Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Apel] Dedyk a VPS

Machniuk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Od pewnego czasu zacząłem przeglądać reklamy serwerów minecraft, widząc że wiele osób nie wie co to jest serwer dedykowany a pisze że to jest właśnie on, postanowiłem zaapelować... Aż oczy bolą...

Serwer dedykowany - Oddzielna maszyna, do której mamy pełny dostęp z poziomu konsoli SSH. Możemy instalować na nim co kol wiek chcemy - serwery team speak, gta san andreas, tibie czy metina... Jeśli nie macie dostępu do ssh to nie jest serwer dedykowany, to najprostszy identyfikator.

VPS - Dajmy na to że serwer dedykowany został podzielony na pięć części - każda z nich jest serwerem VPS. Często mówi się potocznie że serwery np. 20 slotowe za 35zł jest VPS - można tak powiedzieć, co prawda nie ma dostępu do roota (ssh) ale jest to oddzielny serwer.

Napisałem to prostym językiem aby każdy zrozumiał. Nie jestem specjalistą ale uważam że takie poglądy są prawidłowe...

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Bywalec
Opublikowano

I dobrze, że ktoś to napisał, mogłeś to napisać w poradnikach, jeżeli chcesz, to kliknij na ''Zgłoś'' i poproś o przeniesienie. Mam nadzieję, że ograniczy to spam ;).

5jJNSGS.png

Opublikowano

Już był taki pomysł , i nie wypał .

Ale moge powiedzieć żę każdy serwer który jest w publikacjach to VPS ! Poniewaz np craftserve dzieli 1 maszyne !

Czyli mało dedykow !

Opublikowano

Ile razy to tłumaczyłem każdemu z osobna ;x Dobrze że taki temat się pojawił, jednakże rozwinął bym go trochę ;)

"Wiesz skąd pochodzę? (skąd?) Ze stada czarnych owiec..."

65108088483915194916.png

Opublikowano

Nareszcie ktoś o tym napisał... Nieraz ktoś chciał żebym mu pomógł robić serwer, pytam się czy maszyna dedykowana, a on na to: tak, kupiona na np. craftserve -.-

Ludzie tego nie rozróżniają, myślą, że jak chodzi 24/7 to od razu dedyk. Wszystko przez tego metina. :P

sygnaturkazx.png

Opublikowano

VPS to nie są takie serwery z hostingów gier. VPS, który nie daje pełnego dostępu root nie jest VPS'em. Hostingi nie używają np. OpenVZ czy XEN na takie serwer :)

Opublikowano

VPS to nie są takie serwery z hostingów gier. VPS, który nie daje pełnego dostępu root nie jest VPS'em. Hostingi nie używają np. OpenVZ czy XEN na takie serwer :)

Dlatego napisałem "potocznie". Pod pewnym względem jest to VPS. (W końcu to serwer wirtualny (nie jest maszyną)).

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

F5

Widzę że nic się nie zmieniło, każdy z reklamowanych serwerów stoi na prywatnym dedyku?

Więcej pod PM.

Opublikowano

Przydałoby się trochę rozwinąć ten wątek, dlatego kieruję się z tą prośbą do autora, bo niepotrzebnie jest pisać 10 topiców dotyczących tego samego.

DBY2M.png

exMPC Media Team exGold MemberexModerator

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...