Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]Temperatura komputera

BunZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam, interesuję mnie jaka powinna być standardowa temperatura komputera.

Bo mam obudowę i-Box Lion 604b i tam piszę mi moją temperaturę komputera, a mam do 30stopni jak gram w Minecrafta.

I nie wiem czy się martwię potrzebnie czy nie potrzebnie.

PRZYPOMINAM :

Nie musicie pisać o obudowie, póki co jest gwarancja.

Głównie chodzi mi o to, do jakiej temperatury NIE POWINIEN przekraczać mój komputer.

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>

Opublikowano

Włącz jakiś benchmark (Prime95, 3DMark11) i wtedy zobacz temperaturę jaką masz w stresie. Minesraft to taka gierka, która nie rozgrzewa podzespołów, bo jest za słaba i tyle...

BTW.

Zmień obudowę na jakiegoś Brutus'a 410 bo jak widzę co ty masz za obudowę to żal mi się ci robi.

Opublikowano

@F3

Głównie chodzi mi o to, jakiej temperatury NIE POWINIEN przekraczać mój komputer.

1321373093-U145988.png

By

Me

<GLIK>

Opublikowano

To zalezy od komponentow jakie sa zamontowane. Podaj specyfikacje komputera a powiemy do jakich temperatur moze sie nagrzac zeby za duzych szkod nie bylo :)

Unbanned :]

Wszelkie pytania/wiadomości kierować na

Misiekantos253

Opublikowano

@F3

Głównie chodzi mi o to, jakiej temperatury NIE POWINIEN przekraczać mój komputer.

To zależy od dokumentacji technicznej podzespołów, ale tak ogólnie to:

- Procek - 70 stopni -80stopni nie powinien przekraczać.

- Karta graficzna - 100 stopni - 120stopni nie powinna przekraczać.

Obecne podzespoły mają zabezpieczenia przed przegrzaniem, więc doświadczysz samoczynnego wyłączania komputera. No i musisz go czyścić co jakiś czas by kurz nie zapychał radiatorów.

jqeuR.png

Opublikowano

Nie wiem czy chodziło o to, ale to mój sprzęt :

[b][font="Arial"][color="#3333ff"]Procesor INTEL CORE i5 2400 4x3,1 GHZ 6mb cache[/color][/font][/b]
[b][font="Arial"][color="#3333ff"]Plyta Glowna ASUS [/color][/font][/b][b][font="Arial"][color="#0000ff"]P8H61-M [/color][/font][/b][b][font="Arial"][color="#0000ff"]LE / [/color][/font][font="Arial"][color="#ff0000"]USB 3.0[/color][/font][/b]
[b][font="Arial"][color="#3333ff"]Pamiec ram 8GB DDR3 1333 MHZ[/color][/font][/b]
[b][font="Arial"][color="#0000ff"]Karta Graficzna GEFORCE GTX560 1024MB DDR5[/color][/font][/b]

1321373093-U145988.png

By

Me

<GLIK>

Opublikowano

Sprzęt masz dobry... normalna temperatura 20 - 40 stopni.

W stresie może ci wywinąć do 80 stopni ale nie powinieneś się martwić... krytyczniej będzie jeśli procek przebije 100+ i grafika...

Jak będą problemy to będziesz widział po wyłączeniu komputera i innych zabezpieczeniach przed "destrukcją" xD

9obpmnjr.png

Opublikowano

Włącz jakiś benchmark (Prime95, 3DMark11) i wtedy zobacz temperaturę jaką masz w stresie. Minesraft to taka gierka, która nie rozgrzewa podzespołów, bo jest za słaba i tyle...

BTW.

Zmień obudowę na jakiegoś Brutus'a 410 bo jak widzę co ty masz za obudowę to żal mi się ci robi.

Tak ? A wiesz, że te pro wentylatorki po jakimś czasie zużyją łożyska i będzie zajebisty hałas podczas grania w gry na HIGH/ULTRA ? :).

Sam swego czasu miałem obudowę za 290zł z 4x wentylatorami. Było fajnie do czasu kiedy im nie zaczęły się zużywać łożyska ;). Smarowanie sobie odpuście bo to rozwiązanie na krótką metę.

Wg mnie styka wpierdolić 2x wentyle 120mm niż mieć 4 wentyle. Z przodu i z tylu wtedy by to miało dobry przewiew.

Zmień obudowę, bo to najgorszy shit.

Shit ? On może z tyłu mieć zamontowane 2x wentylatory więc przewiewność może być bardzo dobra :).

jqeuR.png

Opublikowano

@UP

A taki Brutusik:

2 wtłaczające powietrze (przód i dół)

2 wytałaczające powietrze (góra i tył)

A taki Regnumik: Tutaj dam ss.

http://img341.imageshack.us/img341/5233/spcregnumwentylacjapl.jpg

2 z przodu, 2 na koszyczkach, 2 z góry, 1 z dołu, 1 z tyłu + na boku można na chama wbić jeszcze 2x

To zależy od dokumentacji technicznej podzespołów, ale tak ogólnie to:

- Procek - 70 stopni -80stopni nie powinien przekraczać.

- Karta graficzna - 100 stopni - 120stopni nie powinna przekraczać.

Obecne podzespoły mają zabezpieczenia przed przegrzaniem, więc doświadczysz samoczynnego wyłączania komputera. No i musisz go czyścić co jakiś czas by kurz nie zapychał radiatorów.

Dopiero podczas testu w Prime95. Podczas grania maxymalnie 60-65*C na boxie, a na np. Performie max 55*C po O.C.

GTX560 maxymalnie 75* podczas gier na 45% wentylków. U kolegi na Accelero na wykręconym (1GHz), zmodowanym na GTX560Ti max 60*C na 55* wentylów, a na 100% 45-50.

Oczywiście takie tempy Z PRZEWIEWNĄ BUDĄ...

Opublikowano

@UP

A taki Brutusik:

2 wtłaczające powietrze (przód i dół)

2 wytałaczające powietrze (góra i tył)

A taki Regnumik: Tutaj dam ss.

http://img341.imageshack.us/img341/5233/spcregnumwentylacjapl.jpg

2 z przodu, 2 na koszyczkach, 2 z góry, 1 z dołu, 1 z tyłu + na boku można na chama wbić jeszcze 2x

Dopiero podczas testu w Prime95. Podczas grania maxymalnie 60-65*C na boxie, a na np. Performie max 55*C po O.C.

GTX560 maxymalnie 75* podczas gier na 45% wentylków. U kolegi na Accelero na wykręconym (1GHz), zmodowanym na GTX560Ti max 60*C na 55* wentylów, a na 100% 45-50.

Oczywiście takie tempy Z PRZEWIEWNĄ BUDĄ...

Nadal nie zrozumiałeś o czym mówię. Z początku będzie pięknie, a po dłuższym czasie , powtarzam PO DŁUŻSZYM CZASIE zużyją się łożyska i taka cudowna buda stanie się dla Was nieznośna poprzez hałas niczym odkurzacz :). Znajomy ma tego Regnuma . Od pewnego czasu mu strasznie WYJE buda nawet podczas normalnej PRACY :).

Wentyle są fajne pod warunkiem, że macie fundusze na wymianę ich gdy zużyją im się łożyska bo potem jest hałas niczym odkurzacz tak jak w serwerowniach :).

jqeuR.png

Opublikowano

To ciężko zainwestować 35zł na średniego wentylka? Jak ktoś ma kasę to oczywiście może pozwolić sobie na Noctuy (80zł+). Kupisz Noctuy to masz spokój na 2-3 lata cichej pracy.

Opublikowano

To ciężko zainwestować 35zł na średniego wentylka? Jak ktoś ma kasę to oczywiście może pozwolić sobie na Noctuy (80zł+). Kupisz Noctuy to masz spokój na 2-3 lata cichej pracy.

Nie mnie to mów tylko tym co kupują, a tu raczej są uczniowie Gimnazjów i Szkół Średnich nie posiadający zatrudnienia by sobie lekką rączką mogli wydawać na zakupy wentylatorków ;).

Do bud powyższych raczej Noctuy i Zalmana nie dają ;).

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...