastanowic.Jednak nie zapominajmy, ze LD to przede wszystkim sen i wiekszosc dzialan ma tu charakter symboliczny, wynika z konwencji snu i nie nalezy rozumiec wszystkiego doslownie.Czesto agresja w LD oznacza stawienie czola roznym wewnetrznym problemom, podjecie wyzwania i w takiem przypadku ma ona pozytywne zanczenie.Moze to oznaczac przemiane czy walke z wewnetrznymi demonami, ktorym nalezy sie przeciwstawic i niepodjecie tego wyzwania moze miec niedobre skutki.

7.Pamietaj, ze nigdy nie masz w LD pelnej kontroli, nie musisz miec ich co drugi dzien i nie jest to zaden problem, z ktorym musialbys cos zrobic. Pragnienie LD i zbytnie przywiazywanie do nich wagi moze sie stac przeszkoda w pracy ze snami.

8.Nie daz do wykorzystywania LD w celach praktycznych, bo mozesz sie nabawic frustracji. Nie jest to glowna funkcja LD i i istnieja lepsze narzedzia do pracy z soba. LD to ozdoba snow i tak nalezt je traktowac - cieszac sie nimi, a nie manipulujac.

9.Staraj sie wykorzystywac LD w sposob przemyslany, tworczy i przyjemny pamietajac, ze sny nie sa przypadkowym zbiorem obrazkow bez znaczenia, tylko maja pewna funkcje.Bezsensowne mieszania w nich, wynikajace z ignorancji moze stac sie szkodliwe

Opublikowano

ehh dzisiaj nic, 0 zapamiętanych snów :P

A właśnie znów pytanie do tych którzy już to mieli: jak się mają kontakty międzyludzkie ? Czy we śnie są inni ludzie np. na chodniku których nie znasz ? Czy możesz z nimi pogadać? Jak oni odpowiadają ? Jeśli w realu znasz je to we śnie będą miały osobowość jak prawdziwą ?

Opublikowano

ehh dzisiaj nic, 0 zapamiętanych snów :P

A właśnie znów pytanie do tych którzy już to mieli: jak się mają kontakty międzyludzkie ? Czy we śnie są inni ludzie np. na chodniku których nie znasz ? Czy możesz z nimi pogadać? Jak oni odpowiadają ? Jeśli w realu znasz je to we śnie będą miały osobowość jak prawdziwą ?

We snie rozmawiajac z kimś, rozmawiasz ze swoja podswiadomoscia

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

Opublikowano

Ok, ja też od tygodnia trenuje świadomy sen i miałem też robić temat, co o tym myślicie. Jak macie świadomy sen i się obudzicie to nic nie róbcie, nie ruszajcie się i nie otwierajcie oczu.

W najgorszym wypadku na efekty trzeba czekać maksymalnie 10 minut, zazwyczaj jest to jednak 3,4 minuty w zależności od tego jak mocno się poruszałeś. I teraz próbuj WILD'a

WILD - jedna z technik, tutaj jest metoda w 5 krokach :)

WILD, czyli Wake Induced Lucid Dream. Technika to polega na bezpośrednim wejściu w sen bez utraty świadomości. Świadome sny osiągnięte tą techniką charakteryzują się bardzo dobrą jakością i świadomością. Istnieje wiele odmian WILD’ a np. FILD ale podana tutaj uproszczona,

podstawowa wersja to fundament, z którego czerpią wszystkie techniki oparte na WILD’ zie . Przechodząc do sedna. Uproszczonego WILD’ a można sprowadzić do 5 kroków:

KROK#1 - Sen przed

WILD to technika, która wymaga od ciebie stanu, w którym możesz łatwo i szybko zapaść w sen. Najłatwiej to osiągnąć śpiąc wcześniej lub podczas popołudniowej drzemki. Wieczorem, kiedy wcześniej nie spałeś osiągnięcie LD tą techniką jest bardzo trudne. Mogą to być 4 godziny, 6 godzin wcześniejszego snu. Popróbuj i sprawdź co najlepiej na ciebie działa. Tylko pamiętaj, żeby sen przed nie trwał zbyt długo, bo potem musisz jeszcze znowu zasnąć.

KROK#2 - Chwilowe przebudzenie

Możesz do tego celu użyć zwykłego budzika, ale lepszym rozwiązaniem byłby budzik alfa. Wstań i postaraj się lekko rozbudzić – nie możesz być zbyt senny, ani zbyt rozbudzony. Ja wtedy zawsze idę do łazienki przemyć twarz zimną, orzeźwiającą wodą. Potem idę się czegoś napić i wracam do pokoju. Następnie wykonuję serię testów rzeczywistości. Jeżeli nadal jestem senny to robię sobie herbatę. Tylko nie należy przesadzać, bo potem nie zaśniecie! Z reguły „na nogach” jestem 30-45 minut.

KROK#3 - Krótkie relaksowanie się

Połóż się wygodnie na łóżku. Najlepiej na plecach, nogi leciutko ugięte, ręce luźno wzdłuż tułowia. Wyrównaj i uspokój oddech. Następnie po kolei relaksuj każdą część ciała, zaczynając od stóp kończąc na czubku głowy. Żeby to zrobić wystarczy się na tym skupić np. spróbuj skupić uwagę tylko i wyłącznie na swojej nodze. Czujesz lekki dreszczyk i takie przyjemne uczucie? O to właśnie chodzi icon_smile.gif

KROK#4 - Zarzucenie kotwicy

Teraz przyszła pora do zarzucenia kotwicy, czyli czegoś co was utrzyma w świecie realnym kiedy będziecie zasypiać. To dzięki tej właśnie kotwicy wejdziecie w sen bez utraty świadomości. Najczęstszą stosowaną przeze mnie kotwicą jest skupienie się na oddechu. Oddech nie może zajmować całej twojej uwagi bo nie zaśniesz. Inną kotwicą, której używam jest lekki dyskomfort – ułożenie nóg w dziwnej pozycji itd. Tutaj nie należy przesadzać, bo w skrajnych wypadkach jeszcze odetniecie sobie dopływ krwi do jakiejś części ciała. Możesz również użyć do tego muzyki, a możesz też nie myśleć o niczym co jest już trudniejsze. Sprawdź, co jest najlepsze dla ciebie.

KROK#5 - Zasypiasz

Jeśli wszystko dobrze pójdzie to po pewnym czasie powinny ci się pojawić hipnagogi, czyli różne dźwięki, obrazy czy dziwne kształty. Nie ingeruj w nie. Bądź tylko biernym obserwatorem. Im bardziej się na nich skupisz, tym szybciej od ciebie uciekną. Z czasem powinieneś mieć też paraliż senny. Nie należy się go bać, bo naprawdę nie ma czego. Z każdą chwilą hipnagogi powinny być coraz wyraźniejsze. Wtedy spróbuj przybliżyć najwyraźniejszego i do niego wskoczyć. Albo wyobraź sobie tunel przez który idziesz i na jego końcu znajdziesz się już we śnie.

Chyba najpopularniejszym błędem popełnianym przez osoby praktykujące WILD’a to po prostu odpuszczenie po 10 minutach z braku efektów. A i podczas prób będziesz miał ogromną ochotę, żeby odpuścić, przewrócić się na bok i zasnąć. To tylko sygnał wysyłany przez ciało sprawdzający czy umysł już śpi. Jeżeli to przetrzymasz i nie zareagujesz to połowa drogi już będzie za tobą. Mój pierwszy udany WILD wyszedł mi dopiero po godzinie leżenia, tak więc musisz być bardzo cierpliwy, szczególnie na początku.

Dla początkujących właśnie polecam WILD'a jak nie to, to poczytajcie na temat FILD'a.

Jak rozpoznać czy to LD (ang. Lucid Dream, pl. Świadomy sen) ?

-wystarczy spojrzeć na zegarek - dwa razy, jeśli będzie inna godzina za każdym spojrzenie to znaczy to że to sen.

-Spojrzeć na śścianę - jeśli za każdym razem będzie miała inny kolor to jest LD.

Są inne sposoby np.

1. Próba oddychania przez zatkany nos.

2. Spojrzenie na swoje dłonie. We śnie są one zazwyczaj jakieś dziwne – nienaturalnie duże lub małe, być może jest za dużo palców.
  3. Test z zegarkiem. Zobacz godzinę, odwróć wzrok i spójrz na niego jeszcze raz. Jeśli czas różni się więcej niż minutą to znaczy, że jesteś we śnie, lub coś jest nie tak z twoim zegarkiem
  4. Przeczytaj coś. Tak jak wyżej, odwróć wzrok i przeczytaj go znowu. Przeważnie tekst jest zupełnie inny niż wcześniej.
  5. Zrób coś niemożliwego – podpal dywan siłą woli, wznieś się w powietrze itd.
  6. Przełóż palec przez rękę. Umieściłem go tutaj, jednak jego skuteczność pozostawia wiele do życzenia.
  7. Spójrz w lustro. Twoje lustrzane odbicie we śnie zawsze jest troszkę inne od rzeczywistego. (tak właśnie uzyskałem swój pierwszy dosyć przypadkowy świadomy sen ). Jednak nie wszędzie mamy dostęp do lusterka, więc ten sposób jest na samym końcu.
  8. Ten punkt to już bardziej ciekawostka. We śnie po pstryknięciu włącznika światło zawsze jest jakieś inne np. ma zielony kolor albo bardzo długo się zapala.

3t6EGVz.png

Opublikowano

Dzisiaj miałem świadomy sen o.O Po prostu usnąłem i nagle zaczeło mi się coś snić i chyba w pewnym stopniu byłem tego świadom.Jeżeli miałbym być mało subtelny, to w tym śnie byłem w łazience i chciałem (świadomie) wpychać chuja w cycki jakiejś lasce xD Niestety chyba tak się nad tym skupiłem i podnieciem, że się obudziłem ;/

@BTW

Spałem od 23 do 10.30.

Opublikowano

4. Przeczytaj coś. Tak jak wyżej, odwróć wzrok i przeczytaj go znowu. Przeważnie tekst jest zupełnie inny niż wcześniej.

Przeważnie ciężko jest cokolwiek przeczytać w świadomym śnie. Wszystko wygląda jakby litery ciągle się losowały.

Opublikowano

Przeważnie ciężko jest cokolwiek przeczytać w świadomym śnie. Wszystko wygląda jakby litery ciągle się losowały.

Wtedy i tak wiadomo tym bardziej, że to sen :P.

To chyba lepsze niż zioło :D.

obraz24.png

Opublikowano

100% Fake !

19692d1320857459-mw3-pc-release-not-sure-if-trolling-just-stupid.jpg

Dlaczego tak sądzisz? Może trochę rozbuduj swoją wypowiedź, chciałbym wiedzieć czym się kierujesz xD Zaprzeczasz, że człowiek śni?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...