Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Ahri - Lisica o dziewięciu ogonach

qps666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ahri - Lisica o dziewięciu ogonach

Historia:

W odróżnieniu od innych lisów, które przemierzały lasy Ionii, Ahri zawsze czuła niezwykłą więź z otaczającym ją magicznym światem; więź, która mimo to, była niekompletna. W głębi ciągle czuła, że skóra, w której przyszło jej się urodzić, nie pasowała do niej i marzyła, że pewnego dnia stanie się człowiekiem. Jej cel zdawał się nieosiągalny, do dnia, kiedy nagle znalazła się na polu ludzkiej bitwy. Była to obmierzła scena, ziemia pokryta była ciałami rannych i umierających żołnierzy. Jeden z nich pociągał ją szczególnie: zakapturzony mężczyzna, z którego szybko uciekało życie, otoczony słabnącym polem magii. Zbliżyła się do niego a coś w niej przyciągało ją do niego w sposób, którego nie rozumiała. Esencja jego życia wniknęła w nią, pełna niewidocznych drobin magii. Odczucie było odurzające i przytłaczające. Gdy jej zaduma minęła, z rozkoszą uświadomiła sobie, że jest zmieniona. Jej lśniące białe futro zniknęło, a ciało było smukłe i kształtem przypominało ciała żołnierzy, leżące nieopodal.

Mimo że jej postać wydawała się ludzka, wiedziała, że transformacja nie była kompletna. Będąc przebiegłym stworzeniem, przystosowała się do zwyczajów społeczeństwa ludzi i używała swojego daru, by uwodzić niczego niepodejrzewających mężczyzn. Odurzeni jej kuszącym wdziękiem, byli bezbronni, dlatego z łatwością pochłaniała esencję ich życia. Karmienie się ich żądzami przywiodło ją bardzo blisko spełniana marzeń, ale im więcej życia pochłaniała, tym dziwniejsze uczucie żalu poczynało się w niej odzywać. Miała wątpliwości co do czynów, które nigdy nie sprawiały jej problemu, gdy była lisem. Zrozumiała, że nie jest w stanie przezwyciężyć wyrzutów sumienia swojej rozwijającej się moralności. W poszukiwaniu rozwiązania, Ahri znalazła się w Institute of War, domu najbardziej uzdolnionych magów w Runeterrze. Zaproponowali jej zachowanie człowieczeństwa, pod warunkiem że nie będzie czynić innym krzywdy i podejmie służbę w League of Legends.

"Łaska to ludzki przywilej... ale i odpowiedzialność."

~Ahri

Podstawowe informacje:

Mag

Zabójca

Walczący z dystansu

Koszt: 6300IP(PZ) / 975RP

Specjalizacje:

21274700.png

Runy:

21221057.png

Przedmioty:

1056.png3116.png3020.png3152.png3089.png3135.png

Zaczynamy oczywiście od Pierścienia Dorana 20px-Doran%2527s_Ring.gif. Sprzedajemy go kiedy już nie mamy miejsca w EQ lub potrzebujemy kasy na jakiś ważny przedmiot.

Po tym składamy 20px-Rylai%2527s_Crystal_Scepter.gif i 20px-Sorcerer%27s_Shoes.gif. Jak nie zamierzamy się ruszać z linii jeszcze przez jakiś czas to najpierw Kryształowe Berło Rylai 20px-Rylai%2527s_Crystal_Scepter.gif, w innym przypadku 20px-Sorcerer%27s_Shoes.gif.

Teraz 20px-Will_of_the_Ancients.gif i 20px-Rabadon%27s_Deathcap.gif. Jak potrzebujemy spellvampa to pierwsza Wola Starożytnych , ja jednak jako pierwsze buduję Zabójczy Kapelusz 20px-Rabadon%27s_Deathcap.gif.

Ostateczny przedmiot to Kostur Pustki 20px-Void_Staff.gif. Zamiast Pierścienia Dorana 20px-Doran%2527s_Ring.gif bierzemy coś lepszego, zależy od naszych potrzeb. Na przykład 20px-Morello%2527s_Evil_Tome.gif albo 20px-Deathfire_Grasp.gif.

Umiejętności:

Kolejność rozdawania:

70816053.png

Opis:

Zwodnicza Kula

103-1.png

Ahri wypuszcza kulę, która zadaje 40/65/90/115/140 (+0.33) pkt. obrażeń magicznych, po czym wraca do niej i zadaje 40/65/90/115/140 (+0.33) pkt. nieuchronnych obrażeń. Cena 70/75/80/85/90 pkt. many. Zasięg 880.

Ogniki

103-2.png

Ahri wypuszcza trzy ogniki. Po chwili namierzają się na pobliskich wrogów (priorytet mają bohaterowie), zadając 40/70/100/130/160 (+0.38) obrażeń magicznych. Kolejne ogniki, które trafią ten sam cel zadają 50% obrażeń [maks. obrażenia 80/140/200/260/320 (+0.75).] Cena 60 pkt. many. Zasięg 800.

Urok

103-3.png

Ahri wysyła całusa, który zadaje 60/90/120/150/180 (+0.35) pkt. obrażeń magicznych i oczarowuje pierwszego trafionego wroga, który bezbronny idzie w jej stronę przez 1/1.25/1.5/1.75/2 sek. Cena 50/65/80/95/110 pkt. many. Zasięg 975.

Widmowa Szarża

103-4.png

Ahri skacze do przodu i wystrzeliwuje pociski esencji w stronę 3 pobliskich wrogów (priorytet mają bohaterowie), zadając 100/140/180 (+0.3) pkt. obrażeń magicznych. Widmowej Szarży można użyć do 3 razy w ciągu 10 sekund, zanim zacznie się odnawiać. Cena 100 pkt. many. Zasięg 450.

Kradzież Esencji

103-5.png

Ahri otrzymuje ładunek Kradzieży Esencji kiedy trafi wroga zaklęciem (maksymalnie: 3 ładunki na zaklęcie). Po osiągnięciu 9 ładunków następne zaklęcie Ahri będzie miało 35% wampiryzmu zaklęć

Umiejętności przywoływacza:

Podpalenie Ignite.png oraz Błysk Flash.png

Opis:

Taktyki:

Wczesna gra

Przeciwnik będzie się ciągle chował za minionami. Jak się tylko odsłoni to rzucamy na niego E, jak trafimy to rzucamy całego combosa,tj. Q i W. Tak robimy cały czas.

Kiedy przeciwnik będzie miał jakieś 1/3HP a my mamy ulti, to możemy go dobić. Skaczemy do niego na R, odpalamy W, podpalamy, jeszcze raz R, rzucamy E i Q i dobijamy go trzecim R.

Jeżeli przeciwnik ciągle się kryje za swoimi minionami to pozwalamy mu się lekko spushować i stajemy między jego minionami a nim. Teraz może do nas podejść i dostać combosa, albo stać pod wieżą i nie dostawać expa.

Early-Mid

Teraz próbujemy popchać mida pod wieżę i lecimy gangować bota albo topa. Rzucamy E w odpowiednim momencie i resztę skilli.

Late

Teraz może być ciężko. O ile wcześniej mogliśmy zabijać jednostki na solo, to tutaj już nie będzie tak łatwo. Nie powinniśmy chodzić w pojedynkę.

W TF rzucamy E na bohaterów zadających największe obrażenia, później oczywiście całe combo. R zostawiamy na gonitwę, lub używamy wtedy, kiedy sporo wrogich bohaterów ma około 1/4|1/3 HP.

Inne

Dzięki naszej pasywce praktycznie nie musimy schodzić z linii. Kiedy jest uaktywniona to rzucamy Q na jak największą ilość minionów, nie koniecznie musimy celować w przeciwnika.

Nie rzucamy bezsensownie Q we wroga kiedy jest tylko okazja. Używamy tej umiejętności kiedy mam pełną manę (tak żeby mana z regeneracji się nie marnowała), lub udało się nam go złapać na E. Wtedy tak jak już wcześniej pisałem rzucamy całego combosa.

Przy ucieczce nie używaj wszystkich ładunków z R. Najpierw rzuć 2 i odejdź kawałek, dopiero teraz 3 ładunek. Kiedy wrogich bohaterów jest dużo i idą od wszystkich stron użyj błysku i staraj się wykorzystać ściany przy ucieczce (chodzi oczywiście o przeskakiwanie przez ściany na R lub błysku)

Przykładowe demko (LoL Replay)

http://speedy.sh/u85N5/Ahri.rar

http://virusscan.jotti.org/pl/scanresult/19bc1c313fcc6f00bbdfc61cb652eab9529b4fea

https://www.virustotal.com/file/09e9318144433f2efa2ce44f155149436bd50bece2988a0db0e0d69573dda037/analysis/1332077317/

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Nie grałem zbytnio ahri ale gram dużo magami i wiem, że seale (żółte) powinny być pod m regen per lvl i lepiej startować z butami i 3 potami na mida żeby mieć mobilność i sie utrzymac

<>

Opublikowano

Tutek calkiem niezly ale nie moge zrozumiec po co ci armor z run jak na midzie masz ap castera ;/ Ogolnie nie jest zle ale w runach zamien zolte na ap a niebieskie na m resa

Opublikowano

Ahri to mój main i nie rozumiem jaki sens jest budowania Rylai jako core, to bezsens. Po co nam slow, skoro mamy taunta + ulti przy którym nikt nie ucieknie, runki jak wyżej, nie wiem po co Ci armor na midzie, no ale dobra. Nie wiem jak reszta, ale wg mnie build do dupy, rabadon jako 3 item, hmm , nie podoba mi się wcale : >

Opublikowano

Po pierwsze start z butami i 3 potami to podstawa. Seale to mresy/mana regen. Do tego nie wiem dlaczego nie napisałeś o stackowaniu doranów. Po pierwszym powrocie dobrze jest mieć buty + 2/3 dorany. Drugi powrót to rewolwer. Później można abyssala składać , który doda nam 70 ap, 57 mresów i takie jakby 20 mpene. Do tego jest stosunkowo tani bo tylko 2.6k. I my nie potrzebujemy Twojego lifesteala tylko spellvampa.

Opublikowano

Nie grałem zbytnio ahri ale gram dużo magami i wiem, że seale (żółte) powinny być pod m regen per lvl i lepiej startować z butami i 3 potami na mida żeby mieć mobilność i sie utrzymac

Na linii się utrzymujemy dzięki pasywce. Ahri ma na tyle many, że nie potrzebuje potionów.

Tutek calkiem niezly ale nie moge zrozumiec po co ci armor z run jak na midzie masz ap castera ;/ Ogolnie nie jest zle ale w runach zamien zolte na ap a niebieskie na m resa

Zastanawiałem się co dać na żółte, ale nie wymyśliłem. Dlatego zostawiłem to co jest, trochę defa zawsze się przyda, a jak ktoś stwierdzi, że woli AP od defa to może sobie tak wstawić.

Ahri to mój main i nie rozumiem jaki sens jest budowania Rylai jako core, to bezsens. Po co nam slow, skoro mamy taunta + ulti przy którym nikt nie ucieknie, runki jak wyżej, nie wiem po co Ci armor na midzie, no ale dobra. Nie wiem jak reszta, ale wg mnie build do dupy, rabadon jako 3 item, hmm , nie podoba mi się wcale : >

Na E jest CD, a slow z Q które przenika przez jednostki zawsze się przyda. Poza tym dodaje survi i trochę AP.

Po pierwsze start z butami i 3 potami to podstawa. Seale to mresy/mana regen. Do tego nie wiem dlaczego nie napisałeś o stackowaniu doranów. Po pierwszym powrocie dobrze jest mieć buty + 2/3 dorany. Drugi powrót to rewolwer. Później można abyssala składać , który doda nam 70 ap, 57 mresów i takie jakby 20 mpene. Do tego jest stosunkowo tani bo tylko 2.6k. I my nie potrzebujemy Twojego lifesteala tylko spellvampa.

Jak już wcześniej pisałem, poty są niepotrzebne. Mana regen tak samo. Stackowanie doranów na samym początku da nam trochę HP i AP, łatwiej się będzie nafeedować. Co do tego spellvampa to się pomyliłem.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Nie wiem na jakim elo się wzorowałeś pisząc ten poradnik, ale buty + 3 poty to podstawa do każdego midera. Jak zaczynasz z doranem to:

- Mniejsza mobilność.

- Prawdopodobnie padniesz przy ganku przed 6 lvl ,gdyż nie masz mobilności.

- Trudniej unikać Ci skillshotów.

I po to są mana regen aby zastąpić właśnie tego dorana.

Opublikowano

Nie wiem na jakim elo się wzorowałeś pisząc ten poradnik, ale buty + 3 poty to podstawa do każdego midera. Jak zaczynasz z doranem to:

- Mniejsza mobilność.

- Prawdopodobnie padniesz przy ganku przed 6 lvl ,gdyż nie masz mobilności.

- Trudniej unikać Ci skillshotów.

I po to są mana regen aby zastąpić właśnie tego dorana.

Bo akurat buty bardzo pomagają w unikaniu skillshotów...

Jak się umie grać to nie padniesz od gangu, ponadto masz taunta i błysk.

Po co Ci mobilność jak siedzisz cały czas na 1 linii?

O potkach już mówiłem.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Tut jest dobry tylko runki źle dobrane. Po co ci pancerz. te 13 i tak nic nie zmieni a mogłeś dać za to więcej AP

eune

Opublikowano

Od kiedy miderem siedzi się na jednej linii?

Taunta i błysk, tak masz taunta i ultimate tylko , że ultimate możesz mieć na cd, a taunt leci strasznie wolno.

Dzięki twojemu doranowi zyskujemy +15 ap, +100 hp i 5 mana regen. Gdybyś zmienił te glyphy to nie potrzebował byś mana regen z dorana. +15 Ap to jest praktycznie nic przy tych słabych przelicznikach. 100 hp? Wolę mieć 3 poty które mnie wyleczą za 450.

Opublikowano

Od kiedy miderem siedzi się na jednej linii?

Taunta i błysk, tak masz taunta i ultimate tylko , że ultimate możesz mieć na cd, a taunt leci strasznie wolno.

Dzięki twojemu doranowi zyskujemy +15 ap, +100 hp i 5 mana regen. Gdybyś zmienił te glyphy to nie potrzebował byś mana regen z dorana. +15 Ap to jest praktycznie nic przy tych słabych przelicznikach. 100 hp? Wolę mieć 3 poty które mnie wyleczą za 450.

Równie dobrze można wziąć zamiast dorana księgę do AP, ale Doran dodaje 100hp.

Nie rozumiesz że Ahri nie potrzebuje żadnej regeneracji?

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

A ty nie rozumisz, zebys sie nie klocil?.

Ludzie ktorzy biora dorana na mida sa zerami thats all.

NA MIDA BIERA SIE BUTY i 3 POTY

Runy na armor zolte hyh.. na penwo.. lepiej juz kupic m.resista jezeli wogole sa albo mana regen per lvl.

Opublikowano

A ty nie rozumisz, zebys sie nie klocil?.

Ludzie ktorzy biora dorana na mida sa zerami thats all.

NA MIDA BIERA SIE BUTY i 3 POTY

Runy na armor zolte hyh.. na penwo.. lepiej juz kupic m.resista jezeli wogole sa albo mana regen per lvl.

Ahri nie ma żadnych problemów vs AP, ale z AD jest o wiele gorzej. M res nie potrzebny. Mana regen nie potrzebny, tym bardziej per lvl.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Tylko, widziałeś kiedyś coś oprócz gp, ww, talona, twitch na midzie? Raz na 15 gier może spotkasz ad na midzie. To że Ty nie masz problemów grając Ahri nie znaczy że każdy nie będzie ich miał. Zdecydowanie wole +13mres a nie +13armora bo takie combo cassio boli.

Opublikowano

Ja skladam

Hexteh ktory daje 40 ap i 12% vampa-buty-czapa-ksiazke po hexteksie-rylai-cos pod przebicie i mam staty po 20-max 5..

Opublikowano

up@ Chyba na botach.

top@ Poradnik w porządku, slow zawsze się przydaje gdy przeciwnik zlozy troszkę mresa.

Imo, lepiej startować buty + 3 poty.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Żółte runki na armor - fail. W early może poczujesz jakaś różnice, ale w late już nie. Poponuje pod AP runki żółte.

Na początek bierzemy buty i 3 potki na hp, i spokojnie lasthitujemy unikając np. W branda i W swaina czy E lux.

Na core najlepiej złożyć 3 doranki, małego hextecha i leciec w rabadona. Oczywiście nie zapominając o butkach. Potem oczywiście Rylai się przyda bo mamy mały zasięg z ulta.

sygnampckopia_zps11d86fac.jpg

Opublikowano

I idąc tym syfiastym buildem rzucamy 5-6 skilli i nie mamy many, gratuluje pomysłu na zmarnowanie ahri...

.

Opublikowano

Z góry piszę, iż nie czytałem wszystkich postów z tego tematu więc jak się coś powtórzy nie moja wina.

Po 1. Startujemy buty +3 poty po czym kupujemy 2-3 dorany (hp, regen many, ap), potem hextech, buty 2, wota, rabadon, rylai. void staff (jezeli buduja m res) i mozemy ta death fire

Po 2. żółte runy only mana regen

Po 3. Polecam zagrać nią więcej gier a potem pisać poradnik

errorforlife.jpg

Sygnatura oraz avatar stworzone przez @xamizo

Opublikowano

Z góry piszę, iż nie czytałem wszystkich postów z tego tematu więc jak się coś powtórzy nie moja wina.

Po 1. Startujemy buty +3 poty po czym kupujemy 2-3 dorany (hp, regen many, ap), potem hextech, buty 2, wota, rabadon, rylai. void staff (jezeli buduja m res) i mozemy ta death fire

Po 2. żółte runy only mana regen

Po 3. Polecam zagrać nią więcej gier a potem pisać poradnik

Rylaia po prostu trzeba skladac przed rabadonem zeby cos robic tymi skillshotami bo bez ulti praktycznie nikogo nie zabijesz nawet jak go ztauntujesz bo ci zdazy uciec na polowe hp i tyle a z rylaiem gosc ledwo co sie rusza do tego masz wiecej hp ktore czyni cie bardziej tanky

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

build dupny. arhi owni na midzie

Hej koleżko, wnioskując z treści i ilości twoich postów w tym dziale próbujesz wbić 25postów by dołączyć do teamu na turniej, więc mam dla Ciebie info ^_^

- Celowe nabijanie postów / flaming / trolling i inne rzeczy łamiące regulamin po stworzeniu konta tylko po to, aby nabić posty sprawią, iż cały team/użytkownik zostanie zdyskfalifikowany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...