Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca domowa nieobowiązkowo

Gość

pd  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcesz ?eby prace domowe by?y oceniane i przymusowe?

• Tak.
      13
    • Nie.
      33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie Was członkowie mpcforum!

Ostatnio na internecie widziałem temat iż prace domowe są podobno nielegalne.

Jako uczeń zastanowiłem się nad tym głębiej. Wymienie pare + i -.

Zaczne od plusów:

+ Samouczenie się w domu

+ Utrwalenie wiadomości

+ Powtórzenie do sprawdzianów etc

Teraz minusy:

- Zajmowanie wolnego czasu

- Pretekst nauczycieli żeby dzieci uczyły się same. Zarobić a sie nie narobić.

- Stres

- Negatywne oceny

Teraz wnioski:

Prace domowe w większości szkołach są na tej zasadzie: Zrobiłeś - ok , masz / Nie zrobiłeś - jedynka

Tak nie może być. Albo nauczyciel wpisuje jedynki za brak i piątki za to że jest albo nie wpisuje nic.

Praca domowa zawsze zadaje jakiś stres. Jestem w 2 klasie gimnazjum. Niektóre ćw np z geografii są poprostu głupie i niedorzeczne .

Pisze iż mamy robić zadania z podręcznikiem a w podręczniku wgl tego niema. ... Szukaj wiatru w polu...

Zgodnie z artykułem 51 ZABRANIA się organizowania komuś czasu. [Edit. Znalazłem w jakimś temacie Krzysztofa Oleśniaka czy coś w google]

Wytłumaczę to.

Wyobraź sobie że jesteś na wakacjach. Przychodzi ci ktoś obcy do domu i ty zamiast opalać się masz rąbać drewno.

Podsumowując praca domowa jest nawet mogę powiedzieć potrzebna ale [!]

Opowiem wam taką sytuację. W szkole mam taką nieznośną nauczycielke od historii i wosu. Ma obsesje na punkcie zeszytu.

Każdemu się zdarzy sytuacja nieobecności ok rozumiem. Ja mam akurat pecha i jeszcze dodatkowo choruje.

Opuściłem 5 lekcji i nie mam od kogo wziąć zeszytu. Pani sprawdza we wtorek, oddaje w czwartek a w piątek sprawdza czy uzupełnione.

Podkreślam że mamy lekcje we wt. i w pt. Powiedzcie mi jak mam uzupełnić zeszyt i kto mi go pożyczy ??

Jeszcze dodatkowo jeśli masz brzydkie pismo (nie z lenistwa) zdarzy ci się jeden bł ort. ( a sama pisze "pirz, zerzycie") dostajesz no jakąś ocene niską. Co to jest za ocena -2 ?? Na ok. 7 przywilejów , brak liberum weto i ledwo 3...

Ok dam już spokój z histą, przejde do polskiego bo przeważnie z nim mamy kłopoty ;)

Wypracowania, referaty, kartkówki i inne wynalazki. Powiem wam że u mnie w szkole wypracowania i referaty mamy takie tematy że schodzi ponad półtorej godziny. Mamy 8 godzin dziennie... Jeszcze wielkie pretensje iż to było takie łatwe, robiliśmy na lekcji.

U nas w szkole praca domowa jest bardziej nastawiona na czy ja wiem? Ocene? To powinno być nie oceniane dla utrwalenia.

Dla przykładu mamy bardzo fajnego nauczyciela maty. Ze świecą szukać. Zadaje nam czasem po 1 ćw po 4 zależy. Jeśli u mnie w szkole z Geo nie zrobicie 4 ćw to macie pałe. Z maty wystarczy powiedzieć co się stało że nie zrobiłeś.

Dobra. Dziekuje każdemu komu chciało się czytać całe. Daje ankietę. Wypowiadajcie się, komentujcie. Jeśli nie ten dział proszę moderatora aby nie zamykał bo trochę się napisałem.

Opublikowano
Prace domowe w większości szkołach są na tej zasadzie: Zrobiłeś - ok , masz / Nie zrobiłeś - jedynka

Tak nie może być. Albo nauczyciel wpisuje jedynki za brak i piątki za to że jest albo nie wpisuje nic.

Praca domowa zawsze zadaje jakiś stres. Jestem w 2 klasie gimnazjum. Niektóre ćw np z geografii są poprostu głupie i niedorzeczne .

Pisze iż mamy robić zadania z podręcznikiem a w podręczniku wgl tego niema. ... Szukaj wiatru w polu...

Zgodnie z artykułem 51 ZABRANIA się organizowania komuś czasu. Wytłumaczę to.

Wyobraź sobie że jesteś na wakacjach. Przychodzi ci ktoś obcy do domu i ty zamiast opalać się masz rąbać drewno.

Podsumowując praca domowa jest nawet mogę powiedzieć potrzebna ale [!]

To jest wg konstytucji. MEN ci powie, że tak ma być, bo się nic nie uczymy w domu.

Opowiem wam taką sytuację. W szkole mam taką nieznośną nauczycielke od historii i wosu. Ma obsesje na punkcie zeszytu.

Każdemu się zdarzy sytuacja nieobecności ok rozumiem. Ja mam akurat pecha i jeszcze dodatkowo choruje.

Opuściłem 5 lekcji i nie mam od kogo wziąć zeszytu. Pani sprawdza we wtorek, oddaje w czwartek a w piątek sprawdza czy uzupełnione.

Podkreślam że mamy lekcje we wt. i w pt. Powiedzcie mi jak mam uzupełnić zeszyt i kto mi go pożyczy ??

Jeszcze dodatkowo jeśli masz brzydkie pismo (nie z lenistwa) zdarzy ci się jeden bł ort. ( a sama pisze "pirz, zerzycie") dostajesz no jakąś ocene niską. Co to jest za ocena -2 ?? Na ok. 7 przywilejów , brak liberum weto i ledwo 3...

Ok dam już spokój z histą, przejde do polskiego bo przeważnie z nim mamy kłopoty

To staraj nie być się chory. Typowa zasłona dymna uczniów "Od kogo miałem przepisać".

Chodź do nas na język polski, jak piszemy dyktando, wypracowania. Dyktando = 5 błędów = NDST. System punktowania, jak na testach gimnazjalnych ( no 3 gimn jest wymagająca, jeszcze ta nowa podst. programowa ). 2/3 klasy ( a jest nas 18) poległo na dwóch pierwszych zdaniach (5 błędów). Pamiętaj, że teraz nauczyciele nie oceniają punktowo, tylko procentowo. Z geografii za spr dostałbym normalnie 5 (16/18), a tak tylko 4. Dlaczego? Bo dopiero od 93% jest 5, a było 92%. Nie miej więc zatem pretensji do nauczycielów (sami już się wkurwiają przez biurokrację etc), tylko do MEN.

Weteran
Opublikowano

Jak na ucznia przystało przeczytałem tylko kilka linijek ;d

Praca domowa jest dobra według mnie.. np. na matmie nic nie słucham,

w domu zrobię zadanie, które mam zadanie, a potem same 4 i 5 ze sprawdzianów ;p

Jakie czasy.. od wieków robi się zadania i nikt nie płacze, a teraz tego się chwycili..

Uwaga, za tydzień temat Szkoła - Nieobowiązkowa (nielegalna), bo przecież uczenie się to stres i marnowanie czasu.

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Ja właśniee szukam dobrych paragrafów,aby wyskoczyć nauczycielce przed ryj z papierkiem, że nie może mi zadać zadania ^^

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

@Anoizm

Ja nie mówie że zasłona dymna. Jeśli oddaje w czwartek a sprawdza w pt. i każdy musi uzupełnić to od kogo pożyczyć??

@MrDeska

Przypomne ci że prawa człowieka i ucznia nie istniały od wieków.

Mnie nie chodzi o całkowite zlikwidowanie pracy domowej, skazanie nauczycieli czy coś. Mnie chodzi o ilość zadanej pracy i zmarnowanego czasu na jakieś niepotrzebne wypracowania typu "Jak Radek przeżył dzieciństwo?" , stresu brakiem pracy domowej i systemem oceniania prac. jak jest ok, jak nie ma - 1 do dziennika

Ktoś skończył szkołe myśli sobie "hmm... ja musiałem przez to przejść i nikt mi nie pomagał. skrytykuje." a przecież też mógł o coś takiego zaapelować.

Powtarzam że nie chce zlikwidować prace domową. Chcę ją zreformować tak aby była przyjemna i rzeczywiście czemuś służyła a nie jako kara i nagana.

@up

Ja też szukałem ale wiesz jak jest w polsce. Nawet jak znajdziesz to proces sądowniczy może potrwać nawet 7 lat...

Edit. Można napisać do Rzecznika Praw Ucznia. Niczego nie sugeruje ale 500zł w łape i spławi cię jak większość skarg.

Nawet jeśli to w prawach i obowiązkach ucznia pisze coś o punktualności. Wygarną ci 1 spóźnienie i klops ;/ Zawsze też można powiedzieć że pracownikowi zdarza się np zaspać do roboty, czy to korki czy poniedziałek. Em prosiłbym o wypowiedz jakiejś obiektywnej dojrzałej i dorosłej osoby.

Opublikowano

Spójrzcie na zachód. Tam Dzieci uczą się tylko w szkołach, nie zabierają ze sobą nic do domu.

Dodam kolejnego "-"

Zniszczone kręgosłupy młodych Polaków. (A potem,dziwić ze się garbią)

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

Ja czasowo mam wybór prosty albo zrobić zadanie albo się nauczyć. Od 2 lat nie robię zadań sam tylko z zadanie.pl, po prostu się nie wyrabiałem. Ale oprócz naszego polskiego sądu konstytucyjnego mam europejski ;> to co, robimy zrzutke?

Opublikowano

Spójrzcie na zachód. Tam Dzieci uczą się tylko w szkołach, nie zabierają ze sobą nic do domu.

Dlatego są głupi xD

[center][img]http://oi42.tinypic.com/2evrhgx.jpg[/img][/center]

Opublikowano

W szkołach prywatnych nie ma zadań domowych więc jesli nie chcesz ich miec to się tam przepisz. Tak samo nielegalne jest zabieranie przez nauczyciela telefonu ale co im tam udowodnisz.

Opublikowano

Uważam, że zadania domowe to chory pomysł... Od realizacji programu nauczania jest lekcja. Po szkole powinniśmy mieć czas wolny, dla siebie, mamy własne życie, a nie siedzieć po 2 godziny dzienne w domu nad zadaniami, bo nauczyciel myśli, że nie mamy nic innego do roboty.

Jeśli ktoś uważa, że potrzebuje się pouczyć to niech sobie robi to indywidualnie, a większość nauczycieli traktuje to jako przymus, albo, że "bo w szkole nie zdążyliśmy".no jak kurwa pierdoli przez pół lekcji o tym, że jesteśmy kilka lekcji w tył i musimy się pospieszyć, albo narzeka, że jesteśmy głośno (krzycząc przy tym jeszcze bardziej niż my) i robi monolog na temat tego jak się powinniśmy zachowywać to kurwa nie pomyśli, że przez to też tracimy czas i gówno jej to da, że się wyżali, a potem zada kilka stron do domu, bo ona nie zdążyła zrealizować programu na lekcji...

stare, ale ciekawe

http://praca.wp.pl/t...ml?ticaid=1e2f0

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/prace_domowe_zadawane_przez_nauczycieli_sa_nielegalne_53919.html

Opublikowano

1.zadania domowe robimy przy uzyciu internetu

2.zadania domowe robimy w szkole sami lub w grupach

3.spisujemy od kogos kto ma

nie widze tu problemu

s2c77Oa.png

Opublikowano

1. Wiekszosc zadan na zadane.pl są błędne.

Jeślli chce ci sie szukac każdego hasła po kolei i wyciagac wniosko to pozdro.

2. Ciekawe jak , gdy nauczyciel zadaje po dzwonku a swietlicy nie ma w gimnazjum.

3. Ale ktos kto daje spisac też ma dość bo też spędza te pare godzin na odrobieniu.

Opublikowano

co za problem polozyc zeszyt na kolana i pisac ?

w szkole sredniej zadania domowe mam bardzo rzadko wiec moze inaczej na to patrze

s2c77Oa.png

Opublikowano

No może tak. U nas są bez przerwy i po 1 nie odrobisz w 10 minut po 2 napewno nie samemu.

Opublikowano

Ale wy macie problemy...

Skończycie gimnazjum i problemy się skończą.

Nauczycielka do niczego cię nie zmusza, możesz nie robić tej pracy najwyżej dostaniesz pałe czy co tam proste. Prace domowe jak najbardziej muszą być i to obowiązkowe nagradzane pałami za brak... Jak wy sobie wyobrażacie nauczenie się czego kolwiek tylko z lekcji? Nauka to przede wszystkim samokształcenie i każdy kto osiągnął coś więcej tak ci powie. Jak masz duże ambicje to raczej powinieneś się słuchać starszych wiedzą co piszą (nie mam tu na myśli swojej osoby) ale jak wolisz kopać rowy to rzuć w pizdu tą szkołę do łopaty ci nie potrzeba wykształcenia.

@Top Nawet z tym nie startuj bo sobie tylko przewalisz u nauczycielki/ nauczyciela, szkoda zachodu tylko sobie przypału naruchasz przez takie pomysły. Niestety nasz system nauki jest zacofany, ale wchodzi jakaś nowy, kto chętny to sobie znajdzie, ale bez podjary nie rozwiązuje on twojego problemu :]

Opublikowano

@up.

jak ktoś będzie chciał się uczyć, to będzie sobie robił zadania we własnym zakresie. Niech nawet już będą, ale, żeby nie były oceniane i przymusowe...

Opublikowano

@up

Jeśli nie były by oceniane, to nikt by ich nie robił.

Ludziki, serio tak ciężko poświęcić 30 minut dziennie ? ;)

.no jak kurwa pierdoli przez pół lekcji o tym, że jesteśmy kilka lekcji w tył i musimy się pospieszyć, albo narzeka, że jesteśmy głośno (krzycząc przy tym jeszcze bardziej niż my) i robi monolog na temat tego jak się powinniśmy zachowywać to kurwa nie pomyśli, że przez to też tracimy czas i gówno jej to da, że się wyżali, a potem zada kilka stron do domu, bo ona nie zdążyła zrealizować programu na lekcji...

Bo szkoła to nie tylko nauka, ale także wychowanie. I bardzo dobrze, że mówi jak powinniście się zachowywać.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano
@up

Jeśli nie były by oceniane, to nikt by ich nie robił.

mam je robić bo ktoś ma je ocenić, czy robić bo chce się czegoś nauczyć?

Bo szkoła to nie tylko nauka, ale także wychowanie. I bardzo dobrze, że mówi jak powinniście się zachowywać.

z tym się zgodzę, ale bardziej chodziło mi o takie szepty, ledwo słychać, wszyscy coś piszą, nie przeszkadza, to ta wydrze jape, że się pozbierać nie można

Ludziki, serio tak ciężko poświęcić 30 minut dziennie ? ;)

pff... 30 minut, żeby to tyle było to byłoby znośnie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Yyy. Chyba spóźniony ref bo brak internetu tym skutkuje.

Tak samo jak feminizm.

Feminizm - kończy się gdy są biegi na kilometr, trzeba coś podnieść, skoki w dal i inne rzeczy których rzekomo "kobieta nie powinna robić". Zarabiać tyle samo, prawa takie same ale jak przychodzi coś zrobić to "od czego są chłopcy".

Szkoła to powinno być miejsce radosne, dla tych którzy są zdolni i chcą się czegoś nauczyć. W dzisiejszych czasach uczniowie są gorzej traktowani niż kiedykolwiek. Nauczyciele mówią: Kiedyś więcej sie wymagało, więcej sie dało nauczyć. - Kiedyś nauczyciele nie kazali wam robić prace domowe obszerne bo zacytuje moją nauczycielke : " Taka jest pogoda to ja mam taki humor." Powiem tak. Nauczyciele w tych czasach chcą zarobić, czekają na kase a nauka... niech się dzieci w domu uczą. Od czego mają komputer, internet, telewizje, rodziców (o_0) i książki. Hmmm.... Może jeszcze wam pensje podniosą? ! Żebyście wgl olewali wszystko i zadawali do domu...

Takie jest moje zdanie. Ktoś podziela like.

Opublikowano

Dodam kolejnego "-"

Zniszczone kręgosłupy młodych Polaków. (A potem,dziwić ze się garbią)

Pierdolisz bo naoglądałeś się za dużo kulowyh filmuf z Ju Es Ej OMGOMG !!/1?!One .

Rzeczywistość w Stanach jest taka sama jak w Polsce , mamy te same tematy , te same prace domowe i podobną ilość , a ponadto 2 główne testy rocznie i tak jakby 2 matury w całym High School .

A to , że praca domowa jest to nikt tego nie zmieni , no chyba że będzie jakiś okres rewolucji czy buntu uczniów na całym świecie i tyle .

Opublikowano

Nie obchodzą mnie Wasze argumenty, praca domowa jest dobra dla uczniów, bo daje im szansę do nauczenia się czegoś, a nie szperania potem po internecie samemu.

To jest niby trudne do zrozumienia, ale pozornie łatwe.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Pierdolisz bo naoglądałeś się za dużo kulowyh filmuf z Ju Es Ej OMGOMG !!/1?!One .

Rzeczywistość w Stanach jest taka sama jak w Polsce , mamy te same tematy , te same prace domowe i podobną ilość , a ponadto 2 główne testy rocznie i tak jakby 2 matury w całym High School .

A to , że praca domowa jest to nikt tego nie zmieni , no chyba że będzie jakiś okres rewolucji czy buntu uczniów na całym świecie i tyle .

Nie pierdol farmazonów , nie wiesz a pisze - oni nie mają zadan domowych..

Wiem, że wspomnienie nigdy nie zginie

Tak jak wspomnienie po pierwszej dziewczynie

Jak czasy podstawówki

Zbite butelki, ubite lufki

Starte zelówki w podróży

Polowanie na chwile się nie dłuży, się nie nuży...

Opublikowano

Nie obchodzą mnie Wasze argumenty, praca domowa jest dobra dla uczniów, bo daje im szansę do nauczenia się czegoś, a nie szperania potem po internecie samemu.

To jest niby trudne do zrozumienia, ale pozornie łatwe.

czego mnie nauczy liczenie miejsc zerowych funkcji kwadratowej ?

...

s2c77Oa.png

Opublikowano

Praca domowa powinna być obowiązkowa, a pierdolenie typu, że ktoś chce się nauczyć to w domu powiedzi nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, bo i tak mało kto będzie w domu zasuwał. Dzieciaki się opierdalają i tak, grają w metiny, czy inne chujowstwa, a robić nie ma komu.

Cześć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...