Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ząb boli...

Vixerie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy jem cipłe posiłki lub pije ciepłe lub zimne napoje to boli mnie jeden ząb z lewej strony (góra).Mam to od 2dni.

Moje pytanie jest następujące:

Co mam robić by pozbyć sie tego bólu ? I czy w ogóle ta sie go pozbyć bez pujscia do dętysty ?

Opublikowano

módl się zebyś kanałowego leczenia nie miał. Jeśli masz dziurę małą to rozwierci i plomba a jak gorzej to niestety jak juz pisałem kanałówka.

1385378412-U477327.png

By Miyoshi

Opublikowano

Może po prostu uszkodziłeś szkliwo? Tak jest jak zetrzesz zęba albo jesz jakieś kwasy, typu cytryna.

Jak to szkliwo, to za jakiś czas Ci przejdzie.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Chłopie. Jak jesteś młody to idź do tego dentysty i napraw sobie wszystkie ząbki, potem na starość będziesz żałować.

Nie wiem dlaczego piszecie że leczenia kanałowe boli. Dostałem zasztrzyk , trochę zabolał ;d i po za tym siedzisz i nic Cie nie boli. Najtrudzniejszy jest pierwszy raz, a potem to sam będziesz chciał iść do dentysty :D

Opublikowano

przeczekaj z 5 dni bo to moze być szkliwo tez tak mialem albo od słodkiego boli. a jak nie minie to do dentysty

NO PAIN

NO GAIN

Opublikowano

Chłopie. Jak jesteś młody to idź do tego dentysty i napraw sobie wszystkie ząbki, potem na starość będziesz żałować.

Nie wiem dlaczego piszecie że leczenia kanałowe boli. Dostałem zasztrzyk , trochę zabolał ;d i po za tym siedzisz i nic Cie nie boli. Najtrudzniejszy jest pierwszy raz, a potem to sam będziesz chciał iść do dentysty :D

Bo leczenie kanałowe boli. Druga najbardziej boląca rzecz która mi się przytrafiła.

@Down

No miałem bez znieczulenia, bo nie mogłem. Babka chciała mi dać to mnie przyćmiło :D

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Jak ten ząb wygląda? Był już kiedyś leczony? Ma dziurę?

Nie jestem znachorem, ale polecam przemycie zęba spirytusem/ wódką, będzie to trochę boleć.

Jeśli to nie pomoże zostaję niestety Stomatolog.

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

porażka na całej linii, jak można zakładać taki temat, jak odrąbiesz sobie kawałek palca to też wpadniesz na forum i będziesz się pytał czy można coś z tym zrobić bez wizyty u lekarza...

zresztą Twoje zęby Twój problem

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Załóż sobie skarpetę na głowę, sam zaczniesz się z siebie śmiać i Ci przejdzie ;D

@top

A tak na serio to do dentysty idź, nie ma co przeciągać, bo samo nie przejdzie, a będzie tylko gorzej.

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Weteran
Opublikowano

Lepiej iść do dentysty i mieć spokój..

Ja zawsze kładłem na bolącego zęba taką miksturkę..

Czosnek trzeba było zmiażdżyć na drobną papkę, następnie polać sokiem z cytryny i wkładanie

tego w miejsce, gdzie boli. Mi pomagało..ale jak poszedłem do dentysty to ząb do wyrwania (dziura się zrobiła).

Leczenie kanałowe trochę boli, ja miałem bez znieczulenia robione..Najgorsze jak wbijała mi taką szpilkę w kanał

od nerwu..aałłł ;d

Chcesz mieć zdrowe zęby to do dentysty.

A jak chcesz samemu zostać takim mini doktorkiem to proszę..

http://www.youtube.com/watch?v=klMH_RP-6yo

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Leczenie kanałowe bez znieczulenia to koszmar...

Jeśli ktoś nie wie na czym polega to:

Leczenie kanałowe – metoda leczenia nieodwracalnych zapaleń miazgi zęba. Polega na usunięciu chorobowo zmienionej miazgi z komory i kanałów zęba oraz wypełnieniu odpowiednim materiałem, najczęściej gutaperką.

Miazga zęba zostaje w znieczuleniu usunięta z kanałów, które następnie zostają zdezynfekowane i wypełnione gutaperką. Całe leczenie powinno odbywać się w powiększeniu (pod mikroskopem operacyjnym) i pod kontrolą radiologiczną.

A tu macie fotkę:

584px-Root_canalioso.jpg

Pozdrawiam gorąco ludzi z popsutymi zębami...

EXPmIpC.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...