Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co to jest przyjaźń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest taki stan (lol) w którym mogę na kimś polegać, mogę komuś powiedzieć o wszystkim i wiem że tego nie wygada, mam do tej osoby zaufanie i wiem że mogę na nią liczyć. Dodatkowo rozumiem go bez słów i nie mam z daną osobą sprzeczek.

Zbyt piękne nieprawdaż ?

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

Przyjaciel to taka osoba z którą zawsze sie dogadasz i nigdy sie nie pokłucisz. Przyjaciel zawsze z tobą gdzieś wyjdzie na zawołanie jak ma wolny czas i jak ma co kolwiek chętnie się tym podzieli. Jak sie raz pokłucisz z kimś dla mnie to juz nie jest przyjaciel a kolega

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Przyjaźń ? według Arystotelesa, jedna z cnót, chociaż, w przeciwieństwie do cnót kardynalnych, nie jest ona cnotą normatywną. Filozof ten twierdzi także, że istnieje kilka rodzajów przyjaźni: idealna (teleia philia, będąca wartością samą w sobie), oraz takie, z których każda ma spełniać pewien cel (przyjemność lub użyteczność).

Większość ludzi uważa, że ich przyjaciele dobrze ich znają. Jednak badania wykazały, że w większości przypadków jest to złudzenie związane z chęcią poprawy samooceny. Wierząc, że przyjaciołom zależy na nas, budujemy poczucie własnej wartości.

Przyjaźń w kontekście socjologicznym jest silnie związana z nieprzyjaźnią. Wspólny wróg bardzo skutecznie cementuje więzi między przyjaciółmi, a jednym z narzędzi służących do tego jest plotka. Przyjaciele mają tendencję do wyolbrzymiania negatywnych cech swych nieprzyjaciół i pomijania ich cech pozytywnych.

Zawieranie przyjaźni odbywa się w różny sposób, zależnie od kultury i powiązań religijnych. Niektóre przyjaźnie są zawierane poprzez zapytanie: "Czy chciałbyś/chciałabyś zostać moim przyjacielem" lub w inny podobny sposób, czasem towarzyszą temu obietnice i przysięgi. Coraz rzadziej spotykana jest formuła braterstwa krwi.

Z badań wynika również, że przyjaźń może mieć tło genetyczne: najsilniejsze więzy łączą nas z ludźmi genetycznie do nas podobnymi. Może to jednocześnie tłumaczyć istnienie uprzedzeń rasowych i innych form ksenofobii.

Sam akt nawiązywania przyjaźni ma również podłoże biologiczne ? jest ściśle związany z tzw. pierwszym wrażeniem. Z badań wynika, że nieświadomą decyzję o chęci bliższego poznania danej osoby podejmujemy w ciągu zaledwie 10 minut od pierwszego z nią kontaktu.

Mam takie same zdanie ^^

Opublikowano

Przyjaźń? Ważniejsza od miłości, dopasowanie dwóch dusz, odnalezienie swojego eterycznego dopełnienia. Miłość to rozwinięta sympatia wg. mnie.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Przyjaźń to jest taka jakby więź człowieka z drugim człowiekiem. Na przyjacielu zawsze można polegać, nawet, jak zadzwonię do niego o 2 nad ranem. Najczęściej sobie bardzo mocno ufają tacy ludzie, mówią swoje przeżycia, co w domu itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...