Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcić... Jak?

niqu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak podkręcić procesorek? przynajmniej trochę?

Mam 2 kompy na jednym moge poeksperymentować xP

Procesor Alhton AMD 1GHz (chciałbym do 1,2GHz), RAM 228...

Jka mogę podkręcić?

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Restratujesz kompa Wchodzisz w biosa i szukasz "FSB Frequency" czy jakostak :oO"

Standardowo jest to 200. Na pocżatek daj np. 210. AAa! i poszukaj jeszcze pojdeyńczej cyferki która jest mnożnikiem. U mnie wynosi 9 więc 200Mh x 9 = 1.8Mhz :).

45% tego forum to pojeby i neo kidy. Jeśli tak uważasz wklej to do swojej sygny.
Opublikowano
Restratujesz kompa Wchodzisz w biosa i szukasz "FSB Frequency" czy jakostak :oO"

Standardowo jest to 200. Na pocżatek daj np. 210. AAa! i poszukaj jeszcze pojdeyńczej cyferki która jest mnożnikiem. U mnie wynosi 9 więc 200Mh x 9 = 1.8Mhz :).

wytłumaczyłeś początek a dalej możesz troszkę dokładniej?

UP narazie masz 5*

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Najpierw powiedz jaki masz zasilacz ...

Poza tematem powiem Ci że AMD nie są do kręcenia xDD Owszem 200 Mhz to tak ;)

Opublikowano
Najpierw powiedz jaki masz zasilacz ...

Poza tematem powiem Ci że AMD nie są do kręcenia xDD Owszem 200 Mhz to tak ;)

a co by sie stało jak bym podkręcił za dużo?

o jaki zasilacz Cio chodzi do chłodzenia procesora z radiatorem?

@EDIT zasilacz nie ma oznaczeń - komp niemiecki a sprowadzony z francjii

Jak sie uda to jutro zrobię filmik xP może coś bedzie widac bo tak to nie wiem....

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano
Poza tematem powiem Ci że AMD nie są do kręcenia xDD

Powiedz to mojemu phenomowi II 720 BE prosto w oczy, najlepszy możliwy procek do kręcenia ;P.

@autor. Te procki nie mają odblokowanych mnożników, najlepiej tego nie podkręcaj w ogóle. Zakładając po ramie i procku, masz pewnie zasilacz-bombe czasową i twój procek ma już temperatury rzędu 60 stopni w idle. Najlepiej nic z tym nie rób, 200 mhz cie nie zbawi.

@ja

Osobiście mojego phenomka podkręciłem z 2.8 GHz do 3.33GHz na Boxowym chłodzeniu, temperatury w full stresie maksymalnie 54 stopnie. Mam w planach kupić sobie mugena 2 i celować w 3.8 GHz + :)

@up

pewnie feel, więc podkręcanie = spalony procek jak i zresztą reszta podzespołów. Pozdro ;)

@down

Jezu wiem, znam się na tym -_-. Wodne = to samo co mugen 2 bo na moim procku napiecia 1.45v sa maxymalnie bezpieczne (a to rowna sie 3.8-4 GHz). Na chuj mi wodne jak jest 2x drozsze? 100 MHz mnie tez nie zbawi :D

Opublikowano
pewnie feel, więc podkręcanie = spalony procek jak i zresztą reszta podzespołów. Pozdro

tak zasilacz odgrywa bardzo dużą rolę ale bez przesady - jak mam lipny to i bez podkręcania mu się usmaży to co ma w kompie - wszystko zależy jeszcze od tego czy będzie się bawił napięciami!

@ja

Osobiście mojego phenomka podkręciłem z 2.8 GHz do 3.33GHz na Boxowym chłodzeniu, temperatury w full stresie maksymalnie 54 stopnie. Mam w planach kupić sobie mugena 2 i celować w 3.8 GHz +

hmmm chcesz się bawić w OC kup sobie chłodzenie wodne ale nie takie w zestawie - poczytaj na forach o OC i będziesz wiedział co i za ile da się złożyć - a potem to tylko kręcić i kręcić

co do podkręcania to jeszcze ważne jest to jakie mamy pamięci, karty no i oczywiście płyta główna najlepiej z najnowszym biosem - zresztą pisałem ostatnio o tym w podobnym temacie ( miałem problem z kartami i biosem płyty a myślałem że to procek)

... jestem jaki jestem - piszę jak piszę - mam gdzieś 5* - nie lubisz mnie to twój problem - jesteś nieudacznikiem wyżyj się i daj mi negatywa ...

GM cieszysz się z 5% - najpierw przeczytaj czym jest spam a potem nagradzaj bucu jeden

Opublikowano

z tego co wiem to celeronki sie dobrze krecily ale nie wiem jak jest z nowszymi, google nie boli, na pewno wyszukasz mnostwo informacji na ten temat, do podkrecania mozna tez uzywac programow i podkrecac proca z poziomu windowsa. ja eksperymentowalem na sempronie 3000+ i z 1.8 wycisnolem 2.3 ghz na boxowym chlodzeniu i jakiejs plycie biostara, temp byla na poziomie 45 - 50 stopni, o wszystkim sie dowiesz z for ktore sie tym glownie zajmuja, ale jak kolega juz pisal te 100 - 300 mhz wiecej raczej nie da odczuwalnego wzrostu wydajnosci :P

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

W takim razie na prawdę odradzam Ci OC beż odpowiedniego zasilacza ...

@Edek

Po co wodne chodzenie ? Np : Pod AMD x2 jest fajne chłodzenie za 80 zł z miedzi ZALMAN-a oczywiście ;DD. Pod Intelka polecam Scythe II. Po co wydawać kasę na wodne skoro będziesz miał bardzo porównywalną temp. z dobrymi coolerami ....

Opublikowano

Zasilacz = nie tylko dobra moc. W tym wypadku producent ma też b.duze znaczenie :)

Quaz zakładał taki temat właśnie, właśnie ... Pytaj tam :]

f.png

Opublikowano

Ja mam np. zasilacz OCZ StealthXStream 500w , zdarzaly mi sie sytuacje ze kabel od zasilania ledwo stykal i bylo slychac jakby zwarcia, trwalo to dobre pare minut a nic sie nie stalo. Taki feel by dawno wybuchl ;P. W ogole od zasilacza zalezy stabilnosc pracy innych podzespolow, jest to podstawa dobrego kompa na ktorej na serio nie warto oszczedzac... Ja za moj ~~230 zł dałem..

Opublikowano
@Edek

Po co wodne chodzenie ? Np : Pod AMD x2 jest fajne chłodzenie za 80 zł z miedzi ZALMAN-a oczywiście ;DD. Pod Intelka polecam Scythe II. Po co wydawać kasę na wodne skoro będziesz miał bardzo porównywalną temp. z dobrymi coolerami ....

tu mógłbym zacząć się rozpisywać na temat chłodzenia wodnego i podawać jego za i przeciw - powiem tyle :

- nawet najlepsze chłodzenie powietrzne nie będzie tak ciche jak dobrej klasy chłodzenie wodne

- chłodzenie wodne nie podnosi ci temperatury systemu tak jak chłodzenie powietrzne (nawet jak nastawiasz dodatkowych wentylatorów)

- chłodzenie wodne umożliwia ci już naprawdę porządny OC - rekordy podkręcania bije się właśnie na chłodzeniu wodnym no i chłodzenie ciekłym azotem ale nie o tym mowa

- może to głupie porównanie ale popatrz że chłodzenie wodne w samochodach wyparło chłodzenie powietrzne - dlaczego - lepszy współczynnik chłodzenia ma ciecz i w połączeniu z chłodnica i delikatnie kręcącym się wentylem zabija wręcz chłodzenie powietrzne

Dodam tyle że nie namawiam ale sam kiedyś kupowałem "super wentyle" i teraz mi się walają w szafce od kiedy podpoiłem chłodzenie wodne!

Jezu wiem, znam się na tym sleep.gif. Wodne = to samo co mugen 2 bo na moim procku napiecia 1.45v sa maxymalnie bezpieczne (a to rowna sie 3.8-4 GHz). Na chuj mi wodne jak jest 2x drozsze? 100 MHz mnie tez nie zbawi biggrin.gif

jeśli tak twierdzisz to nie będę ciebie wyprowadzał z błędu bo po co - swoja droga chciałbym żebyś wszedł na forum OC i napisał swoje stwierdzenie - ciekawe kto by był przychylny twojemu stwierdzeniu!

jednej rzeczy nie rozumiem "na moim procku napiecia 1.45v sa maxymalnie bezpieczne (a to rowna sie 3.8-4 GHz)"

dlaczego napięcie równa się 3.8 - 4GHz ??? - coś nie czaję tego!

... jestem jaki jestem - piszę jak piszę - mam gdzieś 5* - nie lubisz mnie to twój problem - jesteś nieudacznikiem wyżyj się i daj mi negatywa ...

GM cieszysz się z 5% - najpierw przeczytaj czym jest spam a potem nagradzaj bucu jeden

Opublikowano

@UP

Chłodzenie wodne kosztuje 4x tyle co powietrzne <3

dlaczego napięcie równa się 3.8 - 4GHz ??? - coś nie czaję tego!

Jak już pociśniesz na FSB takty które chcesz to procesorowi zaczyna brakować prądu. Koledze chodzi o to że na 3.8-4ghz musią pocisnąć takie napięcie żeby procesor był stabilny. I BTW jest temat na forum założony dla overclockerów na forum.... Podałem już w tym temacie linka.

A wracająć do chłodzenia to mam teraz Q6600 2,4ghz@3,2ghz z chłodzeniem Pentagram Karakorum.

My minions mwaahahahaha :>

Opublikowano

no to już mi wyjaśniłeś o co mu chodziło ! :)

wiem że chłodzenie wodne jest o wiele droższe ale cóż - powiem tak jedni śmigają vauxhallem po tuningu a inni lambo

ja tez sceptycznie nastawiony byłem do wodnego chłodzenia a teraz nie ma mowy o standardowym chłodzeniu - wszystko jest chłodzone naprawdę dobrze procek pokazuje mi w stresie 29 na maxa przy 12 db jakie emituje pompka no wentyle na chłodnicy co kręcą max 400-600 obr - chłodzę jednocześnie procka, mostki na płycie, no i jutro zabieram się za grafiki ( w końcu się do tego zabiorę)

a tu link do fajnego porównania wentylatorków hxxp://chlodzenie.net/reviews/test-zestawow-chlodzacych-na-lga775/

Opublikowano

Jeszcze raz to wytłumaczę po widzę że jakieś nieścisłości:

Chłodzenie powietrzem jest 4x tańsze od wodnego przy czym:

Jak już napisałem maksymalne bezpieczne napięcie dla mojego procesora to 1.45 V, Przy chłodzeniu powietrzem (mugen 2) wyciągne z tego maksymalnie 4GHz . Przy chłodzeniu wodnym również wyciągne 4 GHz, ale za to będę mieć troche niższe temperatury. W obydwu przypadkach na 100% temperatura w stresie nie przekroczy 50 stopni, więc żywotność procka będzie normalna ( 3-5 lat ). Po co mam wydawać 4x więcej skoro będę mieć to samo? ( mugen 2 też jest cichy. )

Opublikowano

dobra dobra nie piszcie o chłodzeniu wodnym bo moge mieć ciekłym azotem.... łatwo zamontować itd... ale jeśli chodzi o zasilacz to program everest dał wyniki jeśli jest potrzebna ta lista to dam screena ale czy wtedy będzie można podkręcić bez obaw?

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Evesrest się nie nadaje jako program kontrolny do podkręcania. Zassaj sobie CoreTemp. Wskazuje on taktowanie procesora i temperatury rdzeni. Odpal program orthos i zostaw na 20 minut. Nie mniej niż 20 minut!! I podaj jakie masz temeratury pod koniec. Wtedy ci powiem czy warto kręcić.

Opublikowano

nie bede kręcił... na necie pisali, ze sie kompy rozwalają i wywala itd...

włączyłem gre warrock na kilka min na największe mapy temperatura wzrosła do 47stopni 1200mb ramu (max) pobierało tak sie komp zmulił, ze po kilku minutach mnie wywaliło całkowicie i restet... radiator był mocno nagrzany

jak założę (jeśli) chłodzenie azotem to sie odezwe co do tego ale narazie odechciało mi sie podkręcania xP

proszę zamknąc temat a kto pomógł ma 5* dzięki wszystkim za pomoc ;)

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

Chłodzenie ciekłym azotem na

Procesor Alhton AMD 1GHz

? XDDDDDDDD? I ty w ogole wiesz ze chlodzenie azotem kosztuje wiecej niz caly komputer zdolny odpalic gta IV na najwyzszych ;)?

Opublikowano

sam ciekły azot nie jest drogi...(tak mi sie wydaje) gorzej z całym jego przechowaniem a zrobienie chłodzenia jest proste (jak dla mnie) ;)

xniquinjectx.png

sygnaniqu.png

Opublikowano

@UP UP

LoL. zmieniałeś napięcie procesora? Jaką masz paste termoprzewodzącą (jak na bazie silikonu to już jej pewnie nie masz). Ja nie mam żadnego azotu i jakoś podkręciłem z 2.4 do 2.76 mojego c2d e6600 i na karakorum 120 AlCu temperatury nie przekraczają w idle 30stopni a w stresie 43...

sygna1o.jpg

Opublikowano

To co tak biednie kręcisz? Kręć aż będzie 75 w stresie. A co do past to najlepsza jest liquid pro. I potwierdzają to testy z każdej strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...