Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Myszka" Jak dużą rolę odgrywa w grach FPP (strzelanki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Dla mnie zawsze myszka jak myszka ... Tańsza lub droższa , ale myszka . Dla mnie to było bez różnicy . Teraz zobaczyłem kilka tematów na temat myszki i zacząłem się zastanawiać jak ważną rolę odgrywa myszka w grach FPP (strzelanki) . Byłby ktoś tak łaskawy i wytłumaczył ^^ ?

Opublikowano

Jak dla mnie, to kwestia przyzwyczajenia. Mojej za ok 30 zł po kilku latach nie wymieniłbym na żadną inną. Chyba że doszło by do jej zepsucia. Wtedy bym musiał przyzwyczajać się do nowej myszki. Dłuuugo by to trwało.

Opublikowano

@up

Tak. Jest różnica. Zdecydowanie nie polecam kupować chińskich myszek za te 10 zł. Wiadomo- lipny materiał, ręka może się ślizgać, laser może być uszkodzony itp.

Opublikowano

Owszem, różnica jest. W grach fpp, fps odczuwalna, dla ludzi, którzy dłużej w daną grę grają i daną grę lepiej znają. Różnica jest następująca każda myszka ma swoje 'fps', jest to 'refleks' myszki. Wiadomo, myszka za 100 zł, będzie miała większy 'refleks' i podziała w momencie. Tańsza myszka, ma tak zwane 'zwiechy'. Jest po prostu wolna, i ma mało 'fps'. Różnice tych oddziaływań w danej grze czujemy, na prawdę po długim czasie gry. Więc jak gramy 'amatorsko', to nie trzeba mieć myszki za 100-200 zł wystarczy taka za 30 zł. Ale wiadomo myszka droższa - lepsza..

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@up2

Nie dodałeś że droga myszka ma różne bajer:) Np. jakaś część się świeci na kolorowo, materiał na którym ręka się mniej ślizga, ma guziki przystosowane do gier mmo, jej budowa jest bardziej przystosowana do dłoni (z panelu bocznego wystaje takie coś co podtrzymuje kciuka.

Opublikowano

droższa - lepsza..

niekoniecznie...Jak już przyzwyczaisz się do swojej zwykłej mychy , to nic nie zmieni , a może nawet będzie gorzej jak sobie kupisz wypasioną myszkę z 5k dpi...

Mam a4tech x7 i wcale nie gra mi się lepiej niż na zwykłej , którą miałem wcześniej...

może po prostu nie wykorzystuje jej zalet...

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

Za 10zł myszki oferują 800DPi, a to co najwyżej do celowania ze snajperki jest. Do tego są nie poręczne. Mojej Razer Mamby bym nigdy nie wymienił. 5600DPI napędzane w 4G. Poręczna dobrze "czyma" się w rękach.

Opublikowano

niekoniecznie...Jak już przyzwyczaisz się do swojej zwykłej mychy , to nic nie zmieni , a może nawet będzie gorzej jak sobie kupisz wypasioną myszkę z 5k dpi...

Mam a4tech x7 i wcale nie gra mi się lepiej niż na zwykłej , którą miałem wcześniej...

może po prostu nie wykorzystuje jej zalet...

Hmm, koniecznie jeśli grasz bardziej zawodowo. Po za tym DPI, nie ma tu nic do gadania możesz mieć myszkę z 1000k dpi i tak to Ci nic nie da.

Dpi odpowiada za szybkość poruszania myszki, to nie są 'fps' Tylko szybkość latania 'wskaznika' np. po pulpicie. Co do myszki a4tech, ona jest przystosowana do gier np. takich jak cs. Ma czerwony guzik odpowiadający za strzał 2x. Co dla nie których jest bardzo przydatne. Sam posiadam myszkę, która posiada 800 dpi, ale nie jest chińskim wyrobem za 10 zł. Tylko, była kupiona za ok. 200 zł. A i tak ma te 800 dpi, bo jak już mówiłem, dpi to tylko szybkość poruszania 'wskaznika' np. po pulpicie. Więc nie mylcie dpi z fps ;). Po za tym myszka, która ja posiadam 800 dpi Intellimouse Explorer 3.0, ma niby 800 dpi, a jest uważana za jedną z lepszych myszek do strzelanek.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

czyli uważasz , że dpi nie jest przydatne , a w sumie nawet konieczne przy zaawansowanym graniu w strzelanki??

Wydaje mi się , że odgrywa bardzo ważną rolę...

Szybkość myszki = szybkość nacelowania hmm?

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

@2x up, up

Widze, że nie rozumiecie ani trochę co mi da 6000 dpi, że będę cisnął jak idiota wskaznikiem, jak go nie ogarnę ?!. Po co dpi człowieku powiedz mi, jeśli w każdej dobrej, normalnej grze masz coś takiego jak sensivity, i nie potrzeba pieprzonego dpi waszego..Jak się nie znacie to się nie wypowiadajcie i nie wprowadzajcie autora w błąd, bo kupi myszkę za 400 zł z jak najwięcej dpi i zmarnuje pieniądze.

+ DODATEK.

Aby rozwiać wątpliwości panów up, którzy się nie znają i biorą dpi i fps za jedno.

NP. http://tnij.com/fpsdpi313

Proszę zwrócić uwagę na NAPIS FPS, który nie oznacza dpi, bo dpi ta myszka ma 800..

EXPmIpC.gif

Opublikowano

@2x up, up

Widze, że nie rozumiecie ani trochę co mi da 6000 dpi, że będę cisnął jak idiota wskaznikiem, jak go nie ogarnę ?!. Po co dpi człowieku powiedz mi, jeśli w każdej dobrej, normalnej grze masz coś takiego jak sensivity, i nie potrzeba pieprzonego dpi waszego..Jak się nie znacie to się nie wypowiadajcie i nie wprowadzajcie autora w błąd, bo kupi myszkę za 400 zł z jak najwięcej dpi i zmarnuje pieniądze.

Może TY nie ogarniasz 6000DPI, ale większość ludzi ogarnia tą czułość.

Opublikowano

Anoizm, pytam się po co dpi ?!, jeśli masz ustawienia czułości myszki w grze ?!, no chyba, że grasz w mario..

Żeby szybsze ruchy wykonywać? Myśl człowieku..

Opublikowano

Błagam Up czytanie ze zrozumieniem, JESLI MASZ USTAWIENIA CZULOSCI MYSZKI W GRZE !. Bawisz się w analfabetę czy co, bo nie czaję?

EXPmIpC.gif

Opublikowano

z tego co wiem, to dpi to nie tylko SZYBKOŚĆ z jaką popierdala nam kursos ale również dokładność, podobno lepiej jest kupic myszke np. 3,6k dp i zmniejszyc czulosc w ustawieniach gry niz na myszce 400dpi zwiekszyc czulosc w ustawieniach.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Bardzo dużą.

Proszę bardzo, Razer DA za 150zł i A4Tech X7 za ~60zł (po lewej lowsens po prawej highsens). Testowane na biurku i SS QCK (nie było różnicy w A4Techu)

myszki.png

#Edit

Dodam jeszcze, że ta tańsza myszka gorzej się ślizga, głośniej klika i jest mniej wygodna.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Do zadań biurowych...

Zrób test w grze takiej, jak np. MW3, a wtedy ujrzysz różnicę między 5600, a tym twoim "800"

Opublikowano

Anoizm, testowałem, no ale przepraszam Cie profesjonalisto, nie wyrysuje tego .. Zdecydowanie wygrywa low sens.

PS. Różnica jest w grach jest następująca widzisz kreskę na teście 'qps666' w grze jest identycznie wskaznik się chwieję, ponieważ jest za dużo dpi, z czym idzie brak trafionego strzału.

EXPmIpC.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...