Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] jak spolszczyć Item/Mob_Proto zachowując Polskie znaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. W jaki sposób najprościej spolszczyć Item/Mob_Proto żeby mieć możliwość używania Polskich znaków? Konieczne jest bawienie się w tych plikach MYI/MYD czy jest jakaś inna opcja, byle by było bardziej czytelnie niż w tych pliczkach? Z góry dzięki za odpowiedź. Za pomoc oczywiście lajki. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dobrze kombinuje żeby wyciągnąć przez Navi XMLa i na nim spolszczać bez polskich znaków (za to wygodnie) a potem dodawać polskie znaki bezpośrednio w pliku .MYD ?

Opublikowano

Sory za tak częste refreshe, ale ja kombinuje jak koń pod góre,a czy nie wystarczy bezpośrednio w Navi pozmieniać nazw w locale_name?

Opublikowano

To już mam zrobione. W czym mi pomoże? Kiedy wyexportuje sobie zawartość tabel do pliku i spolszcze a potem dodam jako query to polskie znaki sie zachowają? Chodzi mi o samą metode spolszczania - jakto zrobić najprościej ;)

Opublikowano

Gdy wgrywasz zapytania do bazy z polskimi znakami to zrobią się krzaki, ale gdy zamiast nazw po polsku wgrasz nazwę zapisaną w kodzie hex, wtedy nie będzie krzaków, tylko polskie znaki, np

INSERT INTO `item_proto` VALUES ('30006', 0xBFF5B1CDC0C720BEEEB1DDB4CF, 0x5AB962204F726B61, '5', '0', '0', '1', '0', '4', '0', '', '300', '500', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '-1', '-1', '-1', '-1', '-1', '-1', '0', '0', '0');

Usuń ze swojej bazy ząb orka o id 30006 i wgraj to zapytanie - będą polskie znaki :) Jednakże, nie wykombinowałem jeszcze masowej konwersji nazw przedmiotów na hex

Opublikowano

Wielkie dzieki, będe sie w takim razie bawił powoli ;) Mógłbyś jeszcze napisać skąd wziąłeś to?

"0xBFF5B1CDC0C720BEEEB1DDB4CF"

Opublikowano

To jest chiński odpowiednik nazwy ząb orka i jest konwertowany String -> Hex.

Nie łatwiej Ci jest spolszczać w navicat..? Klikasz na pole z nazwą i zmieniasz jej nazwę dodając PL znaki.

50596142255057180250.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...