Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Windows 7 - Czy lepszy od Win XP?

MrSpritex1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewne pytanie. Czy Win 7 jest lepszy od XP ? Chodzi tu głównie o wydajność systemu,czy lepiej gry działają,czy jest mniejsze zużycie ramu ,etc. Podawajcie odpowiedzi,rozwijajcie je i argumentujcie odpowiednio ;)

Pozdr.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

tak win7 jest napewno bardziej wydajny od xp, działa szybciej no i xp już nie jest wspomagany przez autora i coraz więcej aplikacji i programów i gier (like bf3) jest tworzone na win7.

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

@UP XP chyba jest wpierany do 2014r.

@Top oczywiście, że Win7, a tym bardziej jak masz powyżej 3gb ramu. Teraz bardzo dużo aplikacji jest bardziej nastawiona na Win7. Poza tym też lepiej wygląda siódemka, ale to oczywiście zależy od gustu. Jeżeli jednak masz słaby komputer to zostań przy starym xp'ku .

1365881062-U68160.png

Opublikowano

@up: moich informacji nie mogę obecnie potwierdzić, ale kiedyś gdzieś przeczytałem że xp już nie jest. Jak tylko bd. w domu to przeszukam google ;)

+ Daj "Lubię to" jeżeli w czymś Ci pomogłem.

Opublikowano

Hmm, Windows 7 to lepszy system, ale na lepszych kompach, tak jak pisał kolega wyżej - potrzebuje więcej RAM'u. Wizualnie także góruje nad XP'kiem. Jedynym minusem może być to, że niektóre programy nie są już aktualizowane (nie ma ich wersji na Win 7, są tylko na XP) oraz mogą być problemy z odpalaniem hacków czy botów.

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

Szczerze? Jeśli masz procek powyżej 2 GHz, 1,5/2 GB Ram to instaluj 7 :)

Visty wgl nie bierz pod uwagę.

Ale do rzeczy- DirectX :)

Windows XP nie obsługuje DX 11, co skutkuje tym, że niektóre gierki pod XP nie działają (4Example Just Cause 2)

Opublikowano

Co mają gigaherce do wydajności. Duron 4 ghz lepsze od G620 ? <3 Wystarczy mu 2jajeczny proc z 1MB pamięci L3 i z 4L2 i 1GB ram. Na netbookach starych lepiej działa W7 od windy.

XP ma DX9. Da się jakimiś emulatorami włączyć D10 ale to babranie się w gównie

Opublikowano

@UP- Netbooki mają win7 starter, ale ja myślę o czymś rozsądniejszym typu Home Premium... Na netbooku nie uciągniesz Home Premium, niestety :P

A po 2 nie DX 10 tylko 11 :P Czytaj dokładnie

Opublikowano

chyba tylko tanie notebooki mają startera, a każda inna wersja windowsa to praktycznie to samo i BEZ PROBLEMU ruszy każda wersja windows na laptopie/noteboku łącznie z Ultimate

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

to nie znaczy ze na tych modelach jest instalowany konkretny windows !

równie dobrze firmowo instalowane są XP, Vista i W7 , ja np mam wersje z Android 4 eeePC

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@UP XP chyba jest wpierany do 2014r.

@Top oczywiście, że Win7, a tym bardziej jak masz powyżej 3gb ramu. Teraz bardzo dużo aplikacji jest bardziej nastawiona na Win7. Poza tym też lepiej wygląda siódemka, ale to oczywiście zależy od gustu. Jeżeli jednak masz słaby komputer to zostań przy starym xp'ku .

XP 64bit obsługuje więcej niż 3GB ramu. A jaki system operacyjny wybrać to już zależy. Jeżeli masz 2 GB ramu to XP jeżeli więcej to myślę, że można pokusić się o 7.

Opublikowano

jak mu się chce to niech szuka x64 windowsa bo w języku polskim nie był wydawany nigdy i od razu do niego sterowniki, a potem użera się potem z konfiguracją tak by mu to działało jak należy na nowym sprzęcie

XP nie jest sprzedawany tylko oprócz OEM do nowego sprzętu, support działa do 2014 roku, ale sterowniki i podstawowe uaktualnienia będą cały czas

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Ja mam prawdopodobnie Win 7 32bity. Na starym komputerze działało ,ale muliło [512mb ramu].

Dzięki za wypowiedzi ;) Zamykam.

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...