Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jaki język programowania wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Otóż od jakiegoś czasu nabrała mnie chęć do programowania. I mam taki problem. Nie wiem jaki język programowania wybrać. Najpierw uczę się c++ ale jak zobaczyłem na niektórych stronach c++ i mysql jak to wygląda to przestraszyłem się. Tyle kodu że masakra. Z drugiej strony popatrzyłem na jQuery i fajowo to wygląda tak samo jak c++, php też jest fajne. I mam pytanie do Was ludzie. Jaki język programowania wybrać? c++ czy jQuery lub php? tak dla zabawy chcę programować.

Opublikowano

@Franci

Weź... Co ty polecasz?..

XHTML to zło i nigdy, powtarzam nigdy go nie używajcie.

PS. Html i js nie jest językiem programowania.

PHP + jQuery

Opublikowano

@Franci

Weź... Co ty polecasz?..

XHTML to zło i nigdy, powtarzam nigdy go nie używajcie.

PS. Html i js nie jest językiem programowania.

PHP + jQuery

Możesz nas oświecić jakąś alternatywą dla xhtml/html ??

@topic: powtórzę to co reszta, jeśli chcesz robić strony to html php mysql jquery, a jeżeli programy to c++

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

To może tak na początek - java script to nie język programowania, tylko skryptowy (obsługuje "zdarzenia" w przeglądarkach), jQuery to TYLKO biblioteka do java script'u, (X)HTML to język prezentacji danych (wszelakie X'y trzymają się głównie, by być kompatybilne wstecz (HTML5 obsługuje X'y sam w sobie)), a MySQL to rodzaj bazy danych oparty na SQL (gdzie język SQL jest szeroooko pojęty).

Co do tematu - jeżeli chcesz tworzyć strony internetowe, to polecam PHP lub Python'a (z Django na przykład - sam prawie 2 lata robiłem w PHP (Zend Framework) i po przesiadce na Python'a widzę wielką różnicę w szybkości (i pisania i wykonywania)), a co do programów na systemy operacyjne... Tutaj zależy, jakie - jeżeli ma być szeroko dostępny, to C (skomplikowanie to duże utrudnienie), C++ (tu już więcej abstrakcji), Java (nie każdy lubi nazwy klas i funkcji na pół monitora) lub Python (ahh te wcięcia), a jeżeli tylko maszynki micro$oftu, to C# i cała rodzinka .NET.

I tak btw - jeżeli chcesz się nauczyć programować, żeby się nauczyć programować, to odpuść - znajdź jakiś cel (chociażby coś al'a paint z obsługą muzyki, lub prosta strona) i to zrób - inaczej to nie ma sensu.

Jestem ciekaw, czy to że zarejestrowałem się na MPC w piątek 13 coś zmienia...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...